De nationale politie is een stap dichterbij gekomen. De Tweede Kamer heeft dinsdag ingestemd met de wet die regelt dat 25 regiokorpsen plaatsmaken voor tien regionale eenheden.
Nationale politie stap dichterbij
Tweede Kamer heeft ingestemd met de wet dat 25 regiokorpsen plaatsmaken voor 10. Burgemeesters blijven wel verantwoordelijk voor de…
Verantwoordelijk
Burgemeesters blijven verantwoordelijk voor de veiligheid in hun gemeenten, maar het beheer komt in handen van de minister van Veiligheid en Justitie. Alle partijen stemden dinsdag voor de wet.
Wijkagent
Oppositiepartijen PvdA en SP konden zich achter de nationale politie scharen nadat in de wet duidelijker was geregeld dat burgemeesters hun zegje kunnen doen over het aantal agenten dat ze nodig hebben. Ook komt er een minimum van een wijkagent op 5000 inwoners.
Te weinig
Maar SP-Kamerlid Ronald van Raak hield wel vol dat er nog steeds te weinig agenten zijn en te weinig politiebureaus.
Maart
De Eerste Kamer moet zich nu nog uitspreken over de nationale politie. Politieminister Ivo Opstelten had graag gezien dat dit voor het einde van het jaar gebeurde, maar de Senaat stemt waarschijnlijk pas in maart over de wet.
Jaar of 50
In reactie op de uitkomst van de stemming benadrukte minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) het belang van de nationale politie; 'De nieuwe nationale politie moet een jaar of 50 meegaan.' Opstelten zei het ,,fantastisch" te vinden dat de Tweede Kamer zich voltallig achter zijn voorstellen schaarde. ,,Dat had ik een jaar geleden niet gedacht, maar wel naar gestreefd."
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Van Raak heeft natuurlijk gelijk, de vraag is dan ook wat de winst van deze centralistie uiteindelijk zal zijn.
In Steenbergen lopen oa nog agenten die uit de tijd van de Rijkspokitie zijn.
De winst zou kunnen zitten in de vele operationele hogere en staffuncties.