of 63623 LinkedIn

Vraag naar ICT-ambtenaren is ongekend

Nog niet eerder waren er zoveel vacante functies in de ICT bij de overheid. Er zijn dit kwartaal 48 procent meer dan precies een jaar geleden. Een oplossing zou kunnen zijn om vacatureteksten beter te schrijven zodat ook vrouwen zich aangesproken voelen.

Binnen een jaar is het aantal overheidsvacatures op het gebied van ICT met 48 procent toegenomen. Daarmee is de overheid koploper met vacante ICT-functies. Ook in het bedrijfsleven is de vraag naar ICT-ers omhoog geschoten. In totaal is het aantal ICT-vacatures afgelopen kwartaal op een recordaantal van ruim 58.000 uitgekomen. Er wordt vooral gezocht naar netwerkbeheerders en projectleiders. Dat blijkt uit onderzoek van vacaturesite Jobfeed. De oplossing zou kunnen liggen in het benaderen van een nieuwe doelgroep: vrouwen.

ICT belangrijker
De rol van de ICT-ambtenaar is door de jaren heen steeds belangrijker geworden door de digitalisering van processen. Er gaan zelfs stemmen op om op termijn een Minister van ICT aan te stellen. ‘ICT is van levensbelang voor ons land. Het is de hoogste tijd voor publieke erkenning van dat belang en de hoogste tijd voor een minister van Informatie- en Communicatietechnologie’, bepleitte Tijn Van Der Zant, directeur van Cognitive Robotics Laboratory namens een groep ICT-professionals vorig jaar nog.

Veelverdiener
Opvallend is overigens dat een ICT-ambtenaar meer dan zijn collega’s verdient. Tachtig procent van de ICT-rijksambtenaren zit in de salarisschalen 9 tot en met 12. De ICT-ers bij het Rijk zijn hiermee zo’n 3 tot 8 procent meer vertegenwoordigd dan bij het bedrijfsleven. Bij de hogere salarisschalen neemt het aantal ICT‘ers echter gestaag af. Bij schaal 15 is het actuele salarisniveau van ICT-medewerkers sector Rijk lager dan de actuele salarissen van ICT-functies in de markt volgens het Ministerie van Binnenlandse Zaken.

Slechte vacatureteksten
Een oplossing voor het tekort aan ICT-sollicitanten zou kunnen liggen in de communicatie, vinden veel recruiters. Door slechte vacatureteksten laten werkgevers veel potentieel aan vrouwelijke IT’ers liggen. Door een overdaad aan jargon, technische specificaties en de angst in een mannenwereld terecht te komen voelen vrouwen zich niet geroepen te solliciteren. Met een schreeuwend tekort aan IT’ers bij onder meer het Rijk en gemeenten liggen hier dus volop kansen om het tij te keren. Momenteel is minder dan een vijfde van alle ICT-ers vrouw.

Verkeerd beeld

Het beperkte enthousiasme van vrouwen om op IT-functies te reageren ligt overigens niet uitsluitend aan de onaantrekkelijk omschreven vacatures. Volgens recruiter Monsterboard overwegen vrouwen een baan in de IT nog veel te weinig, omdat ze denken dat de wereld van de Informatie Technologie te technisch is voor hen. Monsterboard wil met een Diversity Week zowel IT-werkgevers als vrouwen laten inzien dat een baan in de IT voor vrouwen dichterbij is dan vaak gedacht wordt.

 

Secundaire arbeidsvoorwaarden

 ‘Als vrouwen gaan onderzoeken hoeveel IT er al in hun huidige baan zit en als ze hun kwaliteiten hier naast leggen, blijkt dat een IT baan vaak wel binnen handbereik ligt’, is de overtuiging van Gian Zandonà, managing director van Monsterboard. ‘Soms moeten alleen wat extra trainingen of opleidingen gevolgd worden’. Daarnaast spreekt het vrouwelijke kandidaten meer aan als er termen als opleiding, coaching, ouderschapsverlof en flexibele werktijden in de baanomschrijving voorkomen.

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Henk op
Dat belooft wat met zo n onaantrekkelijke werkgever:
- geen lease auto
- 10 % salarisachterstand tov bedrijfsleven
- slecht imago
- etc.

Succes VNG !!Vacatures

Van onze partners

Whitepapers