Advertentie

'Kom met kleinschalige prostitutie in Utrecht'

Commissie Sorgdrager onderzocht de toekomst van het sekswerk in Utrecht.

ANP
22 september 2022
Sorgdrager overhandigt het rapport aan wethouder Eerenberg
Sorgdrager overhandigt het rapport aan wethouder EerenbergANP / Jeroen Jumelet

De gemeente Utrecht focust zich te veel op grootschalige raam- en straatprostitutie terwijl het vak tegenwoordig heel divers is. De behoefte aan locatiegebonden sekswerk neemt af, omdat veel afspraken online worden gemaakt. Werken vanuit huis is nu nog verboden, maar sta dit bijvoorbeeld toe. Maak het mogelijk dat een of een groepje prostituees in een woning klanten kunnen ontvangen en monitor overlast. Dat adviseert de Commissie Sorgdrager die de toekomst van sekswerk in Utrecht onderzocht.

Plaatsvervangend griffier/senior raadsadviseur

Necker in opdracht van Gemeente De Bilt
Plaatsvervangend griffier/senior raadsadviseur

Financial Controller | Public

Team EIFFEL
Financial Controller | Public

Illegaliteit

In de stad werken naar schatting vier- tot vijfhonderd prostituees. Dit gebeurt doorgaans (ondergronds) vanuit huis. 'Wil je prostitutie mogelijk maken in de stad, hanteer dan minder regels. Hoe meer regels hoe meer illegaliteit', aldus de commissie onder leiding van oud-minister Winnie Sorgdrager.

Kleinschalige locaties

Zij pleit voor kleinschalige locaties. 'Een grote locatie met ramen zoals Het Nieuwe Zandpad is achterhaald. Kleinschalige plekken in de binnenstad of aan de randen van woonwijken kunnen wel. Probeer met proeftuinen uit wat werkt. Je moet wel de goede plekken uitzoeken', zegt zij. De politie kan kleinschalige locaties makkelijker controleren.

Worsteling

Utrecht worstelt al jaren - sinds de sluiting van de raamprostitutie in de binnenstad, de seksboten aan het Zandpad en het verdwijnen van de tippelzone - met dit onderwerp. Nieuwe locaties voor een tippelzone of een ‘nieuw Zandpad’ komen steeds niet van de grond. Omwonenden tekenen fel protest aan, potentiële exploitanten komen steeds niet door de Bibob-test (onderzoek naar integriteit) en sekswerkers uiten kritiek op de aanpak van de gemeente. Zij zegden het vertrouwen in de politiek op en willen niet meer meewerken aan plannen.

Advies

De commissie heeft daarom het afgelopen half jaar onderzocht op welke wijze de gemeente in Utrecht 'een vernieuwd en modern sekswerkbeleid kan vormgeven waarmee veilige werkplekken voor sekswerkers kunnen worden gecreëerd'. De onderzoekers hebben bestaand onderzoek bestudeerd en gesproken met verschillende belanghebbenden onder wie prostituees, marktpartijen, experts, hulpverleners en de politie 'over wat er nodig is, wat kansen en eventuele belemmeringen zijn en wat de rol van de gemeente is of zou moeten zijn'. Sorgdrager overhandigde donderdag haar advies aan verantwoordelijk wethouder Eelco Eerenberg. (ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie