Advertentie

Helft Nederlanders ziet gemeentefusie niet zitten

Gemeentefusies zouden leiden tot lagere opkomst bij gemeenteraadsverkiezingen.

ANP
12 maart 2023
Kaart Nederland puzzel
Shutterstock AI

Bijna de helft van de Nederlanders denkt dat het samengaan van gemeenten niet goed is voor hoe gemeenten worden bestuurd. In enquête-onderzoek van ANP en Kieskompas geeft bijna de helft (46 procent) van de mensen aan negatief te staan tegenover het herindelen en fuseren van gemeenten. Slechts 17 procent van de ondervraagden is positief.

Afdelingshoofd Ruimte / MT-lid

VDH Selectie namens Gemeente Hilvarenbeek
Afdelingshoofd Ruimte / MT-lid

Projectleider Ruimte

Gemeente Noordwijk
Projectleider Ruimte

Negatieve ontwikkeling

Vooral ChristenUnie-, PVV- en FVD-stemmers zien het herindelen en fuseren van gemeenten als een negatieve ontwikkeling. Onder de achterban van deze partijen is bijna 70 procent van mening dat deze maatregel slecht uitpakt voor het lokale bestuur. Dit percentage ligt beduidend lager onder VVD-stemmers (37 procent) en stemmers op GroenLinks (36 procent), D66 (31 procent) en Volt (15 procent).

Advies

Een herindeling kan gebeuren op initiatief van de gemeenten zelf, maar in bijzondere gevallen ook op initiatief van de provincie. De Provinciale Staten beslissen uiteindelijk over de doorgang van een gemeentelijke herindeling of fusie. Dit gebeurde recent in Zuid-Holland, waar Brielle, Hellevoetsluis en Westvoorne sinds dit jaar de nieuwe gemeente Voorne aan Zee vormen. De provincie Zuid-Holland gaf hierover een positief advies aan de Eerste en Tweede Kamer.

Referendum

In 2022 ging in Noord-Holland de gemeente Weesp op in de gemeente Amsterdam. Hierbij speelde de provincie al vroeg in het proces een rol. In 2017 kreeg de gemeente Weesp te horen dat ze moest kiezen bij welke andere gemeente ze wilde horen, anders zou de provincie die keuze maken. In een referendum werd vervolgens voor aansluiting bij Amsterdam gekozen.

Meer afstand

Een gemeentelijke herindeling zou moet leiden tot meer bestuurlijke efficiëntie en kostenbesparing. Critici wijzen er, onder meer in onderzoek van het COELO (Rijksuniversiteit Groningen), echter op dat dit soort samenvoegingen ook kunnen zorgen voor meer afstand tussen bestuur en burger. Het zou onder meer leiden tot een lagere opkomst bij gemeenteraadsverkiezingen. Nederland telt in 2023 in totaal 342 gemeenten. In 2019, toen de vorige Provinciale Statenverkiezingen werden gehouden, waren dit er 355. Tien jaar geleden telde Nederland nog 408 gemeenten.

Het enquête-onderzoek is uitgevoerd tussen 24 februari en 6 maart, en werd ingevuld door een representatieve groep van ruim 2400 Nederlanders.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Evert van Loo Sr.
Dit artikel is niet af
Het sluit af met een aantal feitelijke zaken waaruit geen conclusies worden getrokken
Gevalletje A.I. ?
P. Smit
"Het zou onder meer leiden tot een lagere opkomst bij gemeenteraadsverkiezingen."

Is dat nou net niet de bedoeling? Dat de burger murw wordt, niet meer gaat stemmen en alles gelaten over zich heen zal laten komen?
Myconius Scipio
Die 17% voorstanders wonen vooral in gemeenten die toch nooit hoeven te fuseren (Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht)
Advertentie