Advertentie

Nieuwjaarsreceptie in Amsterdam sneuvelt opnieuw

De nieuwjaarsreceptie van Amsterdam gaat ook in 2012 niet door. Burgemeester Van der Laan vindt het feest ongepast in tijden van zware bezuinigingen.

25 november 2011

De nieuwjaarsreceptie van de gemeente Amsterdam gaat voor het tweede jaar op rij niet door. Burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) vindt het feest ongepast in tijden van zware bezuinigingen.

208 miljoen bezuinigen
‘De financiële situatie van de gemeente is niet verbeterd, integendeel. Daarom zullen we als stadsbestuur ook dit jaar geen nieuwjaarsreceptie organiseren’, aldus Van der Laan. Tot 2014 moet de gemeente 208 miljoen euro bezuinigen.

Goed voorbeeld
Dit komt onder meer door de economische crisis, de bouw van de Noord/Zuidlijn en financiële kortingen van het Rijk. Maar daar blijft het niet bij; onlangs maakte wethouder Lodewijk Asscher (PvdA) van financiën bekend dat de gemeente wegens nieuwe financiële tegenvallers nog eens 100 miljoen euro moet besparen. Van der Laan: ‘We moeten bezuinigen en willen het goede voorbeeld geven door bij onszelf te beginnen.’

Twee ton

De Amsterdamse nieuwjaarsreceptie kost twee ton en wordt volgens traditie gehouden in het Koninklijk Concertgebouw. Elk jaar komen er zo’n tweeduizend gasten op af, waaronder ministers, Kamerleden en burgemeesters. ‘Natuurlijk is het een mooi en belangrijk moment voor de stad. Maar als we moeten kiezen, dan besteden we het geld liever aan andere belangrijke dingen voor de stad en aan de gewone Amsterdammer die onze steun het hardste nodig heeft’, zegt de burgemeester.


Geen eigen receptie

In het kader van het besluit heeft de gemeentesecretaris alle gemeentelijke diensten laten weten dat ze geen eigen nieuwjaarsreceptie mogen organiseren. Als daar om specifieke redenen toch aanleiding toe is, dan moet het college daar toestemming voor geven. Verder roept het college de stadsdelen op om dezelfde lijn te volgen.


Andere gemeenten

Vorig jaar ging de nieuwjaarsreceptie eveneens niet door. Nadat Amsterdam dit in oktober bekend maakte, namen veel andere gemeenten hetzelfde besluit.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

nelhoogmoed / politiek geinteresseerd
moedig? druppel op gloeiende plaat? moet je juist in moeilijke tijden elkaar niet de hand kunnen schudden. toch moedig!
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie