Advertentie

Bestuursrecht - Kaartje kopen

Een burger die in beroep gaat tegen afwijzing van acht bezwaren, moet straks achtmaal griffierechten betalen, terwijl het bestuursorgaan acht keer een ‘toegangskaartje’ moet kopen om zich voor de rechter te verweren. Totale kosten: 8 duizend euro.

09 september 2011

Door de verhoging van de btw zijn er 14 procent minder kaarten verkocht, zeggen de directeuren van concertgebouwen, schouwburgen en theaters. Ook de toegangskaartjes voor de paleizen van justitie dreigen te worden verhoogd. Alom wordt gevreesd dat de hogere griffierechten leiden tot minder bezoek aan de rechter.

 

Op 14 september gaan advocaten uit protest de straat op. De VNG heeft haar leden opgeroepen mee te demonstreren. Volgens het wetsvoorstel Kostendekkende griffierechten moeten gemeenten en andere bestuursorganen straks meer betalen als zij in (hoger) beroep gaan.

 

Nu ga je niet zo snel in beroep als je zelf een bezwaar ongegrond verklaart. Het venijn van het wetsvoorstel is dan ook dat reageren op een beroepszaak straks 500 euro gaat kosten, terwijl dat nu gratis is. ‘Voor gemeentes waar regelmatig zaken voor de belasting- of bestuursrechter worden gebracht, kan dat in de papieren lopen,’ zegt Frotina Zuidema van de VNG. Helemaal als de burger gelijk krijgt. Dan moet de gemeente bovenop de 500 euro ook de griffiekosten van de burger vergoeden. Andersom geldt die regel niet.

 

Dat geldt bijvoorbeeld ook voor politiekorpsen. Een Gelderse mevrouw kreeg acht boetes in de bus en wilde weten wat het politiekorps Gelderland-Zuid nu precies heeft geconstateerd. Daarvoor diende zij acht Wob-verzoeken in. De korpsbeheerder wuifde de verzoeken weg en verklaarde de bezwaren daartegen ongegrond. De verkeersovertreedster tekende beroep aan en betaalde één keer griffierecht. De rechtbank verklaarde het beroep niet-ontvankelijk, omdat er acht keer griffierecht betaald moet worden. De Raad van State zei begin augustus dat de rechtbank gelijk heeft. De besluiten waartegen de overtreedster beroep aantekent, zijn weliswaar gelijksoortig, maar niet zo ‘samenhangend’ dat slechts eenmaal griffierecht verschuldigd is.

 

Volgens deze uitspraak zou het Zuid-Gelderse politiekorps straks acht keer 500 euro moeten betalen als het zich in beroep wil verweren. En nog eens 4 mille als de burger de zaak wint.

 

Misschien moet de politie een heffing leggen op het doen van aangiften zoals in Griekenland. Als je daar aangifte wilt doen van voorkomende gevallen van belediging, smaad of laster, diefstal binnen de familie en licht lichamelijk letsel moet je als slachtoffer sinds begin dit jaar niet meer 10, maar een bedrag van 100 euro voldoen. Om wachtlijsten te verkorten en de druk op het gerechtelijke stelsel te verminderen is het bedrag verhoogd. Voor misdrijven zoals overval, beroving, diefstal of ernstig lichamelijk letsel is (nog) geen bijdrage verschuldigd. Op die manier probeert de Griekse overheid kennelijk uit de schulden te komen. Ideetje voor de Nederlandse overheid?

 

Vindplaats: LJN BR4650  

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie