Advertentie
carrière / Nieuws

VNG: ‘Geen leeftijdseis in vacatures’

Koepelorganisatie VNG adviseert gemeenten in vacatures voorlopig geen leeftijdseisen op te nemen. Het specifiek werven van jongeren is in strijd met de wet Gelijke Behandeling.

03 mei 2018
generatiepact-jong-oud.jpg

Koepelorganisatie VNG adviseert gemeenten in vacatures voorlopig geen leeftijdseisen op te nemen. Het specifiek werven van jongeren is in strijd met de wet Gelijke Behandeling.

Per 1 januari 2018 mogen gemeenten niet meer specifiek  vacatures openstellen en/of vacatureteksten specifiek richten op kandidaten in de leeftijdsgroep 18 - 27 jaar. De reden is dat er vanaf 1 januari 2018 geen wettelijk geregeld arbeidsmarktbeleid meer is voor die leeftijdsgroep.

Oudere ambtenaren

Tot 1 januari 2018 konden gemeenten wel vacatures openstellen of vacatureteksten richten op jongeren tot 27 jaar, omdat dat arbeidsmarktbeleid wettelijk was geregeld in de Begrotingswet Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). 

Gemeenten combineerden het werven van jongeren met het beleid om oudere ambtenaren minder te laten werken via zogeheten generatiepact-maatregelen.

Gelijke behandeling
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft de minister van SZW gevraagd om een oplossing te zoeken voor dat probleem. SZW werkt momenteel aan een reactie op dat verzoek. Zolang er geen nieuwe wettelijke basis is, adviseert de VNG de gemeenten te voldoen aan de normen van de Gelijke behandelingswetgeving. ‘Het A+O-fonds kan gemeenten hierbij adviseren’, aldus de VNG.

Generatiepact

De koepelorganisatie waarschuwt gemeenten er ook voor hun generatiepacten goed tegen het licht te houden. ‘Per 1 januari 2018 is de pensioenrekenleeftijd 68 jaar. Dit betekent dat generatiepacten met een ingangsleeftijd van 57 of jonger fiscaal onzuiver zijn’, benadrukt de VNG. De Belastingdienst staat generatiepactregelingen toe die een ingangsleeftijd van minder dan 10 jaar vóór de pensioenrekenleeftijd kennen. Kent de regeling een ingangsleeftijd die meer dan 10 jaar ligt voor de pensioenrekenleeftijd dan is er sprake van een zogenaamde RVU-regeling. De Belastingdienst is dan bevoegd een boete (naheffing) van 52 procent op te leggen.
In het geval dat de ingangsleeftijd van het generatiepact meer dan 10 jaar voor de pensioenrekenleeftijd ligt, is het niet mogelijk om 100 procent pensioen op te bouwen over de pensioengrondslag voorafgaand aan deelname aan het generatiepact. ‘De deelnemer kwalificeert dan immers niet langer voor fiscale seniorenregeling volgens de Belastingdienst.’

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Gerrit
Bovendien heeft het werven onder deze groep weinig nut. De reputatie als "werkgever" is hier debet aan.
kitty nuyts / raadslid
Het is vreemd dat als discriminatie verboden is dat overheden toch op leeftijd discrimineren en het dat het überhaubt mogelijk is om openlijk te beredeneren hoe het verbod op leeftijdsdiscriminatie omzeild kan worden. Overheden doen dus graag mee om groepen buiten de maatschappij te plaatsen. En dat is onbegrijpelijk.
Advertentie