Advertentie
carrière / Nieuws

Vrouwen hebben een grote pensioenachterstand

Het CBS meldt dat vrouwen een grote achterstand in hun pensioen hebben. Vrouwen krijgen minder vaak maar ook minder aanvullend pensioen dan mannen.

24 januari 2012

Vrouwen hebben nog steeds een flinke achterstand als het om pensioen gaat. Slechts 59 procent van de vrouwen van boven de 65 ontvangt aanvullend pensioen. Bij de mannen is dat 92 procent. Bovendien ontvangen vrouwen die bovenop hun AOW een aanvullend pensioen hebben, gemiddeld de helft minder dan mannen.

Kloof is kleiner
De kloof tussen mannen en vrouwen is de afgelopen 10 jaar wel kleiner geworden, zo blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek dinsdag heeft gepubliceerd. In 2000 ontving nog maar 50 procent van de vrouwelijke 65-plussers pensioen.

Gehuwde vrouwen

Vooral onder gehuwde of samenwonende vrouwen is het aandeel met een aanvullend pensioen nog betrekkelijk klein. Het steeg in 10 jaar tijd van 21 naar 36 procent. Bij alleenstaande vrouwen is het verschil met mannen veel kleiner. Zij ontvangen vaak niet alleen pensioen dat zij zelf hebben opgebouwd, maar ook nabestaandenpensioen. Jongere generaties vrouwen bouwen vaker zelf aanvullend pensioen op, waardoor de kloof kleiner wordt.

Dubbel

Vrouwen die in 2010 aanvullend hadden, ontvingen gemiddeld 8000 euro bruto. Mannen kregen het dubbele. Het verschil is het grootste onder 65-plussers met een partner. In deze groep is de kloof de afgelopen 10 jaar bovendien groter geworden. Bedroeg het aanvullend pensioen van vrouwen met een partner in 2000 nog 38 procent van dat van mannen, in 2010 was dat nog maar 33 procent.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

T.R.C. Dezentje / Beleidsmedewerker
Jammer dat in het artikel de reden van de achterstand niet genoemd wordt. Ik kan me wel herinneren dat vrouwen vroeger bij een werkgever geen pensioenopbouw hadden en hun mannelijke collega's wel. Dit is op een gegeven moment wel rechtgetrokken, maar in mijn herinnering heb ik dat mijn vrouw van een leeftijdscategorie was waarbij een hersteloperatie niet toegestaan was. Minstens één van de redenen is dus het achterstellen van vrouwen geweest.
Joop
Nogal wiedes:

* in de 60-er jaren werden vrouwen die trouwden ontslagen

* was werken door vrouwen met kinderen tot in de 80-er jaren geen gemeengoed

* gingen en gaan vrouwen met kinderen vaak parttime werken

* dus heb je minder opgebouwd
Advertentie