Advertentie

Bestuurlijke boete illegale verhuur naar 83.000 euro

De boetes die gemeenten mogen opleggen bij overtredingen van regels rond onderverhuur worden fors verhoogd. De maximale bestuurlijke boete bij herhaaldelijke overtredingen stijgt van 20.750 naar 83.000 euro. Dat schrijft minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer.

13 maart 2019

De boetes die gemeenten mogen opleggen bij overtredingen van regels rond onderverhuur worden verviervoudigd. De maximale bestuurlijke boete bij herhaaldelijke overtredingen stijgt van 20.750 naar 83.000 euro. Dat schrijft minister Ollongren van Binnenlandse Zaken aan de Tweede Kamer.

Meldplicht

Het gaat om overtredingen van regels van onderverhuur van sociale huurwoningen of vakantiehuizen. Verder krijgen gemeenten de wettelijke bevoegdheid om voor vakantieverhuur via verhuurplatforms een registratieplicht in te stellen. Die kan eventueel worden uitgebreid met een meldplicht en een vergunningplicht.


Lik-op-stuk

De minister heeft bewust gekozen voor het instrument van bestuurlijke boete in plaats van illegale verhuur aan te merken als economisch delict. Met de bestuurlijke boete is sprake van een lik-op-stuk beleid. De verviervoudiging van de maximale boete maakt illegale onderverhuur daarnaast niet meer lucratief.


Maximum verhuurdagen

Met het wetsvoorstel wil de minister gemeenten meer mogelijkheden geven om toeristische verhuur binnen de perken te houden. Gemeenten kunnen aanbieders van vakantiehuizen of -appartementen verplichten een registratienummer aan te vragen en dit nummer te vermelden bij advertenties op verhuurplatforms zoals AirBnB. Daarmee krijgen gemeenten meer zicht op verhuuradressen. Ook biedt de wet gemeenten de mogelijkheid een meldplicht en een vergunningplicht invoeren. Hiermee kunnen gemeenten sturen om onder meer het maximum aantal verhuurdagen en op toeristische verhuur in wijken waar het toerisme de spuigaten uitloopt. Als verhuurplatforms de verhuurgegevens niet willen vrijgeven, kunnen gemeenten een last onder dwangsom opleggen.


Toeristenbelasting

Ollongren overweegt verder een koppeling in de wet te maken tussen de registratie- en meldplicht en het innen van toeristenbelasting. ‘Hierdoor kunnen gemeenten de informatie die zij verzamelen met de registratie- en meldplicht ook gebruiken voor het innen van toeristenbelasting’, zo schrijft de minister aan de Kamer.


Wisselend succes

Rijk, gemeenten en verhuurplatforms willen samen toe naar een uniform registratiesysteem voor vakantieverhuur. Daarnaast wil Ollongren in Europees verband bekijken wat de mogelijkheden zijn voor rechtstreekse verplichtingen voor verhuurplatforms om de negatieve neveneffecten van toeristische verhuur van woningen via platforms te beteugelen. ‘Ik zie namelijk dat binnen verschillende lidstaten er verschillende initiatieven worden genomen met wisselend succes’, aldus de minister.


Internetconsultatie

BZK en VNG hebben samen een handreiking Handhaving toeristische verhuur opgesteld. Deze is woensdag beschikbaar gekomen. Daarin wordt onder meer op een rijtje gezet welke juridische instrumenten gemeenten hebben om overlast door illegale onderverhuur tegen te gaan, zoals het intrekken van een vergunning of sluiting van een pand. De internetconsultatie van het wetsvoorstel dat de door Ollongren voorgestelde wijzigingen regelt, gaat vrijdag van start. Tot en met 12 april kan worden gereageerd. Woensdagmiddag is er in de Kamer een rondetafelconferentie over woonfraude

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie