Advertentie

Menig burgemeester langer op dezelfde post dan premier

Zestig jaar op rij burgemeester in één en dezelfde gemeente. Dat Nederlands record staat op naam van de overgrootvader van Dries van Agt.

02 augustus 2022
De langstzittende burgemeester van Nederland
Burgemeester Henri Lenferink van Leiden

Mark Rutte mag dan lang zitten als premier – met 11 jaar en 9 maanden langer dan al zijn voorgangers – hij kan niet in de schaduw staan van enkele evenknieën op lokaal niveau. Sterker nog, Rutte zou niet terug te vinden zijn in de top 30.

Henri Lenferink bijvoorbeeld zit als burgemeester van Leiden daar al liefst 19 jaar ononderbroken op de post.

De PvdA-burgemeester (65) bestuurt Leiden sinds 15 mei 2003. Hij is er nu bezig aan zijn vierde termijn. Die termijn van zes jaar zou hij in principe volledig kunnen afmaken tot aan de verplichte pensioenleeftijd. Die is voor burgemeesters gesteld op 70 jaar.

Hulst

Lenferink weet Jan-Frans Mulder nipt achter zich, zo blijkt uit een inventarisatie van onderzoeks- en participatiebureau Toponderzoek. De burgemeester van Hulst begon precies twee weken later aan zijn klus in de Zeeuwse gemeente: 1 juni 2003. De CDA-burgemeester stopt er overigens dit jaar mee. Hij heeft aangekondigd op 1 oktober met pensioen te gaan.

60 jaar

Een onafgebroken termijn van 19 jaar is overigens bij lange geen record in Nederland. Die eer is weggelegd voor Fried Frencken. Hij was burgemeester van het Brabantse Asten van 1844 tot 1904. Liefst 60 jaar dus. In die tussentijd deed hij er van 1852 tot 1901 ook nog het burgemeesterschap van Vlierden bij. Frencken was de overgrootvader van minister-president Dries van Agt.

Halve eeuw

Iets verder oostelijk, in het toenmalige Arcen en Velden, had Frencken in Gerardus Joannes Derckx een collega die eveneens lang diende. Hij was meer dan een halve eeuw onafgebroken burgemeester in de voormalige Limburgse gemeente: van 1866 tot 1918.

Iets korter, maar toch nog altijd 47 jaar op rij, bekleedde J.N. Beckers van 1842 tot 1889 het burgemeestersambt in Nuth.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Voor alle bestuursfuncties bij de Overheid zou een termijn van maximaal 2 x 4 jaar op dezelfde plek voor gezondere doorstroming zorgen. De transparantie en de integriteit binnen bestuursorganen varen er wel bij en het voorkomt bedrijfsblindheid.
Advertentie