Advertentie

Amsterdam wil Kiev helpen herbouwen

Amsterdam moet Oekraïne helpen bij de wederopbouw van Kiev en andere door oorlog getroffen regio's. Dat willen PvdA, D66 en GroenLinks.

ANP
08 april 2022
Kiev
Shutterstock

De Amsterdamse partijen D66, PvdA en GroenLinks willen dat Amsterdam Oekraïne gaat helpen bij de wederopbouw van Kiev en andere door oorlog getroffen regio's. 'Wij willen dat Amsterdam met Kiev in gesprek gaat om te kijken hoe Amsterdam kan helpen bij de wederopbouw', zegt D66-raadslid Rob Hofland.

Zelenski

De partijen, samen goed voor een meerderheid van de gemeenteraad, komen met de oproep na de videospeech van de Oekraïense president Volodimir Zelenski in de Tweede Kamer vorige week. Toen vroeg hij onder meer aandacht voor de wederopbouw van zijn land als de Russische invasie ten einde is, en spoorde hij Nederland aan om daar voor een deel verantwoordelijkheid voor te nemen. 'Voeg je bij het project om Oekraïne te herbouwen. Kies een stad die je wilt herbouwen, zodat we echt jullie steun voelen.'

Kennis en ervaring

Volgens de partijen zou Amsterdam bijvoorbeeld kunnen helpen door 'kennis en ervaring te delen over hoe woningen snel kunnen worden herbouwd'. Amsterdam zou ook andere Europese hoofdsteden moeten enthousiasmeren om hun expertises in te zetten bij de wederopbouw, vinden de drie partijen.

VNG-fonds

Burgemeester Femke Halsema laat weten dat Amsterdam bereid is Oekraïne te helpen waar dat kan. 'Dat doen we ook al, onder andere in de opvang van en hulp aan de duizenden Oekraïense vluchtelingen die in Amsterdam zijn aangekomen de afgelopen periode, maar ook als het gaat om financiële steun voor wederopbouw aan Oekraïense gemeenten via het VNG-fonds voor noodhulp, wederopbouw en vredesbevordering.'

Luid en duidelijk

Halsema zegt de oproep van Zelenski voor hulp bij wederopbouw 'luid en duidelijk' gehoord te hebben. 'Ik zal contact zoeken met de andere Europese steden in ons netwerk om te kijken hoe we hier gezamenlijk gehoor aan kunnen geven.' Amsterdam heeft eerder geholpen in oorlogstijd. In 2017 was de gemeente betrokken bij de hulp aan het VN-vluchtelingenkamp Al Za'atari in Jordanië, voor de opvang van Syrische vluchtelingen. Toen deelde Amsterdam onder meer kennis en ervaring op het gebied van watermanagement en riolering.

Aboutaleb

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft al gezegd hulp te willen bieden bij de Oekraïense wederopbouw, bijvoorbeeld in de vorm van het restaureren van een haven. Partijen in de gemeenteraad willen met hem in gesprek over hoe de hulp er precies uit komt te zien. (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
De coördinatie van de hulp aan de Oekraïne ligt primair bij de Rijksoverheid en voor gemeentelijke activiteiten loopt die hulp via de VNG.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie