Advertentie

Burgemeester Berg en Dal onder vuur

In Berg en Dal is burgemeester Slinkman onder vuur komen te liggen na een woede-uitbarsting tegenover een raadslid in een besloten overleg.

03 oktober 2022
integriteit shutterstock
Shutterstock

Burgemeester Mark Slinkman van de gemeente Berg en Dal zou CDA-raadslid Wim Bakker hebben uitgescholden voor ‘lul’ en ‘gladjanus’ en hem graag uit de raad ‘geflikkerd’ zien. Dat zou hij in een besloten overleg hebben gezegd. Grensoverschrijdend gedrag, aldus vijf van de zeven fractieleiders. Commissaris van de koning John Berends en het Openbaar Ministerie zijn al betrokken bij de zaak.

Integriteitsonderzoek

Tijdens de bewuste besloten vergadering werden de conclusies van het integriteitsonderzoek naar kandidaat-wethouder Alex ten Westeneind van de partij LOKAAL! gedeeld met de gemeenteraad. Dat onderzoek kwam voort uit vragen van raadslid Bakker tijdens een openbare raadsvergadering over de vorming van de nieuwe coalitie. Ten Westeneind zou een gesprek gehad hebben met de uitbater een uitgaansgelegenheid en een investeerder. De laatste wilde een toezegging over of op de plek van de uitgaangelegenheid woningbouw mocht komen. Ten Westeneind ontkende dat hij toezeggingen had gedaan die hij als raadslid niet kon doen of dat hij zich als aanstaand wethouder uitgegeven had.

Woede

Daarop stelde burgemeester Slinkman een integriteitsonderzoek in. Dat pleitte Ten Westeneind vrij, waarna dit via een persverklaring, die door alle fractievoorzitters was ondertekend, naar buiten werd gebracht. Daarna werd Ten Westeneind wethouder. Maar tijdens de besloten vergadering verschoof de aandacht zich naar burgemeester Slinkman omdat die het integriteitsonderzoek vrijwel alleen had uitgevoerd, enkel met Ten Westeneind had gesproken en andere informatie zou hebben genegeerd. Daarna ontstak de burgemeester in woede, waarbij genoemde krachttermen werden gebezigd richting CDA-raadslid Bakker. Hierover berichtten zowel De Gelderlander als Omroep Gelderland.

Appje

Een aantal fractievoorzitters zetten ook vraagtekens bij de persverklaring, het onderzoek van de burgemeester en zijn rol als vertrouwenspersoon. Ook vragen zij zich af of Slinkman vertrouwelijke informatie heeft doorgespeeld. Hiermee wordt gedoeld op een vraag van raadslid Bakker over een ‘mogelijke integriteitskwestie’ die hij in een appje, naar eigen zeggen vertrouwelijk en onder geheimhouding, naar burgemeester Slinkman had gestuurd vóór de openbare raadsvergadering. Dat appje verscheen vervolgens in het integriteitsrapport. De bewuste fractievoorzitters en Bakker zijn afgelopen zomer hierom tweemaal op bezoek geweest bij commissaris van de koning John Berends.

Vervolgonderzoek

Uit documenten waar de Gelderse media zich op beroepen blijkt dat Berends vervolgonderzoek door een onafhankelijk onderzoeksbureau naar zowel de wethouder als burgemeester adviseert. Het presidium moet daar een besluit over nemen en dat proces is nog gaande, aldus D66-fractievoorzitter Jos Verstegen. Tegen Omroep Gelderland zegt hij dat er snel meer duidelijkheid moet zijn. ‘Het heeft al veel te lang geduurd. Het is ook heel pijnlijk dat het zo lang duurt. Dat doet de onderlinge samenwerking geen goed. De zeven fractievoorzitters zijn van mening dat we dit nu echt van tafel moeten krijgen. We zijn een half jaar bezig nu bijna.’ Op initiatief van Bakker is ook het Openbaar Ministerie ingeschakeld in verband met een mogelijk strafrechtelijk onderzoek.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie