Advertentie

Anti-hagelkanon blijft Tholen bezighouden

De gemeente Tholen gaat zich dinsdag beraden over de gevolgen van de rechterlijke uitspraak in de zaak over het anti-hagelkanon van fruitteler Andre Alkema. De gemeente weigerde Alkema een vergunning te geven voor het gebruiken van zijn kanon, maar volgens de voorzieningenrechter had dat niet gemogen.

24 augustus 2010

Schokgolf
Alkema gebruikt zijn anti-hagelkanon om zijn fruit te beschermen tegen hagel die zijn vruchten vernietigt. Het kanon zorgt voor een schokgolf die neerslagdeeltjes verpulvert, maar maakt ook veel lawaai. Reden voor het college om hem na een proef van een jaar geen vergunning meer te geven op basis van de APV. Ook niet nadat hij een stillere machine had aangeschaft.

Bevoegdheid
Alkema spande een kort geding aan en kreeg gelijk. De voorzieningenrechter verwees naar een eerdere uitspraak van de Raad van State over kanonnen in Borsele. De kanonnen vallen onder het soepele activiteitenbesluit in de wet milieubeheer. De gemeente had niet de bevoegdheid om de vergunning te verstrekken en later te weigeren.

Zorgvuldigheid
Burgemeester Willem Nuis (CU) van Tholen zegt dat het college de uitspraak eerst wil bestuderen. ‘Het is een voorlopige voorziening. We willen de consequenties eerst onder ogen krijgen en vragen daarvoor ambtelijk advies.’ Maar eerst gaat het college zich dinsdag beraden over wat er in de tussentijd moet gebeuren. ‘We hebben de heer Alkema uitgenodigd voor een gesprek op donderdag. We snappen zijn belang, maar hebben ook met andere belangen te maken. We zijn niet over een nacht ijs gegaan en willen nu ook zorgvuldigheid betrachten naar alle partijen.’

Hagel
Alkema mag in principe zijn kanon weer gebruiken. Volgens Nuis heeft hij niet gezegd dat hij dat niet zou doen tot donderdag het gesprek plaatsvindt. En het zou best een kunnen gaan hagelen. Nuis: ‘Dat verwachtte ik in het weekend al. Een van de vragen is of hij sowieso wel een vergunning nodig heeft.’ De omwonenden zijn per brief geïnformeerd over het aanstaande beraad van het college over de uitspraak.

Dieptepunt
In de Provinciale Zeeuwse Courant noemt Alkema de zaak een dieptepunt uit zijn loopbaan. ‘Ik benl gewoon een ondernemer die zijn oogst wil beschermen, meer niet. En dan wordt het een enorme soap. Daar ben ik best wel van geschrokken. En geloof me, het is echt niet leuk om je eigen gemeente voor de rechter te slepen. Dat hoop ik nooit meer te hoeven doen. (…) Ik kan me niet voorstellen dat de gemeente mij na deze uitspraak weer een vergunning gaat weigeren.’

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ruud Nelisse
Het klopt dat tholen geen hagelhotspot is in limburg is een klein deel waar wat meer hagel valt maar dit is niet te vergelijken met de echte hagelhotspots in zuid-frankrijk en noord italie
hans wieser / senior project/programmamanager
zorgvuldigheid had de gemeente in eerste aanleg al moeten tonen en niet achteraf. Die burgemeester mag blij zijn dat het afgelopen weekend niet heeft gehageld, anders had hij een fikse schadevergoeding kunnen betalen.
D. de Jong / ambtenaar RO
Ik heb bij een gemeente beleid mogen opstellen voor knalapparaten van fruittelers. Knalapparaten om vogels te verschrikken is te begrijpen, omdat ze -mits goed gebruikt- werken.
Maar voor hagelkanonnen ontbreekt elke wetenschappelijke onderbouwing. Het weigeren van een vergunning voor een hagelkanon beschermt burgers tegen geluidsoverlast en ondernemers tegen een nutteloze investering. Er zal in ieder geval geen enkele appel extra beschermd worden door zo'n apparaat.
johan
Even voor de goede orde: Hagelt het in Thoolen gemiddeld veel meer dan in de rest van Nederland? Ik woon hemelsbreed niet zover van Thoolen af. Ik kan me na april geen hagelbui herinneren.
Advertentie