Advertentie

Aboutaleb steunt bewoners en burgemeester Kiev in brief

De Rotterdamse burgemeester spreekt zijn steun uit en VluchtelingenWerk roept op om voorbereidingen te treffen.

ANP
24 februari 2022
Oekraine
Shutterstock

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft in een brief de steun van zijn stad uitgesproken en solidariteit betoond met burgemeester Vitali Klitsjko en inwoners van de Oekraïense hoofdstad Kiev. De stad en andere delen van Oekraïne liggen onder vuur van het Russische leger dat donderdag het land in trok. De stichting VluchtelingenWerk roept het kabinet op voorbereidingen te treffen voor de opvang van Oekraïners.

Steun

Aboutaleb zegt bedroefd te zijn over de inval. 'Wij zijn er vast van overtuigd dat de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne gerespecteerd dient te worden, en dringen er bij de Russische regering op aan haar agressie tegen Oekraïne en haar burgers te staken. Ik wens u en uw collega-burgemeesters de kracht en de moed toe om deze donkere tijden door te komen.'

De burgemeester van Rotterdam beloofde als teken van solidariteit de Oekraïense vlag hijsen op het stadhuis en het belangrijkste herkenningspunt van Rotterdam, de Erasmusbrug, in blauw en geel uit te lichten. 'Aarzelt u niet een beroep op ons te doen voor verdere steun. Rotterdam staat achter de Oekraïense bevolking in deze moeilijke tijd,' schrijft Aboutaleb.

Ook op het Amsterdamse en Haagse stadhuis is donderdag de Oekraïense vlag gehesen uit solidariteit met de bevolking van Oekraïne.

Vluchtelingen

VluchtelingenWerk Nederland roept het kabinet op voorbereidingen te treffen voor de mogelijke komst van Oekraïense vluchtelingen naar Nederland. De stichting stelt dat het Nederlandse asielbeleid ten aanzien van Oekraïners is achterhaald, nu Rusland een militaire operatie tegen het Oost-Europese land is begonnen. Oekraïne staat nu nog op de lijst met veilige herkomstlanden.

De organisatie laat weten zorgen te hebben over de 'terughoudende reactie' van premier Mark Rutte op vragen over opvang in Nederland van Oekraïners. 'Dit zou geen ingewikkelde vraag moeten zijn. Oekraïne is óók onze regio. Oekraïense vluchtelingen moeten ook op ons kunnen rekenen', stelt Frank Candel, voorzitter van VluchtelingenWerk Nederland. (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
Goed standpunt van Vluchtelingenwerk Nederland. Dit keer wel. We moeten tegelijkertijd ophouden met de zinloze boterzachte juridische toetsing van vluchtverhalen van allerlei personen uit de halve wereld, waar we de afgelopen decennia mee bezig waren. Er wacht Europa en ons land nu een echte opdracht, een groep vluchtelingen komt eraan waar we echt voor op de bres moeten springen.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie