Bestaanszekerheid: gemeenten kunnen vandaag al aan de slag
Meer menselijke maat in de uitvoering.
Het kabinet-Schoof benadrukt dat werk de sleutel is tot het verminderen van armoede en zet in op hervormingen in het sociale stelsel. Waar landelijke hervormingen tijd vergen, kunnen gemeenten nu al actie ondernemen. Het opbouwen van vertrouwen en het bieden van toegankelijke ondersteuning staan daarbij centraal.
Het kabinet past de komende jaren geleidelijk de regelingen voor bestaanszekerheid aan, hopelijk vanuit een vernieuwd mensbeeld en met meer vertrouwen. Gemeenten en uitvoerders spelen in afwachting van deze aanpassingen een cruciale rol in het versterken van de bestaanszekerheid van hun inwoners. Vooral voor degenen die dringend hulp nodig hebben.
Complexe werkelijkheid vraagt om eenvoud
Gemeenten staan voor de uitdaging om, met beperkte middelen en ingewikkelde regelgeving, de bestaanszekerheid van hun inwoners te verbeteren. Vereenvoudiging van regelingen en samenvoeging van capaciteit van verschillende afdelingen, zoals financieel adviseurs, data-analisten en juristen, biedt kansen om inwoners sneller en effectiever te helpen. Het verminderen van het aantal minimaregelingen en het inzetten op toegankelijke en voorspelbare ondersteuning kan daarnaast zorgen voor meer overzicht voor zowel de gemeente als de inwoners.
Verbeteringen binnen het bestaande systeem
Op de lange termijn streeft het kabinet-Schoof naar hervormingen en een herziening van het sociale stelsel. Op korte termijn ligt de focus op noodmaatregelen, zoals het schoolontbijt en het schrappen van aanmaningskosten voor het CJIB. Op middellange termijn wordt verbetering binnen het bestaande systeem gezocht, bijvoorbeeld in de aanpak van schulden. De samenwerking met maatschappelijke organisaties en het inzetten van ervaringsdeskundigen kunnen daarbij het verschil maken.
Meer informatie?
Wilt u meer weten over hoe gemeenten bestaanszekerheid kunnen versterken? En hoe krijgt u meer menselijke maat in de uitvoering? Lees de analyse van de kabinetsplannen van BMC-adviseurs Wimke Schuurmans en Yvonne Bieshaar.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.