Advertentie

Arnhem stelt ondergrondse containers voorlopig open

Arnhem heeft voorlopig een einde gemaakt aan de ‘afvalpassensoap’ De gemeente stond de afgelopen jaren meerdere keren voor de rechter vanwege het schenden van privacy met afvalpassen voor ondergrondse containers. De komende weken zijn alle duizend containers in Arnhem ‘van het slot’ gehaald en opengesteld voor iedereen.

26 juli 2017

Arnhem heeft voorlopig een einde gemaakt aan de ‘afvalpassensoap’ De gemeente stond de afgelopen jaren meerdere keren voor de rechter vanwege het schenden van privacy met afvalpassen voor ondergrondse containers. De komende weken zijn alle duizend containers in Arnhem ‘van het slot’ gehaald en opengesteld voor iedereen.

Combinatie met adresgegevens

De afvalpas scannen om de container te openen is voor Arnhemmers momenteel niet meer nodig. De gemeente heeft de beslissing genomen na een langlopende discussie over privacy met een bewoner Michiel Jonker, die met de steun van Privacy First een juridische strijd aan is gegaan over de afvalpas. De combinatie van stortgegevens en adresgegevens vindt Privacy First een schending van de privacy. 


'Geen andere mogelijkheid'

De gemeente laat aan De Gelderlander weten dat het geen andere mogelijkheid zag om aan de discussie een einde te maken. ‘Hoewel wij tot op heden op geen enkele wijze gebruik maken van een koppeling van de afvalpas en de stortgegevens, vindt het college het niet langer gewenst om deze situatie te laten voortbestaan.’ De wethouder zegt dat de gemeente niet wil weten wanneer bewoners hun afval storten, al is dit via een koppeling in theorie wel te achterhalen. En dat is in strijd met de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Om het risico op te veel afval in de containers klein te houden is de gemeente aan het zoeken naar alternatieve toegangssystemen die niet in strijd zijn met de wet.

Discussie over besluitvorming 

Jonker ging in 2014 bezwaar tegen de invoering van de afvalpas en vroeg de rechter om het gemeentelijke besluit ongedaan te maken. De rechter gaf de gemeente gelijk. Jonker ging daarop in hoger beroep bij de Raad van State. Deze besloot dat de gemeente nooit een formeel besluit heeft genomen voor het verzamelen van persoonsgegevens. De gemeente Arnhem ging ondanks die uitspraak verder met de adresgebonden afvalpassen.

'AP had situatie niet mogen gedogen'

Er volgde daarna een handhavingsverzoek van Jonker bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Die wees het verzoek op 20 april 2017 af, omdat de toezichthouder vindt dat er sprake is van een ‘bijzondere omstandigheid’, gezien de gemeente eind maart 2017 heeft besloten tot invoering van DIFTAR (gedifferentieerde afvalheffing) per 1 januari 2018. Jonker en privacy First legden de zaak opnieuw bij de rechter voor. Daaruit bleek dat De Autoriteit Persoonsgegevens de situatie niet had mogen gedogen. Naar verwachting neemt de autoriteit eind augustus een nieuw besluit. Tot die tijd zijn de containers zonder afvalpas toegankelijk. 

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Socrates
Wat niet wordt vermeld is dat het invoeren van Diftar in gemeente Arnhem uitgesteld is. Juist dit is de reden waarom AP moest handhaven... Dat is een wezenlijk verschil met hoe het nu in het artikel staat.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Waarom niet gewoon het afval laten scheiden door de inzamelaar. Doen ze in Rotterdam ook. Schijnt effectiever te zijn en niet duurder.
Kyrill
De oplossing is simpel: een anonieme, oplaadbare pas.
henk
Ik ben heel benieuwd naar de consequenties voor al die André gemeenten waar diftar ook draait
Trevor
@Henk. In hoeverre er consequenties zijn ligt erg aan de implementatiewijze van diftar. Bijv. Nijmegen kent diftar doordat je restafval in relatief dure groene vuilniszakken van de gemeente zelf buiten moet zetten. Dat systeem bestaat al jaren en wordt niet geraakt.
Advertentie