Advertentie

Kerstfeest met het CDA in Rotterdam

Het ontbrak er nog maar aan dat er sneeuw lag, maar verder was de idylle bijna compleet: een haventje met grachtenpanden die in de donkere avond heel gedistingeerd pittoresk staan te wezen, en een oude, monumentale kerk waarvandaan de Pilgrim Fathers in 1620 naar Amerika vluchtten. Deze avond is de Pelgrimvaderskerk in Delfshaven gehuurd door het CDA Rotterdam voor een kerstviering.

21 december 2011

Een oud-klasgenoot had er mij op geattendeerd. Na vele jaren hadden we samen geluncht en dierbare herinneringen opgehaald, en op de terugweg realiseerde ik mij dat ik dan toch echt met een heuse ARP’er had zitten eten. Afkomstig uit de Alblasserwaard van Aantjes, houdt hij in een mooi pak met manchetknopen als advocaat kantoor in het Groothandelsgebouw aan het Stationsplein, en spuwt hij zijn soep bijna uit wanneer de naam van Maxime Verhagen valt.

Zijn Rotterdamse CDA had de afgelopen jaren Iftarmaaltijden georganiseerd om de islamitische, vooral Turkse bewoners van de stad aan de partij te binden. Muzafter Cetin stond vijfde op de lijst maar is toch met voorkeurstemmen in de driemansfractie aan de Coolsingel gekozen. De sociaaldemocratische burgemeester Aboutaleb had de CDA’ers voor de vuist weg geattendeerd op de mogelijkheid om als christelijke partij niet alleen islamitische feesten te eren, maar bijvoorbeeld ook eens een Kerstbijeenkomst te beleggen. Ach ja, nu hij het had gezegd. De viering was vervolgens georganiseerd en ik was van harte welkom.

De kerk was vol, dinsdagavond, en iedereen blij. Er was een kinderkoor dat vrolijke liedjes zong en een indrukwekkende gospelzangeres die een spetterende vertolking van Go tell it on the mountain ten beste gaf. De tekst werd al zingend enigszins aangepast: het was vooral de boodschap van het CDA die moest gaan schijnen, en wel ‘in your neighbourhood’.

Die boodschap van het CDA moet algemeen religieus begrepen worden. Het kerstverhaal staat niet alleen in de Bijbel maar ook in de Koran, speecht wethouder Hugo de Jonge. De kracht van dat verhaal schuilt in de boodschap van hoop en omzien naar elkaar, tegenover een helaas ook krachtig en aanstekelijk verhaal van cynisme en onverschilligheid dat zowel in Den Haag als aan de Coolsingel velen in zijn greep heeft. Maar met Obama moeten wij zeggen dat we are the ones we have been waiting for, om zo de boodschap van Kerst met elkaar waar te maken.

De vice-voorzitter van de partij, Leen La Rivière brengt hetzelfde verhaal. Kerst is het verhaal voor herders, dat wil zeggen voor maatschappelijk uitgestotenen. Het Kerstkind is geboren in een stal, als goddelijke handreiking aan de minder bedeelden die ook nu nog karig behuisd zijn. De drie wijzen vertegenwoordigen alle culturen op aarde. En als kind al moest Jezus met Zijn ouders naar Egypte vluchten, om ons daarmee te leren dat wij vluchtelingen moeten helpen. De boodschap is er dus één van vrede voor mensen die van goede wil zijn, en dat zijn wij toch, zo vraagt Leen de schare. En ze zijn het. Gospelzangeres Joany Muskiet hoeft de aanwezigen nauwelijks aan te moedigen om te gaan staan en haar klappend en heupwiegend te begeleiden.

Je kunt je niet goed voorstellen dat veel Rotterdamse CDA’ers een jaar geleden voor het gedoogakkoord met de PVV hebben gestemd.

