Advertentie

Bestuurders eisen uiterlijk september plan van aanpak Groningen

De bestuurders riepen de Tweede Kamer op de ‘jarenlang opgebouwde ontstane ereschuld aan alle Groninger in de lossen.

ANP
09 maart 2023
schadeaanpak-groningen-anp
Een boerderij is gestut als gevolg van schade die is ontstaan door de gaswinning in Groningen.Remko de Waal/ANP

Het kabinet moet uiterlijk september dit jaar met een plan van aanpak komen voor onder meer schadeafhandeling en het bieden van perspectief aan mensen die in het aardbevingsgebied in Groningen wonen. Dat meldden de gemeenteraden, Provinciale Staten en colleges van burgemeesters, wethouders en Gedeputeerde Staten van de aardbevingsregio in de provincie Groningen woensdagavond in Delfzijl.

Veilig wonen

Zij gaven daar een gezamenlijke reactie op de bevindingen van de parlementaire enquête aardgaswinning. Zij riepen ook op om al het leed dat de mensen is aangedaan te compenseren en te investeren in wijken, gemeenschappen en dorpen in het aardbevingsgebied. In de verklaring werd ook gevraagd om voor generaties te investeren in ‘veilig wonen en brede welvaart’ en snel duidelijkheid te geven over versterking van gebouwen in het gebied.

Systeemfalen

De parlementaire enquêtecommissie kwam in het rapport in februari tot harde conclusies. De ontstane situatie, waarin Groningers kampen met grote problemen als gevolg van de aardbevingen door gaswinning, werd rampzalig genoemd. Het was niet onontkoombaar dat de gaswinning uitliep op ‘ongekend systeemfalen’, concludeerde de commissie. Politiek en de oliemaatschappijen hebben door de jaren heen verscheidene belangrijke signalen gemist en genegeerd.

Wanhoop

De volksvertegenwoordigers en bestuurders verklaarden in Delfzijl dat de bewoners van het aardbevingsgebied zich door de conclusies van de parlementaire enquêtecommissie eindelijk gehoord voelen. ‘De wanhoop, machteloosheid, de scheuren in ziel, huizen en monumenten, het wantrouwen, langslepende procedures, de angst en zorgen van kinderen; een ongekende tragedie nu vastgelegd, zwart op wit’, aldus de voorgelezen verklaring.

Ereschuld

De Groningse bestuurders en volksvertegenwoordigers riepen de Tweede Kamer op de ‘jarenlang opgebouwde ontstane ereschuld aan alle Groningers en generaties die na ons komen te erkennen en in te lossen’. Bij het afsluiten van de bijeenkomst zei burgemeester Ben Visser van de gemeente Eemsdelta, waarvan Delfzijl deel uitmaakt, dat de boodschap aan Den Haag naar zijn idee goed is overgebracht. ‘Ik ga uit van vertrouwen. We moeten nu samenwerken om de zaak te fixen.’

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie