Advertentie

Ongekende ‘orgie van geweld’ in Rotterdam

Bij de rellen in het centrum van Rotterdam op vrijdagavond zijn zeven mensen gewond geraakt en zeker twintig arrestaties verricht. Dat werd duidelijk op een ingelaste persconferentie van de Rotterdamse driehoek.

20 november 2021
politie-rellen-rotterdam-.JPG
ANP

Bij de rellen in het centrum van Rotterdam op vrijdagavond zijn zeven mensen gewond geraakt en zeker twintig arrestaties verricht. Dat werd duidelijk op een ingelaste persconferentie van de Rotterdamse driehoek.

2G-beleid

Burgemeester Ahmed Aboutaleb sprak van ‘een orgie van geweld’ in het Rotterdamse centrum. Vrijdagavond verzamelden honderden mensen zich op de Coolsingel om te protesteren tegen het zogenoemde 2G-beleid waar de overheid op aan stuurt. Daarbij krijgen mensen alleen nog maar een coronatoegangsbewijs wanneer ze gevaccineerd of genezen zijn.

 

Schoten

Bij de rellen die uitbraken loste de politie schoten en raakten meerdere mensen gewond. Het zou gaan om waarschuwingsschoten, maar er werd ook gericht geschoten, zei een politiewoordvoerder. Over de toedracht daarvan kon de driehoek nog niets zeggen. Hetzelfde gold voor de ernst van de verwondingen. Wel is duidelijk dat er ook onder de politie gewonden zijn gevallen. ‘Wat er precies gebeurd is, dat gaan we onderzoeken’, zei de Rotterdamse hoofdofficier van justitie Hugo Hillenaar, die toevoegde nog meer aanhoudingen te verwachten. ‘De onderste steen gaat bovenkomen.’ Er komt een groot onderzoek naar de onlusten en ook naar het optreden van de politie, aldus de driehoek.


Fors geweld

De demonstratie op de Coolsingel was niet aangemeld bij de gemeente, lichtte Aboutaleb toe. Acht ME-pelotons uit het hele land, zo'n vierhonderd agenten, werden ingeschakeld toen de boel rond 20.00 uur uit de hand liep. De burgemeester erkende dat de politie de situatie op dat moment niet in de hand had. De driehoek heeft nog geen concreet beeld van hoe de groepen relschoppers er precies uitzagen. Naast tegenstanders van het coronabeleid zouden er mogelijk ook voetbalhooligans betrokken zijn geweest. Volgens Aboutaleb waren veel aanwezigen uit op onlusten en was er sprake van fors geweld. Agenten werden onder meer met zwaar vuurwerk bekogeld.

 

Noodbevel

De politie zette een waterkanon om de situatie onder controle te krijgen. Vier politiewagens gingen in vlammen op. Brandweerlieden moesten bij het blussen beschermd worden door agenten, aldus Aboutaleb. Ook brommers, prullenbakken en ander straatmeubilair werden in brand gestoken of opgeworpen als barricade. Tot 04.30 uur geldt er een noodbevel voor het centrum. Dat houdt in dat niemand zich daar mag ophouden. Hetzelfde geldt rondom Rotterdam CS en station Rotterdam Blaak. Het treinverkeer van en naar Rotterdam Centraal werd op last van de politie stilgelegd, maar kwam rond 00.15 uur weer op gang. Ook ging het station enige tijd dicht vanwege de rellen.

 

Radicale onderstromen

Korpschef Henk van Essen maakt zich grote zorgen over agressie tegen politiemensen. Volgens de politiechef verhardt de samenleving snel en wordt die ook steeds intoleranter. ‘Ten opzichte van elkaar en ten opzichte van de overheid’, zegt hij in een interview met De Telegraaf. ‘De radicale onderstromen worden groter en uiten zich heftiger. Ook het in maatschappelijke en zelfs politieke debat’, aldus Van Essen. De politiechef stelt dat men steeds makkelijker bedreigingen uit, zowel fysiek als online. ‘Niet alleen politiemensen worden hiermee geconfronteerd, maar ook politici, wetenschappers en journalisten’, aldus Van Essen. ‘Met geweld los je het coronaprobleem niet op. Wij faciliteren nota bene de demonstraties, maar de collega’s krijgen wel de volle laag.’

 

Grens overschreden

Volgens de korpschef komt het voor dat videobeelden van agenten online rondgaan, met daarbij vragen over hun woonplaats of familieleden. Van Essen noemt dat ‘absurd’ en stelt dat in die gevallen een ‘nieuwe grens overschreden’ wordt. ‘En daar treden we tegen op. Ik vind dat we dit in het maatschappelijk debat moeten blijven adresseren. De zwijgende meerderheid van de samenleving zou zich hier wat mij betreft nadrukkelijker tegen uit mogen spreken. Dat we met elkaar zeggen: dit is niet normaal, tot hier en niet verder.’ (ANP)

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

B. Janssen / Ambtenaar
In de verzameling van raddraaiers en andere zogenaamde bezorgde burger liep iemand met het bordje "Er komen tribunalen!". Het is duidelijk dat het verderfelijke gedachtegoed van Baudet in dit soort kringen een vruchtbare bodem treft. Wanneer gaan onze politici in de 2e kamer eindelijk een streep trekken. Voorzitter Vera Bergkamp reageerde op de dreigmail richting Gündogan: 'En het is natuurlijk heel vervelend als je zulke vervelende mailtjes krijgt.'

Vervelend? Een vlek op je trui, dát is vervelend. Of dat de batterij van je telefoon leeg blijkt te zijn als je net op pad wilt gaan. Dat is vervelend.

Maar dat mensen je wil fusilleren, is vooral schofterig en verdient een andere veroordeling. Extreem rechts wil onrust en voed die voortdurend. De waarschuwing die in de bestorming van het Capitool zat komt blijkbaar nog steeds niet binnen? Wanneer houden we op om deze gevaarlijke lieden te zien als "democratische leiders". Fascisme is per definitie het einde van democratie en zeggenschap van andersdenkenden.
Rood hesje / Jan Zijkgraaf
@Bimie: volstrekt mee eens;

@Twijn van Toonen: wat is dat nu weer voor een flauwekul opmerking. Ik zou bijna denken dat u met de relschoppers sympathiseert!
pieter / wegkijker
@twijn

Alles goed, beetje lekker geslapen? Ontbijtkoek ok?
Ab / beleidsmedewerker
Helaas moet worden geconstateerd dat er afgelopen de decennia ook een voedingsbodem is gecreëerd voor partijen als PVV en FvD. Die voedingsbodem is oa: het sterk afbouwen van sociale zekerheid, verslechtering van arbeidsvoorwaarden voor de onderkant van de arbeidsmarkt, de beperkte sociale woningvoorraad, de vertienvoudiging van de arbeidsmigratie onder Rutte naar 750.000 personen, het asielbeleid etc. Daarmee praat ik geen gedrag goed. Er spelen nog veel meer factoren een rol. VVD, D66 en CDA zijn partijen die niet voor de belangen van de onderkant opkomen, dat wreekt zich uiteindelijk. De linkse partijen zouden dat kunnen doen, maar die zijn er tegenwoordig alleen voor de grachtengordel. Dus daar stemt de onderkant niet meer op. Ik denk dat we nog maar aan het begin staan van nog veel meer ellende.
Rood hesje / Jan Zijkgraaf
@Bart: Ik vrees dat je helaas wel gelijk hebt en dat het ergste nog moet komen. De FvD is al aan het voorsorteren op een soort Capitool-rellen in Den Haag.
Zo is het het wel
Als ze nou een stageplek aangereikt hadden gekregen...
Twijn ter Braake
Oké, laten we ons een uitspreken, zoals politiechef van Essen wil:“Het is niet normaal dat de politie met camera-auto’s burgers bespioneert op naleving van de coronaregels”.
Advertentie