De religieuze boodschap is bewust gekozen, vertelt fractievoorzitter  Wubbo Tempel. Voorzitster Monique Vogelaar had het nog voorzichtig over de grondslag van christelijke waarden en normen en de zoektocht naar trefpunten met andere geloven en culturen. Maar Tempel benadrukt dat alle schroom deze avond afgegooid is en dat het CDA zich bewust wil profileren als een religieuze partij. Anders dan de broeders en zusters in Den Haag, waar wethouder Karsten Klein een gewetensbezwaarde ambtenaar heeft ontslagen.

Het CDA Rotterdam heeft landelijke acties ten gunste van de rituele slacht ondersteund en vorige week nog het boek God in de stad aan burgemeester en wethouders en collega-raadsleden aangeboden. Want mensen vragen om identiteit, en het CDA wil die duidelijkheid op dit punt geven, zegt Tempel.

Het was een mooie, vreugdevolle avond, maar wie om zich heen keek zag vooral autochtone Rotterdammers en mensen afkomstig uit migrantenkerken. Onder de paar honderd aanwezigen waren er zeker niet meer dan vijf moslims.

Je zou er bijna cynisch van worden, als je dat durfde net na de speech van Hugo de Jonge. Een partij die door een PvdA-burgemeester van Marokkaansen huize aan haar wortels moet worden herinnerd strekt haar handen uit naar een geloofsgemeenschap die daar blijkbaar helemaal niet op zit te wachten. Tempel stelt het zelf teleurgesteld vast. Het CDA wil een brug zijn, maar zij komen er niet overheen. De deceptie is begrijpelijk. Vooral omdat je je niet kunt voorstellen hoe het CDA zich in een alles behalve pittoresk Rotterdam kan handhaven zonder voor deze weg te kiezen.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Mene Tekel
Ja, wat moet je nu met zoveel droefenis op een feest dat van het licht heet te zijn. Het CDA in de dop of beter in de wanhoop. Alles maar willen verbinden maar ze zijn de vlag kwijt. Altijd maar die aangepaste preken want het moet een aktueel toontje dragen. Was vroeger in onze kerk al zo. Lachen was verboden. Je ging krom van het schuldbesef de deur uit.. Gods rentmeesters op aarde, vooral het tweede doen ze met verve uitdragen. Aan stronteigenwijze boeren en megastallen geen gebrek dezer dagen. Wie waren Klink en Gerda Verburg ook al weer? Blauwtongziekte, zegt u dat nog wat? Bleker is net zo'n rare gozer. Kijk als God en gebod niet meer helpt kun je pogen een beetje geloofwaardig te blijven. Dat gejank en getwijfel op dat CDA congres over Wilders, PVV en het vraagstuk van de macht. Verhagen heeft ze potdomme gered van de totale ondergang. Dat ze het niet goed doen in de peiligen heeft met splijting te maken. Die rancuneuze broeders en zusters wensen zich af te keren, maar hun alternatief is nog erger en ze weten het. Altijd kieren en draaien. Afspraken met confessionelen zijn scheten in een netje, zei Jaap Burger ooit. Een rake typering die nog steeds geldig is. Heb meer respect voor recht in de leer zoals die van de SGP. Met Arie Slob wordt het al oppassen want die is ook van de eindeloze verzoening. Die wethouder in Den Haag? Ruggegraatloos figuur en slijmbal van het nieuwe dogma. Als je een beetje ballen hebt ga je er tegen in want weigeren is net zo'n principe. Je kunt tegen een wet van de verhanging zijn. Opzouten met die grappenmakerij. Geen CDAer die zijn mondje roert. Ze hebben dezelfde figuren om hen heen, in de 1e Kamer dan. Ook de PVDA, VVD en Demonen 66 toonden hun karakter weer eens. Geef ruimte aan de waandenkbeelden van die religieuzen in plaats van op te staan tegen dat walgelijke geklets.

Maar het CDA krijgt datgene wat het al jaren verdient. De afkeer van de kiezer en dat moet je letterlijk nemen.

Advertentie