Advertentie

LIVEBLOG CORONA 10-13 APRIL 2020

In dit liveblog houdt Binnenlands Bestuur naast de reguliere berichtgeving een chronologisch overzicht bij van het laatste nieuws over het coronavirus en de gevolgen voor decentrale overheden.

13 april 2020
Corona-krantenkop-shutterstock-1656076474.jpg

In dit liveblog houdt Binnenlands Bestuur naast de reguliere berichtgeving een chronologisch overzicht bij van het laatste nieuws over het coronavirus en de gevolgen voor decentrale overheden.


Zo 20.00: Oproep tot thuisblijven in grote mate opgevolgd

De meeste mensen hebben zich op paaszondag aan de regels gehouden die vanwege de coronacrisis zijn afgekondigd. De veiligheidsregio's constateerden dat de oproep om thuis of in de eigen buurt te blijven in grote mate is opgevolgd. Dat stelt de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad van burgemeesters. 'Ook zien we dat de regel om anderhalve meter afstand te houden goed wordt nageleefd.'

Bruls laat weten dat de overlast van motoren en fietsclubs aanzienlijk minder was dan vorig weekend. 'En het aantal buitenlandse bezoekers aan Nederland was niet groot, ook niet in Limburg.' (ANP) 


Zo 19.30: Dodenherdening alleen met koning, premier en burgemeester

Bij de Nationale Herdenking op de Dam op 4 mei in Amsterdam zijn dit jaar vanwege de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus alleen koning Willem-Alexander, koningin Máxima, premier Mark Rutte, burgemeester Femke Halsema van Amsterdam en voorzitter Gerdi Verbeet van het Nationaal Comité 4 en 5 mei aanwezig. Zij blijven op afstand van elkaar. Dat meldt het Nationaal Comité zondag.

Het koningspaar legt een krans bij het Nationaal Monument. Daarna volgt het signaal Taptoe, de twee minuten stilte en het Wilhelmus. Koning Willem-Alexander houdt een toespraak. Nooit eerder heeft het staatshoofd tijdens Dodenherdenking gesproken. Dit jaar gebeurt dat wel omdat Nederland herdenkt dat het 75 jaar geleden is dat er een einde aan de Tweede Wereldoorlog kwam.

Publiek wordt nadrukkelijk opgeroepen om thuis te blijven en op 4 mei de hele dag de vlag halfstok te hangen ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers. Het Nationaal Comité vraagt alle blazers van Nederland om het signaal Taptoe vanuit huis mee te spelen.



16:50: Uitzieklocatie Enschede

Voor mensen in de maatschappelijke opvang en beschermd wonen met corona is in Enschede sinds vandaag een speciale locatie ingericht. Daar kunnen mensen uit Enschede en de regio verblijven totdat ze weer beter zijn of totdat er meer medische zorg nodig is. Er is vooralsnog plek voor vijftien mensen, maar kan als dat nodig is worden uitgebreid. Op dit moment zijn er nog geen mensen die ervoor in aanmerking komen, maar de Veiligheidsregio Twente wil hierop voorbereid zijn, laat de gemeente weten.


16.45: Rotterdam opent meldpunt kwetsbare kinderen

Na het Paasweekeinde start de gemeente Rotterdam met een meldpunt kwetsbare kinderen. Professionals in de zorg en het onderwijs kunnen contact opnemen met dit meldpunt als ze zich zorgen maken om een kind. ‘Deze extra oren en ogen zijn ontzettend belangrijk om ervoor te zorgen dat kwetsbare kinderen het onderwijs waar ze recht op hebben en de juiste hulp en ondersteuning krijgen’, meldt de gemeente. Vanaf volgende week start de gemeente ook met deurbezoeken door leerplichtambtenaren bij kinderen of ouders die onbereikbaar zijn voor scholen en kinderopvang.

Het meldpunt is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur via 14010 en meldpuntkwetsbarekinderenmo@rotterdam.nl. In de avond en in het weekend kunnen professionals bellen met Veilig Thuis of de politie.



14.10: Duitsers negeren verzoek om te keren bij Limburgse grens

Verreweg de meeste Duitsers negeren in Roermond een verzoek van de marechaussee om terug naar Duitsland te gaan. Dat blijkt uit tellingen door de provincie Limburg. Duitsers geven als reden op dat ze in Duitse media gelezen hebben het niet verboden is om naar Nederland te gaan.

In Duitse media staat volgens Duitsers die vrijdagochtend aan de grens werden aangehouden, dat minister-president Armin Laschet van Noordrijn-Westfalen verklaarde dat de grens naar Nederland open is. Er is geen verbod om Nederland in te reizen, wisten veel Duitse automobilisten uit de media. Ze wisten wel dat hooguit een advies geldt om dat niet te doen.

Een boa van de provincie Limburg hield donderdag en vrijdag steekproefsgewijs een uur lang bij hoeveel Duitsers aan de grens doorreden naar Roermond, en hoeveel er omkeerden. Daaruit blijkt dat donderdag 60 procent toch doorreed naar Nederland. Vrijdag rond de middag bedroeg dat aantal in een uur tijd zelfs 70 procent.(ANP)


10.30: Veiligheidsregio’s sluiten dijkwegen tijdens Pasen af
Dijkwegen langs de Waal, Maas, Lek en Linge zijn zondag en maandag bijna allemaal afgesloten voor gemotoriseerd en fietsverkeer. Vanaf de Duitse grens tot aan Zuid-Holland zijn de smalle wegen verboden gebied, omdat het er vorig weekend te druk was. Ook de Waalkade in Nijmegen en de Rijnkade in Arnhem gaan op slot. Volgens de veiligheidsregio's dringen auto's, motorrijders en groepen fietsers de wandelaars opzij. Dat is niet alleen gevaarlijk, maar zorgt er ook voor dat de voorgeschreven onderlinge afstand van 1,5 meter in het geding komt. Het gaat om zeer populaire routes zoals in de Ooijpolder bij Nijmegen, de wegen langs Lek en Linge rond Acquoy en Rhenoy en wegen aan de Gelderse kant van de Maas. De Posbank en Nationaal Park Veluwezoom bij Rheden blijven vooralsnog toegankelijk, totdat het daar naar de mening van de gemeente te druk wordt.

Voor een deel voeren tijdelijk afgesloten wegen ook door natuurgebieden van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. Beide organisaties herhalen vrijdag hun oproep om hun gebieden te mijden. Mensen die toch een wandelingetje gaan maken, wordt dringend gevraagd hun gebruikte papieren zakdoekjes niet onderweg weg te gooien. Dat is de afgelopen weken opmerkelijk veel gebeurd. (ANP)



9.00: Toerismesector Zuid-Limburg lijdt dagelijks 5,4 miljoen verlies
De toeristische sector in Zuid-Limburg lijdt per dag een verlies van 5,4 miljoen euro. Tot 28 april komt dat neer op een kwart miljard euro economische schade voor Zuid-Limburg. Dat maakten Visit Zuid-Limburg en Maastricht Marketing donderdag bekend. De schade is volgens beide organisaties nog veel groter, want niet alleen de toeristische sector wordt geraakt: ook bakkers, boeren, slagers, verenigingen en bedrijven die leveren aan het toerisme lijden verlies. Zuid-Limburg is de oudste toeristische bestemming in Nederland, en economisch erg afhankelijk van het toerisme met een omzet van 2,2 miljard per jaar. De sector telt ruim 22.000 directe arbeidsplaatsen. Beide organisaties werken alvast aan een herstelplan, zodat direct na het opheffen van de lockdown de toeristische sector er bovenop geholpen kan worden. Daarnaast roepen zij de regering op om een deltaplan voor het toerisme op te stellen met regelingen voor de liquiditeit van toeristische ondernemers. (ANP) 

Lees hier het korte coronanieuws van de voorgaande dag

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie