Overslaan en naar de inhoud gaan

Overheid was vooral koopman

Boekrecensie van het boek 'Staat & slavernij'.

slavernijverleden

Het aantal publicaties over slavernij zal de  komende jaren snel groeien. Na de recente excuses van kabinet en koning en het beschikbaar komen van enige fondsen zullen vast meer studies verschijnen die een nader licht werpen op de donkere slavernijbladzijdes in onze geschiedenis. De bundel Staat & slavernij is een inventariserend verslag van een grote groep wetenschappers die de breedte en diepte van dat verleden verkent.

En dat valt niet mee. Onze Staten-Generaal en de hiermee vervlochten VOC en WIC hebben, gesteund door ongeveer alle instituties, zelf bijgedragen aan het in stand houden van de talloze nu bekende en terecht verfoeide praktijken. Datzelfde geldt voor uiteenlopende ondernemers als reders, schippers, handelaren, boeren, maar ook kerken en voormalige slaafgemaakten. Dat gebeurde niet alleen in Suriname en elders in Zuid-Amerika, ook op de Caraïbische eilanden, in Noord-Amerika, geheel Afrika, Azië inclusief Indonesië. Eigenlijk overal waar Nederlandse kooplui aanlegden, droegen we bij aan gevangenneming, handel, transport, inzet, bewaking, bestraffing en meer volstrekt oneigenlijke praktijken van tot slaafgemaakten.

We stopten later dan andere landen

Onze rol in de beëindiging hiervan is heel bescheiden. We boden er zelfs lang verzet tegen, stopten later dan andere landen en zonder besef van erkenning van schuld of enige vorm van morele of materiële compensatie. Tot recent althans. De auteurs in de bundel laten bijvoorbeeld zien dat onze Staten-Generaal slavenhandel niet alleen accepteerde, maar ook ten behoeve van het gewin intensiveerde en via wet- en regelgeving codificeerde. Hoewel de schattingen uiteenlopen, maakte de opbrengst van de inzet van slaafgemaakten 5 tot 10 procent van onze economie uit. Te vergelijken met het belang van de huidige havengebieden van Rotterdam.

Citaat uit het boek: ‘De G4-burgemeesters deden hun taak met verve door zich publiekelijk uit te spreken en excuses te maken in een proces dat door andere spelers in gang was gezet.’

De auteurs belichten dat er altijd een onderstroom is geweest van verzet tegen de slavernij vanuit sommige burgers, kerken en enkele overheden, maar dat het feitelijke verzet erg klein is geweest. Iets wat Nederland vaker is overkomen.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

De Nederlandse staat, provincies en gemeenten waren vooral koopman en immoreel en weinig dominee of humanist. Het is de vraag hoeveel we hierin door de eeuwen heen zijn veranderd. Vergelijk het met het huidige debat over klimaat, natuur en bio-industrie. De bundel houdt ons een spiegel voor die verder strekt dan het centrale onderwerp slavernij, het gaat om de morele afwegingen die wij allen maken: persoonlijk, in ondernemingen en in ons bestuur. Behoed ons voor die VOC-mentaliteit, is de dringende les uit de bundel.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Staat & slavernij, onder redactie van Rose Mary Allen e.a.; Athenaeum-Polak & Van Gennep. Prijs: 32,50 euro 

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in