/ Blog

Eng t.o.v BENG!

Eng t.o.v BENG! BENG is het nieuwe Bouwbesluit, de basis waaraan niet meer valt te tornen

12 januari 2021

Komend jaar, richting 1 januari 2022, zijn we met elkaar onderweg naar het nieuwe (bouw)Besluit bouwwerken leefomgeving, afgekort Bbl. Toch moeten bouwplannen per 1 januari jongstleden al voldoen aan een aantal voorwaarden uit de Bbl, zoals de nieuwe bepalingsmethode NTA 8800 voor de energieprestatie van gebouwen.

En daarmee gaan we minimaal voor BENG. Oftewel: BENG is het nieuwe Bouwbesluit, de basis waaraan niet meer valt te tornen. Met dat als uitgangspunt voor je bouwplannen heb je dus feitelijk geen (extra) ambitie meer op het gebied van energiezuinig bouwen. En energieneutraal klinkt vanaf BENG best nog wel als een grote stap….best wel eng…. Of niet betaalbaar, maar is dat wel zo?

Afbeelding

 

In mijn adviespraktijk bij bbn adviseurs zien we het dagelijks: de afweging om van beng naar ENG! te gaan. Bij scholen, culturele of sportgebouwen, kantoren of zelfs op gebiedsniveau.

En is die stap dan wel zo groot? Uitgedrukt in zonnepanelen, de minst creatieve manier die vaak wordt toegepast, blijkt het vaak lastig. Want dan is het dak te klein en kan je dat ook niet meer vanzelfsprekend vergroenen voor klimaatadaptie en biodiversiteit. Dus dan houdt het bij sommige plannen daar op. Maar liever niet natuurlijk, want er zijn meer wegen die leiden naar Rome. En ook voor het geld hoef je het niet te laten, want op dat vlak zijn er ook creatieve oplossingen. Maar keer op keer merken we ook dat het financiële ‘gat’ tussen Beng en Eng helemaal niet groot hoeft te zijn. Wel moet er vroeg in het (integraal) ontwerpproces op gestuurd worden, dus gezamenlijk vanuit de verschillende disciplines. Zoals we bijvoorbeeld doen in Den Helder waar binnen het ontwerpteam Stadhuis voor de gemeente door Zeestad, W4Y, Winhov/van Hoogevest, Meelis & partners, Cauberg Huygen, Beersnielsen, bbn adviseurs en ABT hard wordt samengewerkt om zelfs een industrieel gebouw als gebouw 72 zo ver als haalbaar energieneutraal te maken. Graag vertel ik als de projectmanager van dit mooie project andere gemeenten er meer over.

 

Vaak kom je met max. zo’n € 100,-/m2 extra in maatschappelijke bouwprojecten al heel ver om van beng naar ENG te gaan. Om het maar even een orde van grootte te geven, die natuurlijk projectspecifiek bekeken moet worden. Wij doen dat graag, want bij bbn adviseurs gaan we voor ENG! Jullie ook?

 

Foto: 

Gebouw 72 op Willemsoord waarbij als onderdeel van het nieuwe Stadhuis van gemeente Den Helder gewerkt wordt aan energieneutraliteit.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

T / medewerker
beste Ronald, ik begrijp je oproep, maar bij de meeste opdrachtgevers zitten dit soort partijen niet aan tafel. (en is het geld er ook niet voor (gereserveerd)). Alles wat niet vertrouwd is, lijkt een 'hobbel', zo ook 1 1 2021 met BENG. Wij hebben een heleboel bouwplannen eind december over de schutting gekieperd gekregen. Het zal wel weer wennen. Misschien in de verre toekomst dat BENG ENG wordt en het niet meer eng is. Nu hebben we andere vraagstukken aan ons hoofd, hoe om te gaan met de Wkb en Ow bijvoorbeeld (als het doorgaat)
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Ronald Wolvekamp
Beste Teunis, dank voor je bericht. Ik denk dat we er inderdaad naar moeten streven dat in de nabije toekomst ENG de norm wordt. Sterkte met de 'hoos' aan plannen die nog op de energieprestatie cf. het oude regiem moeten worden getoetst.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Dirk Jan / stafmedewerker
Dank voor dit artikel. Luid en duidelijk. Maar ook toch nog steeds een beetje BANG. Ik vind BENG eigenlijk vanaf het begin af aan al een beetje bang. En je geeft aan, ja bang waarvoor? Dus laten we meteen de stap doen naar een ELG, Energie Leverend Gebouw. Het is toch een beetje bekrompen om alleen de energievraag van een gebouw op het gebouw te compenseren. We rijden ook auto, hebben een koelkast, gebruiken héél véél zaken die energie vreten (ook bij de productie). We hebben elk snippertje energieopbrengst nodig. Dus op naar ELG of beter BELG, Bijzonderheelveel Energie Leverende Gebouwen
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.