Advertentie

Bijna een op vijf Kamerleden uit gemeente of provincie

Van de 'nieuwe nieuwkomers' in de Tweede Kamer komen er vijf rechtstreeks uit de lokale politiek. Zij worden dinsdag geïnstalleerd als Kamerlid, om de opengevallen plekken in te nemen van de acht Kamerleden die in het kabinet hebben plaatsgenomen. Voor de bewindslieden die het gemeente- of provinciehuis hebben ingeruild voor een kabinetspost, zijn nog niet allemaal opvolgers benoemd of bekend.

18 januari 2022
Tweede Kamer
Shutterstock

Het totaal aantal nieuwkomers uit de lokale of provinciale politiek komt daarmee uit op 32. Op 31 maart vorig jaar werden 59 nieuwkomers als Kamerlid geïnstalleerd. Daarvan kwamen er 23 uit de lokale en 5 uit de provinciale politiek.

Warmlopen

Voor de VVD komen Ruud Verkuijlen, Erik Haverkort en Harry Bevers in de Kamer. Verkuijlen heeft al even kunnen warmlopen. Hij was tot medio september raadslid in Hilversum, maar verving tijdelijk Bas van ’t Wout die met een burn-out kampte. Haverkort had, vooruitlopend op een mogelijk Kamerlidmaatschap, het fractievoorzitterschap in de Lochemse raad al aan een collega-raadslid overgedragen. Harry Bevers heeft begin januari zijn raadslidmaatschap opgezegd, toen duidelijk werd dat hij naar de Kamer kon.

Raadslid

Ook Fonda Sahla (D66) heeft als Kamerlid al een paar maanden ervaring op kunnen doen. Tot november vorig jaar was ze raadslid in Den Haag, en heeft sindsdien de zieke Rens Raemakers vervangen. Nu wordt ze definitief Kamerlid en wordt het Amsterdamse raadslid Sjoerd Warmerdam de vervanger van Raemakers. Het Utrechtse raadslid Hind Dekker-Abdulaziz wordt dinsdag als Kamerlid geïnstalleerd.

Oude bekenden

De overige drie vrijgekomen Kamerzetels worden ingenomen door oude bekenden van D66, CDA en de ChristenUnie. Steven van Weyenberg (D66) was vanaf 2012 Kamerlid en vanaf 10 augustus 2021 tot 10 januari staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat. Omdat Mona Keijzer (CDA) niet naar de Kamer wil terugkeren, wordt Henri Bontenbal (CDA) geïnstalleerd. Hij verving vorig jaar enige tijd het zieke CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, daarna Mona Keijzer toen zij de Haagse politiek verliet en vervolgens de zieke Harry van der Molen. Nu neemt hij de Kamerzetel over van Wopke Hoekstra, de minister vvan buitenlandse zaken. Voor de ChristenUnie keert Stieneke van der Graaf terug. Zij was sinds 2017 al Kamerlid, maar viel na de Kamerverkiezingen van vorig jaar maart aanvankelijk buiten de boot.

Opvolgers

Franc Weerwind, de minister voor Rechtsbescherming en tot voor kort burgemeester van Almere, wordt vervangen door Ank Bijleveld. De voormalig minister van Defensie is door de Flevolalandse commissaris van de koning Leen Verbeek benoemd tot waarnemend burgemeeester. De beoogd opvolger van de voormalig Utrechtse wethouder Maarten van Ooijen – nu staatssecretaris jeugd en preventie – is Rachel Streefland. Zij is nu fractievoorzitter van de ChristenUnie in Utrecht. Niels Peters (CDA) is in Maastricht geïnstalleerd als wethouder, als opvolger van Vivienne Heijen, de nieuwe staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat. Peters was sinds 2018 fractievoorzitter.

Wethouder wordt gedeputeerde 

Voor de vier voormalig gedeputeerden die in het nieuwe kabinet zitten, is de opvolging nog niet overal rond. De voormalig Gronings gedeputeerde Henk Staghouwer (ChristenUnie) – nu minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit – wordt opgevolgd door Johan Hamster. Hamster is sinds april 2010 wethouder in Stadskanaal. In Brabant draagt de VVD Suzanne Otters voor als opvolger van Christophe van der Maat. Deze ex-gedeputeerde is nu staatssecretaris van defensie.

Onbekend

Het is nog niet bekend wie de opvolger wordt van Hanke Bruins Slot (CDA), de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken en tot voor kort gedeputeerde in Utrecht. De CDA-fractie is op zoek naar een beoogd opvolger. De provincie hoopt op 9 februari een nieuwe gedeputeerde te kunnen installeren. Ook voor Christianne van der Wal-Zeggelink is nog geen opvolger bekend. De minister voor Natuur en Stikstof was gedeputeerde voor de VVD in Gelderland. ‘Binnenkort verwachten we een geschikte kandidaat te kunnen presenteren’, laat VVD-fractievoorzitter van de Gelderse Staten, Frederik Peters, desgevraagd weten.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie