Advertentie

Naheffing privéritten Halsema kost Amsterdam 62.000

De burgemeester heeft de ritten goed geregistreerd, maar door een fout van de gemeente Amsterdam is er geen fiscale bijtelling betaald.

ANP
03 juli 2024
Burgemeester Femke Halsema stapt in haar dienstauto
Burgemeester Femke Halsema stapt in haar dienstautoANP/Sabine Joosten

De gemeente Amsterdam heeft sinds september 2019 privégebruik van de dienstauto door burgemeester Femke Halsema 'niet goed geregistreerd en administratief afgehandeld' en daardoor onterecht geen fiscale bijtelling betaald. Dat meldt wethouder Hester van Buren (financiën) in een brief aan de gemeenteraad. De gemeente heeft een naheffing van de Belastingdienst gekregen van ongeveer 62.000 euro.

Fiscalist

JS Consultancy
Fiscalist

Strategisch beleidsadviseur gezonde en veilige leefomgeving (milieu)

Gemeente Ede
Strategisch beleidsadviseur gezonde en veilige leefomgeving (milieu)

Uitzondering

Collegeleden mogen sinds 2019 in principe de dienstauto niet gebruiken voor privédoeleinden. Voor de burgemeester geldt een uitzondering 'vanwege de 24-uurs beschikbaarheid en de veiligheidsvereisten'. Als het aantal privé gereden kilometers boven de 500 uitkomt, is een fiscale bijtelling van toepassing. In het geval van de burgemeester betaalt de gemeente die kosten. Dat blijkt de afgelopen jaren echter niet te zijn gedaan.

Niet duidelijk

Volgens Van Buren heeft Halsema het privégebruik van de dienstauto altijd 'nauwkeurig bijgehouden en afgetekend', en is het vervolgens misgegaan bij de afhandeling ervan. 'Zowel het proces als de regels waren niet duidelijk genoeg.' De wethouder stelt dat het college 'de onvolkomenheden rond het privégebruik van de dienstauto's betreurt'. Sinds maandag zijn er nieuwe werkinstructies van kracht die het duidelijker moeten maken hoe het privégebruik van de dienstauto moet worden geregistreerd en afgehandeld.

Boete

Uit gegevens die Van Buren in de brief deelt, blijkt dat Halsema in 2019, 2020, 2023 en 2024 meer dan 500 kilometer privé heeft gereden met de dienstauto. De gemeente moet daarom de aangifte loonheffing voor die jaren aanpassen en de te weinig afgedragen loonbelasting alsnog betalen. Daarnaast krijgt de gemeente ook nog een boete voor het te laat indienen van dit deel van de aangifte.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico Bos
Wat een enorm bedrag, hoe rij je dat bij elkaar als je zelf in Amsterdam woont? Moeten we dit rijgedrag niet aan banden leggen en deze GL dame verplicht een fiets aansmeren?
Hielco Wiersma
Privékilometers, die door de werkgever worden betaald? Dat wil iedere werknemer wel.
Advertentie