Advertentie

Blijvende correctheid

De adembenemende ontwikkelingen in Tunesië en Egypte, en straks misschien ook wel in andere landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten, heeft een nieuwe trits van deskundigen doen aantreden. Avond aan avond hebben zij in actualiteitenrubrieken het nieuws voor ons geduid. Een van hen was Monique Samuel (1989), politicologe, half-Nederlands, half-Egyptisch, die op een zeer bevlogen en geëmotioneerde manier met de protesterende menigte op het Tahrirplein in Caïro meeleefde.

15 februari 2011
Twaalf keer was ze op de televisie. Buikdansend stond ze op de tafel van Pauw en Witteman. Alhoewel zij dus in korte tijd tot een sterretje in de Nederlandse mediawereld is uitgegroeid, mede dankzij ‘mijn leuke kop’, was Samuel ook kritisch over de wijze waarop de Nederlandse media met de crisis in Egypte zijn omgegaan.

Samuel is een christen van koptische komaf, en wilde het bij de NOS ook over de islamitische aanslagen op twee koptische kerken hebben. Maar dat mocht niet. ‘De NOS is bang voor islamofoob te worden uitgemaakt’, vertelde ze in een interview met het Nederlands Dagblad.

Ondertussen is Mubarak weg, en heeft de Moslimbroederschap bekend gemaakt dat ze alleen een nieuwe Grondwet steunt wanneer de sharia daarin een prominente plaats behoudt. De christelijke minderheid in Egypte, de Kopten dus, hebben daarbij om begrijpelijke redenen hun aarzelingen. Daarom zijn zij dezer dagen druk in overleg om hun houding te bepalen.

Die nieuwe Grondwet moet binnenkort klaar zijn omdat die over twee maanden in een referendum aan de bevolking moet worden voorgelegd. Maar van de spanning die op deze discussie zit begrijp je helemaal niets wanneer je je de afgelopen weken alleen door de NOS hebt laten voorlichten en dus niets weet van de grote, ook fysieke en gewelddadige, spanningen tussen moslims en christenen in Egypte (en tussen moslims en seculiere Egyptenaren). Om maar politiek correct te zijn en niet de indruk van islamofobie te wekken, licht de NOS ons niet juist en volledig over de situatie in Egypte in.

Als argeloze TV-kijker, radio-luisteraar en krantenlezer begrijp je toch al niet dat er in Egypte problemen kunnen ontstaan en dat de weg naar een seculier, democratisch Egypte vol kuilen en hobbels zit. Want daar hebben de Bertus Hendriksen van deze wereld de overhand en die komen ons dagelijks verzekeren dat die Moslimbroederschap al net zo democratisch is als de machthebbers in Turkije dat zijn en dat ze eigenlijk net zo lief en aardig als onze eigen SGP is.

Volgens deskundigen als Monique Samuel is dat pure onderschatting van de Moslimbroederschap, en de politicologe Hala Naoum Nehme publiceerde maandag een uitvoerig stuk in de Volkskrant over de ware aard van de Moslimbroederschap. Zij betoogt dat de Moslimbroederschap veel gevaarlijker is dan vele Nederlandse deskundigen de beweging (de enige goed georganiseerde beweging in Egypte) voorstellen.

Mensen als Bertus Hendriks ‘praten goed wat niet goed te praten valt, doen hun best de ogen te sluiten voor de feiten en wekken de indruk zelfgekroonde intellectuelen als Tariq Ramadan na te praten. Welke bewijzen hebben zij dat de Moslimbroederschap “absoluut geen wolf in schaapskleren ” is? Fundamentalistische groeperingen, die zowel voor de Egyptenaren als voor ons een groot gevaar vormen, zullen de “deskundige” analyse aangrijpen om iedere beschuldiging aan hun adres weg te moffelen.’

Net zo’n voorbeeld van blijvende correctheid en wegkijken doet zich ook voor in de berichtgeving over een Nederlands incident. Er stonden dit weekend wat kleine berichtjes in de krant over de orthodoxe rabbijn Evers die aangifte heeft gedaan wegens antisemitisme. Waarom? Omdat ‘een jongen’ onlangs de Hitlergroet bracht en ‘kankerjoden’ riep toen Evers samen met enkele andere geestelijken een ‘dialoogwandeling’ door Amsterdam-West maakte.

In de verslagen van die wandeling ging het om een ‘jongeman’ die de Hitlergroet brengt en ‘iets’ roept (Trouw van donderdag 10 februari). De verslaggever van de Volkskrant was concreter. Hij had het over een ‘schreeuwlelijk van islamitische komaf’, die ‘kankerjoden’ schreeuwt en vanaf een afstandje de Hitlergroet brengt. Wie de beelden van PowNews heeft bekeken, weet dat de Volkskrant-journalist dat goed heeft gezien.

Waarom is het spijtig dat voortdurend over een ‘jongeman’ wordt gesproken die iets lelijks heeft geroepen? Omdat we in de grote steden, en zeker in Amsterdam-West (020-Gaza in de taal van GeenStijl), met een nieuwe vorm van antisemitisme te maken hebben, beoefend door allochtone jongeren van islamitische komaf, waarbij hun geloof en een bepaalde voorstelling van het Israelitisch-Palestijns conflict een belangrijke rol speelt. Wie dat antisemitisme een groot probleem vindt, moet dat benoemen en niet vergoelijkend over ‘een jongeman’ spreken.

Correctheid vloeit voort uit de weigering de feiten onder de ogen te zien zoals ze zijn. Correctheid kan ook het gevolg van naïveteit en domheid zijn, maar is veelal de nooit erkende consequentie van angst. En angst is en blijft een beroerd slechte raadgever.
Het antisemitische gevaar komt niet meer van rechts, schreef de Amsterdamse socioloog Abraham de Swaan jaren geleden al in een uitvoerig en nog altijd actueel stuk in de Volkskrant. ‘In de huidige situatie schuilt het gevaar eerder in een samengaan van islamitische Jodenhaat en anti-Israëlisch enthousiasme van links’, een combinatie van racistisch straatgeweld en intellectuele moraalprediking. De media moeten hun blijvende correctheid van zich af schudden en hun best doen om die verbinding niet te faciliteren maar te voorkomen dat die tot stand komt.

Reacties: 23

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Rampant / trl
Hoe lang tolereren we nog dat de "onafhankelijke" staatsomroep zonder leden(NOS/NTR) linkse propaganda blijft spuien?
Likoed Nederland / Vereniging
Hamas is de Palestijnse tak van de Moslim Broederschap. Dat zegt genoeg.

Maar dat hoor je niet bij de NOS.

Die laat steeds Bertus Hendriks opdraven als 'Midden-Oosten deskundige'.

Weggelaten wordt dat hij oud-voorzitter is van het Palestina Komitee en als doel heeft alles over Israel zo zwart mogelijk voor te stellen.
.
Hetty Werkendam / Company Director
Ik kan het niet geloven 11000 KM er vandaan
'Political correct?' Ik herinner my toen deJoodse mensen in Nederland werden opgepakt door de Duitsers toen ook draaide de mensen hun hoofd om als af het niet gebeurde. Hebben daar voor de mannen die hun leven gaven voor wat zij zagen wat er met de Joodse medeburgers gebeurde, het voor niets gedaan? Wake up Nederland want Sheria Law may come to Holland and than it will be to late.
nick / adviseur
Goede analyse van Spruyt.
We zijn nog steeds goed in wegkijken, nu onder de noemer van politiek correct.
Wiesje de Lange
Een jonge man. Is dat niet voldoende aanduiding voor die schobbejak? Kan het iemand iets schelen of en welke religie hij aanhangt? Hij overtreedt de wetten van Nederland - naar ik aanneem - en moet gestraft worden. Het gaat immers enkel om tolerantie. Wordt dit soort gedrag (opnieuw) getolereerd in landen waar ruiim een halve eeuw geleden al miljoenen Joden werden afgeslacht (sorry ik heb er geen ander woord voor)? Of mag het nu niet meer om nieuwe bkloedbaden te voorkomen? De rest is klets.
Mr ir H.S.M. Kruijer, Heemstede / bedrijfsjurist
Het is algemeen bekend dat fundamentalistische islamieten voortdurend en overal ter wereld zelfmoordaanslagen plegen op niets-vermoedende en onschuldige omstanders en voorbijgangers, en menen zich daarmee een plaats in het paradijs te kunnen verwerven.

Volgens christelijk-westerse opvattingen zijn dit de ernstigste misdrijven die een mens kan plegen.

Toch wordt aan deze essentiële feiten voorbijgegaan door talloze "deskundigen" en niet-deskundigen. Dat doet denken aan de periode voor 1940, toen hier in Nederland - en elders in West-Europa - de dreiging van de nazi's niet (voldoende) serieus werd genomen: "gaat u maar ruistig slapen" (Colijn, Chamberlain e.d.).
Mr ir H.S.M. Kruijer, Heemstede / bedrijfsjurist
Dit wil ik nog aan mijn voorgaande reactie toevoegen:

De "appeasers" van destijds - Colijn, Chamberlain etc. - wilden Hitler "niet voor het hoofd stoten" en dachten hem te kunnen "paaien met kleine concessies".

Dat is het slechtste wat je kunt doen met arrogante, aggressieve en geweldddadige wederpartijen - Hitler, fundamentalistische islamieten e.d. -: geef ze een vinger, en ze nemen de hele hand.
R Reurink
Angst hebben om betrouwbaar nieuws te brengen in een vrij land Terwijl journalisten in een onvrij land met gevaar voor eigen leven betrouwbaar nieuws proberen te leveren Wat een treurig land is dit toch
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
Er zijn momenteel twee(!) soorten politieke correctheid in ons Nederlandse meerstromenlandje.

Ten eerste de "rechtse" (sinds enkele jaren dominant), en dan is bijvoorbeeld de islam een "(antisemitische) ideologie" en doet men naïef over Israel dat zogenaamd geen kwaad kan doen, ook al zuiveren de Israëliërs een heel volk stap voor stap weg. Welk volk? Euh... mwah... weet niet meer, stelletje islamieten. Israël als Alzheimerpatiënt met machinegeweren en een atoombom.

Ten tweede de "linkse" politieke correctheid (sinds enkele jaren de underdog), en dan doet men bijvoorbeeld naïef over de Moslimbroederschap, het geweld tegen niet-islamieten in Egypte en de wens om de sharia in Egypte in te voeren.

De waarheid is dat er in en rond het Midden-Oosten al tientallen jaren een grimmige, politieke strijd om de macht woedt waarin beide kanten hun geweten op een bijzonder laag pitje hebben gezet.

Die twee kanten lijken een soort eigen leven te leiden, alsof het zelfstandige organismen zijn. Ze hebben elk enkele vaste bestanddelen. Aan de ene kant bijvoorbeeld Israëlische kolonisten en een Israëlisch lobby in de VS en Europese landen; en aan de andere kant onderdrukte en weggejaagde Palestijnen en militante Arabische bewegingen (tegenwoordig bijna allemaal religieus- fundamentalistisch, maar vroeger meer seculier van karakter).

Maar de twee kanten bevatten ook losse, tijdelijke bestanddelen. Aan de ene kant was er bijvoorbeeld het regime van Mubarak; en aan de andere kant de Sovjet-Unie, in ieder geval tot ergens in de jaren zeventig van de vorige eeuw.

Hopelijk zal Nederland zich uiteindelijk losmaken uit de machtsstrijd tussen die twee gewetenloze kanten, en alleen nog steun geven aan eerlijke, democratische, tolerante regeringsvormen en de eerbiediging van mensenrechten.

Dat is nu ook al het officiële Nederlandse standpunt, maar in de praktijk steunt Nederland tot nog toe, o.a. via banden met de Israëlische regering, vooral de Joodse kolonisten op de Westelijke Jordaanoever. Columnist Spruit vindt die hypocriete benadering prima, vanuit zijn "rechtse" politieke correctheid.

Spruit doet zelf wat hij "links" verwijt, namelijk wegkijken van een gevaarlijke beweging en wegkijken van de genadeloze onderdrukking van en moord op vele onschuldige mensen.

Een typisch voorbeeld van de pot die de ketel verwijt dat hij zwart ziet.

Nog los van ons geweten, is er ook een pragmatische reden om niet in de machtsstrijd mee te gaan. Nederland heeft zich namelijk langdurig aan de kant bevonden van de partij die uiteindelijk, om demografische en economische redenen, in een zwakkere positie terecht zal komen. Pragmatisch (geopolitiek) gezien is het voor Nederland op de lange termijn voordeliger zich niet alleen in naam, maar ook in de praktijk neutraler op te stellen in het conflict. En om dit in Europees verband te doen.

P.S. En hoe zit het dan met anti-semitisme en anti-islamisme in Nederland? Dat zijn twee "anti-houdingen" die Nederland dieper in de gewetenloze, contraproductieve machtsstrijd trekken. We moeten van beide "anti's" af zien te komen. Ze zijn allebei gevaarlijk en versterken elkaar.
Jasper
""... maar in de praktijk steunt Nederland tot nog toe, o.a. via banden met de Israëlische regering, vooral de Joodse kolonisten op de Westelijke Jordaanoever. ""

Bron?

Oh, wacht: die is er niet. En dus is ook dit weer een vervelend stukje antisemitisme. Waar keihard tegen opgetreden moet worden.
Tarik
Het enige wat ik tegen de heer Spruyt zeg is waar hij al die jaren was toen er een distatuur de deinst in Egypte de dienst uitmaakte en iedereen diet tegen hun was, moslims of niet moslims, zwaar werden gemarteld en rechten ontnomen...En nu even dapper komen doen....In marokko bijvoorbeeld is de marokkaanse grondtwet islamitisch, en toch leven de joden daar al jaren vreedzaam en kunnen ze doen wat we ze willen......Dus ga lekker wetenschappelijk interessant doen
Slachtoffer
Het maakt helemaal niet uit of je ergens in geloofd, of ergens voor of tegen bent.
Elkaar de hersens inslaan is ALTIJD kut !!!
Help dus alleen mensen die geweld afzweren en laat de rest in z'n eigen hel gaarkoken.
Hans
Vandaar ook dat onder andere in Duitsland neonazi's steeds vaker samenwerken met moslims, want allebei een hekel aan Israël, de VS, democratie, homo's, geëmancipeerde vrouwen en wat dies meer zij.
http://www.sodahead.com/united-states/germany-neo-nazis-and-muslim-migrant-youth-share-common-goals-and-values/blog-379151/
Zeer interessante materie om eens flink uitgediept te worden door een onafhankelijke journalist.
Emmer
‘schreeuwlelijk van islamitische komaf’ ...

Grappig dat je de 'komaf' van iemand van een afstandje kunt zien ... lichtbruin = islamiet? Lekker makkelijk wel.
Izaak
@M Jonker:
In jouw reactie schrijf je over Palestijnen die verdreven worden door Israël c.q. de Israëlische lobby in de VS en Europa.
Zoals jouw reactie aangeeft zijn de Palestijnen dus slachtoffer en Israël dader.
Ik blijf mij verbazen dat er mensen zoals jou zijn zonder enige historische kennis.
Ik hoor mensen zoals jou nooit over de ruim 1 miljoen Joodse vluchtelingen die uit Arabische landen zijn verjaagd.
Deze mensen zijn op gruwelijke wijze mishandelt, velen jarenlang gevangen gezeten, van al hun bezit bestolen en hun staatsburgerschap ontnomen.
De helft van deze groep heeft een veilig heenkomen gevonden in Israël, de andere helft in diverse Europese landen, Canada, VS, en vanuit Irak richting Azië.
Er waren in het verleden meer Joodse vluchtelingen uit Arabische landen dan Palestijnse vluchtelingen door "Israelisch geweld".
Het feit dat er veel Palestijnse vluchtelingen anno 2011 in mensonterende kampen leven in Libanon, Syrië en Jordanië zegt genoeg over de barbaarse wijze waarop Arabische broedervolken met de Palestijnen omgaan.
In Europa wordt men door Links gehersenspoeld waarbij Palestijnen een slachtofferrol opgedrukt krijgen en Israeliërs als daders bestempeld worden.
Zou het niet eens kunnen zijn dat Moslims niet kunnen samenleven met anderen (Joden, Christenen, Hindoes) omdat zijzelf o.b.v. de Koran geloven dat Joden en Christenen varkens en apen zijn die onderworpen of gedood moeten worden???? Lees de Koran eens en je zult schrikken wat voor vullis daar allemaal geschreven staat!
Gard Simons / journalist/columnist
Geinig. Een artikel van mijn hand met ongeveer dezelfde strekking verschijnt zaterdag in Limburgs Dagblad/Dagblad De Limburger.
Roelof
Het kan hier ook nog leuk worden. Zowat alle EU leiders hebben de multiculturele (islamitische en westerse gaan niet samen) samenleving, binnen een hele korte tijd, als gefaald bestempeld. Met z'n allen.
Misschien om de grenzen te sluiten of om extreem rechts in Europa de wind uit de zeilen te halen. Ik heb nu al medelijden met die Kopten met die dhimmiregels.
Erik
@Tarik

Blijf dromen.

Er wonen nog slechts 4000 Joden in Marokko en de aanslagen in Casablanca op 26 mei 2003 ben je zeker al vergeten.

Er is geen land ter wereld waar Moslims met niet moslims kunnen samenleven. Kijk maar naar Maleisie gisteren met de islamitisch politie op valentijn.
Thp
Een kort punt, maar relevant:
ik citeer:
" Welke bewijzen hebben zij dat de Moslimbroederschap “absoluut geen wolf in schaapskleren ” is?"

In tegendeel, de bewijslast licht _altijd_ bij hén die beweren dat iets niet is wat het lijkt dat het is.
Tarik
@Erik

Weet u ook al weer waarom die joden naar marokko waren gevlucht?

Die aanslagen in casablanca zijn niet gepleegd op joden en ook niet omdat marokko een islamitische land...(aanslagen ook gepleegd in madrid/new york londen etc....) Dus die redenering van u slaat nergens op....
Met het voorbeeld Maleisie slaat u ook weer de plank mis...... het ging tussen moslims onderling en het betreft een wet van het land... en als die landen die wetten hebben is dat hun probleem... Mijn advies aan u: Let op uw eigen land (en blijkbaar niet mijn land) dat geleidelijk een grote groep mensen begint opzij te schuiven en te discrimeneren..en ter opfrissing noem ik hitler/stalin/mussolini. (geen moslims). zal ik doorgaan? (ze deden wedstridjej": wie brengt de meeste mensen om) of schaamt u zich niet voor uw geschiedenis waar u blijkbaar erg trots op bent.
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
@Izaak
Als je ervanuit gaat dat Israëliers en Palestijnen het land binnen de grenzen van - wat was het ook al weer? 1946? 1949? - moeten delen, dan zijn de Palestijnen die destijds in dat land woonden, en hun nakomelingen, inderdaad slachtoffers van de Israëliërs, en niet andersom. Dit om de eenvoudige reden dat de Israëliërs de militaire strijd sindsdien bijna steeds hebben gewonnen en "overwinnaarsjustitie" toepassen.

Dit is helemaal niet in tegenspraak met de constatering dat er uit Islamitische landen ook talloze Joden zijn verjaagd. Wie er het eerste begon met het verjagen? Die kip-ei-discussie wil ik hier niet voeren. Er zijn daarover goede geschiedenisboeken (en ook vast een heleboel slechte).

Maar als volk A uit land X wordt verjaagd, geeft dat volk A nog niet het recht om volk B uit land Y te verjagen. Toch is dat zo'n beetje jouw redenering.

Jouw andere redenering is dat de "barbaarse wijze" waarop volken C, D en E omgaan met volk B, nadat volk B door volk A verjaagd is, vooral iets zegt over volken C, D en E, maar niet over volk A. Daarmee leidt je de aandacht af van de grondoorzaak van de barbaarse omstandigheden waarin volk B terecht is gekomen.

In het verre verleden bestond er in het Islamitische Midden-Oosten en de Maghreb meer tolerantie voor religies die niet tot de mainstream behoorden, dan in het Christelijke Europa. Tegenwoordig is het andersom.

De oorzaken van die verandering zijn complex. Maar ze hebben weinig te maken met de oorspronkelijke teksten van de heilige boeken van de twee mainstream-religies in de betreffende gebieden. In beide boeken kun je intolerante boodschappen vinden, maar ook boodschappen van liefde, verdraagzaamheid en genade.
Sjaak
Typisch de Nederlandse media... als het erop aankomt zijn het een stelletje angstige lafaards. De harde feiten niet onder ogen willen zien en deze wegmoffelen want anders worden de moslims boos. So what? De waarheid moet gesproken worden en die doet soms pijn.
Ratna Pelle
Izaak schrijft:
"Ik blijf mij verbazen dat er mensen zoals jou zijn zonder enige historische kennis. "

Dat verbaast mij in het geheel niet, gezien de berichtgeving over Israel-Palestina in de Nederlandse media. Die is al net zo beroerd als over Egypte, waardoor je als argeloze TV-kijker, radio-luisteraar en krantenlezer de indruk krijgt dat Hamas een prima club is en die paar raketjes op Israel niks voorstellen. Alle uitspraken waarin Hamas leiders dood aan de Joden en Hitler had gelijk roepen, worden immers genegeerd, terwijl racistische uitspraken van rabbijnen wel breed worden uitgemeten. Nee, met Hamas is prima zaken te doen, en de bezetting is het enige probleem. Zie voor een uitgebreid onderzoek naar de berichtgeving van de NOS en 'kwaliteitskrant' NRC Handelsblad: http://www.israel-palestina.info/nos-journaal_israel-palestijnen.html en http://www.israel-palestina.info/krantenonderzoek_nrc.html
Advertentie