Advertentie
carrière / Nieuws

Zuidplas onderzoekt seks op het stadhuis

In de gemeente Zuidplas is ophef ontstaan, nadat op verschillende websites en op social media videobeelden werden getoond en gedeeld van twee koppels die op verschillende verdiepingen in het gemeentehuis voor het raam seks lijken te hebben. Later worden twee handhavers die naar buiten stappen met gejuich ontvangen. De gemeente heeft een onderzoek ingesteld en twee handhavers die afgelopen zondagavond dienst hadden voor die periode geschorst.

18 augustus 2020
Seks.jpg

In de gemeente Zuidplas is ophef ontstaan, nadat op verschillende websites en op social media videobeelden werden getoond en gedeeld van twee koppels die op verschillende verdiepingen in het gemeentehuis voor het raam seks lijken te hebben. Later worden twee handhavers die naar buiten stappen met gejuich ontvangen. De gemeente doet onderzoek naar onder meer de echtheid van de beelden. Tijdens die tijd zijn twee handhavers die afgelopen zondagavond dienst hadden geschorst.

‘Als ambtenaren, dan meteen ontslaan’
‘Het is triest wat hier gebeurt. Onvoorstelbaar. De gemeente is in diskrediet gebracht’, reageert Cock van der Spek, fractievoorzitter van ChristenUnie/SGP op de gebeurtenissen op het stadhuis. ‘Dit wordt landelijk uitgemeten en daardoor is het aanzien van de gemeente geschaad, vindt hij. ‘Alles gebeurt open en bloot. Het gemeentehuis heeft veel glas. Dat is goed voor transparantie, maar niet voor dit soort dingen.’ Van der Spek benadrukt dat het onderzoek nog loopt en het dus nog niet zeker is of het inderdaad om boa’s gaat. ‘Maar mocht dat zo zijn, dan mogen ze die wat mij betreft meteen ontslaan, ook als het om andere ambtenaren gaat.’

Gezag moet worden terugverdiend
En als het inderdaad om boa’s gaan, dan zijn ze hun gezag kwijt, bevestigt de fractievoorzitter. En ook de andere handhavers zullen er op worden aangesproken. ‘We moeten bekijken hoe handhavers in onze gemeente hun gezag kunnen terugverdienen.’ Van der Spek vindt het goed dat de handhavers die de bewuste avond dienst hadden gedurende het onderzoek zijn geschorst. ‘De locoburgemeester heeft het goed opgepakt. Hij krijgt van mij alle lof. Eerst het onderzoek doen en een voorlopig schorsing en daarna gepaste maatregelen.’

Onderste steen boven
Locoburgemeester Jan Verbeek had net de taken van burgemeester Han Weber overgenomen, toen hij zondagavond laat werd gebeld door de gemeentesecretaris. Geschrokken en geschokt laste hij direct een intern en extern onderzoek in naar de beelden en de gebeurtenissen in het gemeentehuis. Met de twee dienstdoende handhavers die herkenbaar op de beelden staan als zij naar buiten toe lopen is gesproken, waarna ze zijn geschorst. ‘We nemen dit buitengewoon serieus. Dit kan en mag echt niet’, aldus Verbeek tegen het AD. ‘Ik heb er geen woorden voor. Het is ontoelaatbaar. De onderste steen moet boven komen.’

Reacties: 15

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bernard
Seks doe je thuis maar dat valt niet onder je werkzaamheden. Ik kan me voorstellen dat dit een reden voor ontslag is.
Hans / afdelingsmanager
Nou Ben, een beetje saai hoor. Spannende plekken zijn juist het leukst.
boa35
Hij die zonder zonde is werpe de eerste steen. Juist in deze tijd staan de BOAs onder extreme druk. Dus helemaal prima om even stoom af te blazen. De een doet het zus, de ander zo. Lekker laten gaan.

Daarbij werden ze met gejuich ontvangen onder de jeugd. Dus aan respect bij d(i)e doelgroep geen gebrek.



Tegenwoordig doen we zoveel onder werktijk wat niet onder de werkzaamheden valt en vice versa. Tijd om niet zo hypocriet te doen over wat in de natuur heel normaal is.

Bernard
@Hans, een gemeentehuis spannend? Eerder saai ;)
Daan
‘Het is prachtig wat hier gebeurt. Onvoorstelbaar. De gemeente is onder de mensen gebracht’, reageert Cock van der Spek, fractievoorzitter van ChristenUnie/SGP op de gebeurtenissen op het stadhuis. ‘Dit wordt landelijk uitgemeten en daarmee is het aanzien van de gemeente geholpen, vindt hij. ‘Alles gebeurt open en bloot. Het gemeentehuis heeft veel glas. Dat is goed voor transparantie, en ook voor dit soort dingen.’ Van der Spek benadrukt dat het onderzoek nog loopt en het dus nog niet zeker is of het inderdaad om boa’s gaat. ‘Maar mocht dat zo zijn, dan mogen ze wat mij betreft meteen een lintje krijgen, ook als het om andere ambtenaren gaat.’
Daan
geintje :)))
Hans / afdelingsmanager
Ben, meestal wel; ik maak in dit geval een uitzondering..
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
@Ben: Eens dat dit een reden voor ontslag zou moeten zijn maar in Nijmegen kwam een wethouder er ooit mee weg.
Mark
Was het altijd maar zo spannend op het kantoor
Jan
Wat een preutse gemeente. Je mag ook niks meer.
Frank / jurist handhaving
@Knuddebrod

Volgens mij werd hij zelfs gepromoveerd naar de functie van burgemeester. Wat een oneerlijke wereld is het toch.
Karin / beleidsmedewerker
Zolang er geen strafbare feiten zijn gepleegd, er geen sprake is van seksuele intimidatie, ongewenste intimiteiten of misbruik van machtspositie, lijkt mij ontslag een te hoge straf. Een berisping zou beter zijn. Dat waren ook de argumenten toen een wethouder van de gemeente Nijmegen mocht aanblijven.
Bernard
Enerzijds begrijp ik Karin, maar om in een openbaar gebouw te gaan seksen en het risico lopen om je collega's daarmee te confronteren vind ik toch ook wel erg onprofessioneel.
Rex Rotary / Coördinator
In het huidige corona-regime liggen de grenzen tussen werk en privé toch wat anders dan normaal. Dat blijkt hier toch maar weer. Ik zou de opnames gebruiken voor een promotiefilm van de gemeente Zuidplas met als slogan: "Ambtenaren voelen zich thuis op het gemeentehuis!"
Hans / afdelingsmanager
Heb ooit eens een gemeentelijk directeur van SGP-huize mee gemaakt die bij de burgemeester op het matje was geroepen omdat hij zijn - overigens fraai gevormde - secretaresse bij haar borsten had gepakt. Zijn antwoord: 'de Heere had hem een ogenblik verlaten'. Tsja..
Advertentie