Advertentie

Advies Amsterdam: coalitie van vier partijen

Informateur Thom de Graaf adviseert de leiders van de Amsterdamse partijen D66, PvdA, SP en VVD 'met grote voortvarendheid' met elkaar in gesprek te gaan over een mogelijke coalitie in de hoofdstad

13 mei 2014
Informateur Thom de Graaf adviseert de leiders van de Amsterdamse partijen D66, PvdA, SP en VVD 'met grote voortvarendheid' met elkaar in gesprek te gaan over een mogelijke coalitie in de hoofdstad. Nadat GroenLinks vorige week uit de onderhandelingen met D66 en VVD was gestapt, moest De Graaf opnieuw op zoek naar een kansrijke samenstelling van partijen voor het bestuur van de stad.
Samenwerking D66 en GroenLinks onmogelijk Na gesprekken met alle betrokkenen bracht de informateur dinsdag zijn advies naar buiten om tot een coalitie van vier partijen te komen. ,,Op grond van de gesprekken die ik heb gevoerd, kom ik tot het oordeel dat inhoudelijke samenwerking van D66 met GroenLinks en een derde partij nu een gepasseerd station is." D66 wil de samenwerking met VVD niet op het spel zetten, en voor GroenLinks is een driepartijencoalitie met D66 en VVD onbespreekbaar.
Voortvarende collegevorming De PvdA en SP geven de voorkeur aan een samenwerking met D66 en GroenLinks, maar de informateur heeft naar eigen zeggen bij beide partijen 'bereidheid bespeurd om het belang van de stad en van een voortvarende collegevorming zwaar te laten wegen'. PvdA en SP hebben de wens uitgesproken voor een coalitie van vier partijen.
Keuzes maken

De partijen moeten nu met elkaar om de tafel om inhoudelijke gesprekken te voeren over een compact collegeakkoord. ,,Ik meen dat het belang van de stad vraagt dat partijen nu de urgentie voelen om de noodzakelijke keuzen te maken en actief bij te dragen aan bestuurlijke stabiliteit'', aldus De Graaf. Hij voegt daaraan toe dat het aanstellen van een formateur wat hem betreft noodzakelijk is om de onderhandelingen te begeleiden en het tempo hoog te houden.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Morsnova / inwoner
Mooie boel,,,,,,,de Amsterdammers hebben met hun stemgedrag laten blijken de PvdA zat te zijn: die partij trok decennia lang aan alle touwtjes in die stad. D66 gaat met GL formeren en wat doen die Groenen? Ze stappen eruit omdat ze niet zonder PvdA willen om vervolgens nu met lege handen te staan als er een college van D66-VVD-SP-PvdA wordt gevormd. Wat een weergaloze taktiek van GroenLinks!Wat wat heeft GL bereikt? De PvdA toch terug op dat pluche, waarbij het gevoelen in de stad nu juist was dat het geod zou zijn om het eens een periode zonder die club te doen. En zelf in de oppositie.Een cursusje onderhandelingen zou GroenLinks geen kwaad doen.

Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
True
Gekke linksdraaiende stoeltjes om een ronde tafel.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Jose / ambtenaar
woon niet in a'dam dus wat voor colega er komt, dat raakt mij niet en binnenkort ga ik met pensioen en heb ik ook geen last van welk college dan ook i.k.v. de ingrijpende (m.i. megalomane) reorganisatie; laatste verkieizingen voor het eerst niet op PvdA gestemd; als de PvdA VERSTANDIG is, dan gaat ze in de "oppositie".; maar ik ben bang dat het HUNKEREN naar macht groer is dan de wijsheid. PvdA, reflecteer !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie