of 60220 LinkedIn

Voortbestaan Serious Ambtenaar aan zijden draadje

Niet alle organisatoren van het populaire Serious Ambtenaar zijn in staat het project tot een goed einde te brengen. De laatste editie verliep niet goed, nu hangt het voortbestaan van Serious Ambtenaar aan een zijden draadje.

Het voortbestaan van het populaire uitwisselingsproject Serious Ambtenaar hangt aan een zijden draadje. Jaren achter elkaar was het concept waarbij ambtenaren uitgeleend worden voor het goede doel zeer succesvol. Maar bij de laatste editie viel de opbrengst ineens tegen. Later bleek dat ook opdrachtgevers, voornamelijk gemeenten, vonden dat ze onvoldoende waar voor hun 5000 euro hadden gekregen. Een kleine kern sympathisanten probeert uit alle macht het format in leven te houden en het vertrouwen van potentiële opdrachtgevers terug te winnen.

Drie partijen profiteren
Bij het concept Serious Ambtenaar (SA) nemen ambtenaren twee vakantiedagen op en gaan met een werkgroep aan de slag met een echt vraagstuk bij een andere overheidsorganisatie. Deze opdrachtgever, vaak een gemeente, doneert vervolgens 5000 euro aan Serious Request en zo profiteren drie partijen. De organisatie van Serious Ambtenaar (SA) rouleert elk jaar. In 2014 organiseerde de gemeente Schiedam het project en haalde een recordbedrag van 750 duizend euro op. Vorig jaar was de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB) de organisator en viel de opbrengst met 450 duizend euro tegen.


Veel mis

Ook gingen er vervolgens zaken bij de uitvoering mis, vertellen meerdere opdrachtgevers en vrijwilligers. Hierdoor zijn potentiele opdrachtgevers huiverig geworden om weer met SA in zee te gaan. ‘Voor de editie van 2016 had zich nog geen nieuwe organisatie gemeld, dus hing de toekomst van het concept aan een zijden draadje,’ aldus het clubje doorstarters dat gelieerd is aan de allereerste organisator FUTUR. ‘Deelnemers waren teleurgesteld over de organisatie van vorige edities.’
 
Teleurgesteld 

Een van de opdrachtgevers van de laatste editie was de gemeente Papendrecht. Gemeentesecretaris Roelof van Netten, groot fan van Serious Ambtenaar, was teleurgesteld over de laatste uitvoering. ‘Er waren helaas te weinig vrijwilligers voor de opdracht die wij hadden uitgeschreven, waaronder een procesbegeleider,’ vertelt de gemeentesecretaris, ‘en ik weet van meer gemeenten waar dit het geval was. Ook kwamen er een paar deelnemers niet opdagen,’ aldus een teleurgestelde opdrachtgever.

 
Geld terug 

De opdracht was een vraagstuk over hoe de gemeente beschikbare informatie en data het beste met burgers kan delen. Met behulp van interne krachten is de klus alsnog geklaard, maar het bedrag van 5000 euro was al wel overgemaakt naar de organisatie ‘Daar moeten we het inderdaad nog over hebben met de vorige organisator, maar we zijn er mee bezig,’ vertelt Van Netten.
 
Terug naar kern 

Toch is er energie bij een aantal enthousiastelingen om vrijwillig samen een volgende editie tot een succes te maken. ‘Met een brainstorm over sterke en zwakke punten is het concept aangepast. De komende editie gaat weer terug naar de kern.’ 

 

De NVVB was niet bereikbaar voor commentaar.

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.