Advertentie

Bijna 95 procent van bedden voor Oekraïners al bezet

Op dit moment zijn zo'n 57.000 van de ongeveer 60.000 bedden bezet die door gemeenten beschikbaar zijn gesteld aan Oekraïners.

ANP
18 augustus 2022
vluchtelingen Oekraïne
Shutterstock

Het aantal beschikbare bedden voor gevluchte Oekraïners neemt amper toe, terwijl bijna 95 procent al bezet is. De bezettingsgraad was niet eerder zo hoog. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Doel

Op dit moment zijn zo'n 57.000 van de ongeveer 60.000 bedden bezet die door gemeenten beschikbaar zijn gesteld aan Oekraïners. Het rijk had eerder met veiligheidsregio's en gemeenten afgesproken om 75.000 bedden vrij te maken, maar zij zijn nog ver verwijderd van dit doel.

Sinds maandag zijn er ongeveer 250 bedden bijgekomen. In diezelfde periode zijn ruim 900 plekken in gebruik genomen door Oekraïners.

Buiten slapen

Bij het aanmeldcentrum in Ter Apel is voor 'behoorlijk wat mensen' komende nacht geen onderdak en zij zullen de nacht buiten moeten doorbrengen, aldus een woordvoerster van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Om hoeveel mensen het gaat is nog lastig in te schatten, maar volgens de woordvoerster "zullen het er waarschijnlijk meer zijn dan afgelopen nacht". Hoewel toen de verwachting was dat er genoeg plek zou zijn in Ter Apel, moesten er toch 70 mensen buiten slapen.

Naar verwachting blijft het in de nacht van donderdag op vrijdag droog in het hele land. Vanwege de regen eerder deze week deelde een groep ondernemers maandag tweehonderd tentjes uit aan vluchtelingen in Ter Apel. Initiatiefnemer Willem Straat zei zo een signaal te willen afgeven: "Mensen moeten niet buiten slapen. Wij bemoeien ons niet met de politiek, maar vinden dat je dit niet kan maken." Dinsdagavond werden die tenten verwijderd omdat zo volgens de gemeente de veiligheid niet voor iedereen viel te waarborgen. Het COA zei het gebaar van de ondernemers te waarderen, maar gaf aan dat dit niet de oplossing is en dat het het werk niet gemakkelijker maakt.

Afgelopen tijd sliepen geregeld asielzoekers buiten. Het is al maanden druk in het Groningse aanmeldcentrum, waar ook mensen de nacht doorbrachten op stoelen in de wachtruimtes. Asielzoekerscentra hebben geen plek meer en statushouders kunnen door onder meer de oververhitte huizenmarkt niet doorstromen naar een woning.

Verzet

In het Overijsselse Tubbergen wordt donderdagavond voor de derde avond op rij gedemonstreerd door inwoners bij een hotel, dat is aangekocht door het COA. Dinsdag werd bekend dat het kabinet de gemeente wil dwingen in het hotel asielzoekers op te vangen, maar daartegen is veel verzet. Enkele honderden bewoners zijn donderdagavond op de been en JA21-leider Joost Eerdmans en Kamerlid Pieter Omtzigt zijn in het dorp om met de bewoners te praten. (ANP/redactie)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie