Advertentie

Toch opvang asielzoekers in voormalige gevangenis

Van de 159 vluchtelingen gaan er 75 naar het oude huis van bewaring aan de Havenstraat. Daar kunnen ze 6 maanden blijven.

30 november 2013
Een groot deel van de groep uitgeprocedeerde asielzoekers die bekendstaat als de Vluchtkerkgroep, is vrijdagavond alsnog ingegaan op een aanbod voor opvang in een voormalige gevangenis in Amsterdam. Dat heeft Gerhard Scholte van de taakgroep Vluchtelingen van de Amsterdamse Raad van Kerken zaterdag gezegd.
Kwetsbare groep in gemeente opgevangen Van de 159 vluchtelingen gaan er 75 naar het oude huis van bewaring aan de Havenstraat. Daar kunnen ze 6 maanden blijven, aldus Scholte. Uitgeprocedeerde asielzoekers die niet tot de groep van 159 behoren, kunnen niet naar de Havenstraat. Mensen in deze 'restgroep' die kwetsbaar zijn (ziek of in de war), worden elders door de gemeente opgevangen. De anderen zullen hun eigen weg moeten zoeken, zo vult de woordvoerster van de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan aan.
Ultimatum gesteld

Van der Laan had de vluchtelingen een aantal malen een ultimatum gesteld. Het laatste liep vrijdagavond om middernacht af. De groep zit nu nog in een gekraakt kantoor aan de Weteringschans. Daar moeten ze dinsdag weg zijn. Wanneer ze gaan verhuizen, kon Scholte niet zeggen.

Allemaal een sleutel

Onder de asielzoekers bestond veel weerstand tegen de nieuwe opvanglocatie. Het huis van bewaring deed hen terugdenken aan traumatische ervaringen in hun eigen land of in vreemdelingenbewaring. Van der Laan heeft hen de garantie gegeven dat ze ieder een sleutel krijgen waarmee ze naar believen het pand in en uit kunnen. Ook allerlei spullen als ME-uniformen en handboeien worden weggehaald.

Burgemeester heeft nek uitgestoken

Scholte roemt de inzet en betrokkenheid van Van der Laan. ,,De burgemeester heeft enorm zijn nek uitgestoken om deze groep te voorzien van 'bed, bad en brood'. Het is fideel dat hij ze zoveel extra tijd heeft gegeven om over de Havenstraat te beslissen", aldus Scholte.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Meijerink
Oké. En wanneer gaat Nl er nu écht iets aan doen? Volgens mij kiest niemand z'n geboorteplek. Ik ben erg blij dat ik in Nl geboren ben, maar Nl is niet van mij en de wereld van ons allemaal! Laat staan als je nergens welkom bent...
Advertentie