of 64231 LinkedIn

Wachtgeld voor vrijwilligersbaan Rehwinkel in Barcelona

Burgemeester Rehwinkel van Groningen heeft een nieuwe baan in Barcelona aangenomen, maar dit blijkt een vrjiwilligersbaan te zijn. Hij doet daarom beroep op de wachtgeldregeling en daar is men niet blij mee.

Groningen was nog maar net bekomen van de verassing dat burgemeester Rehwinkel een nieuwe baan heeft.  Wat bij die aankondiging vorige week echter niet werd verteld, was dat zijn nieuwe, internationale functie in Barcelona een vrijwilligersfunctie betreft. Peter Rehwinkel gaat daarom gebruik maken van de wachtgeldregeling en daar zijn veel Groningers niet blij mee.

VVD niet blij
Onder wie Sabine Koebrugge, fractievoorzitter van de VVD. 'Ik ben erg verbaasd. Ik ging er vanuit, net als iedereen, dat Rehwinkels nieuwe baan gewoon betaald was. Het was voor mij wel even slikken dat het op kosten van de gemeente Groningen blijkt te zijn.' 


Standplaats Barcelona

Peter Rehwinkel (PvdA) maakte vorige week bekend dat hij per 1 november opstapt. Zijn nieuwe functie is bij een internationale organisatie die wereldwijd gemeenten helpt wanneer er zich een ramp heeft voltrokken. Standplaats is Barcelona. De Groninger gemeenteraad moest dit nieuws overigens uit de media vernemen.  


Inleveren tot WW-niveau
Formeel heeft Rehwinkel gewoon recht op wachtgeld, maar toch doet de VVD een appèl op de burgemeester. 'Het is bizar dat iemand vrijwillig ontslag neemt en dan nog recht heeft op wachtgeld,' zegt Koebrugge. 'Het zou hem sieren als hij een deel zou inleveren tot het WW-niveau.'  


'Lidmaatschap PvdA opzeggen'

Enkele raadsleden van de VVD en SP reageerden verbolgen. VVD’er Max Blom twitterde ,,Bgm Rehwinkel gaat vrijwilligerswerk doen in Barcelona. Op kosten van stad Groningen, dat dan weer wel.'' De jongerenafdeling van de PvdA in Groningen, de Jonge Socialisten, roept Rehwinkel op zijn PvdA-lidmaatschap op te zeggen. Ook de SP vindt de wachtgeldregeling ongepast. Via de website laat ze weten: 'Het is echt belachelijk om in deze financieel zware tijden op kosten van de Groningse belastingbetaler vrijwilligerswerk te gaan doen in Spanje.' aldus de woedende SP-fractievoorzitter Jimmy Dijk.' 


Kamervragen PvdA

De woordvoerder van Rehwinkel benadrukt dat ,,de reden voor ontslag bij deze regeling niet aan de orde is''. Bovendien maakt de burgemeester waarschijnlijk maar beperkt gebruik van de regeling, zegt hij. Overigens heeft Rehwinkel, volgens het Dagblad van het Noorden, de rekening van de cursus Spaans à 3150 euro ook bij de gemeente neergelegd. Inmiddels heeft Tweede Kamerlid Manon Fokke van Rehwinkels eigen PvdA vragen gesteld over de kwestie aan minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken. Zo wil ze weten of het aanvaarden van een onbetaalde functie een voormalig politieke ambtsdrager ontslaat van zijn sollicitatieplicht.

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Kees Huizenga op
Zie de reacties op de website van OOG TV:

http://www.oogtv.nl/2013/10/rehwinkel-overvalt-w …

Ik geef deze link waarin wordt geschreven over "werhouders" in plaats van wethouders. Een aardige en mooie fout, omdat de wachtgeldregeling onjuist wordt toegepast. Wethouderlijk gedogen. "Ons kent ons!"

Ik plaatste enkele reacties. Bijna alle reacties zijn negatief over het gedrag van burgemeester Rehwinkel.
Door H. Wiersma (gepens.) op
De zoveelste politicus die feitelijk de regeling voor politieke ambtsdragers misbruikt. De hoogste tijd dat Den Haag (Binnenlandse Zaken) eens orde op zaken stelt.
Door De schicht (Gemeente ambtenaar) op
Die cursus Spaans is ook weggegooid geld geweest. In Catalonië spreken ze Catalaans.
Door Maciste (Docent staats- en bestuursrecht in ruste) op
Ja, de politieke elite (in casu regent Rehwinkel)zorgt nog steeds heel goed voor zichzelf. Dit zou je als ambtenaar of andere gewone werknemer eens moeten flikken. Je baan uit eigen beweging opzeggen voor een vrijwilligersfunctie, een soort veredelde hobby dus. Dan krijg je verwijtbaar ontslag op je bord en ontvang je dus zelfs geen bijstand, in ieder geval niet meteen (hoogstens leenbijstand), laat staan een werkloosheidsuitkering, dat op zich al een schijntje is vergeleken met de wachtgeldregeling voor politici. En dan die peperdure cursus Spaans voor de vertrekkende benoemde bestuurder, te gek voor woorden en hondsbrutaal jegens de belastingbetaler.
Door p op
Dat je deze meneer nog het verschil tussen de letter en de geest van de wet moet uitleggen... Als je bewust terugtreedt met een andere functie in je achterzak is het een beetje vreemd als je oude werkgever nog betaald.

(met de wachtgeldregeling an sich is niks mis gezien hoe het er soms aan toe gaat in de politiek).

Door Kruifje (voetballer) op
Knuffelhomo van Groningse ambtenaren, tevens zijn eigen Werkgever en Poortwachter, kan met zijn riante wachtgeldregeling Barcelona toch weer op de Schotse knieën krijgen. Da's logies met ontbijt.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers