of 64231 LinkedIn

Vacatureherstel bij gemeenten na coronadip

In het derde kwartaal van 2020 zijn door gemeenten 3.652 vacatures gepubliceerd. Dat is 14 procent hoger dan in het tweede kwartaal van dit jaar, maar het  aantal vacatures blijft wel achter bij niveau van voor de coronacrisis. Er is blijkens de Vacaturemonitor van het A&O fonds Gemeenten sprake van enig herstel, maar de arbeidsmarktvraag blijft desondanks sterk achter bij het niveau van begin 2020.

In het derde kwartaal van 2020 zijn door gemeenten 3.652 vacatures gepubliceerd. Dat is 14 procent hoger dan in het tweede kwartaal van dit jaar, maar het  aantal vacatures blijft wel achter bij niveau van voor de coronacrisis.

Er is blijkens de Vacaturemonitor derde kwartaal 2020 van het A&O fonds Gemeenten sprake van enig herstel, maar de arbeidsmarktvraag blijft desondanks sterk achter bij het niveau van begin 2020. Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2020 ligt het aantal geplaatste vacatures nog altijd 20 procent lager.

 

Communicatie

Wat opvalt is de groei in vacatureaantallen voor de beroepsgroep ‘gezondheidszorg’. Van het eerste op tweede kwartaal van 2020 was nog een krimp te zien van 30 procent. Maar nu is dat de sterkste stijger met 67 procent meer vacatures. De beroepsgroep ‘administratief’ laat een vergelijkbaar herstel zien: na een eerdere kwartaal-op-kwartaal krimp van 47 procent is daar nu een groei van 28 procent te zien. Wat verder in het oog springt, is de groei in de vraag naar communicatiedeskundigen: een stijging met 51 procent.

 

HBO-niveau

Waar het tweede kwartaal van 2020 een kwartaal-op-kwartaal krimp voor alle opleidingsniveaus liet zien, groeit de arbeidsmarktvraag nu weer voor alle opleidingsniveaus.

Grofweg is er een tweedeling te maken tussen vacatures tot en met MBO/HBO-niveau en vacatures daarboven. Vooral de vraag naar (post-) WO-niveau geschoolden is jaar-op-jaar sterk gestegen, met 124 procent. In absolute zin groeit het aantal vacatures op HBO-niveau het sterkst. Dat is blijven doorgroeien, ondanks de crisis. Het aantal vacatures is inmiddels 2,5 keer zo groot als dat op MBO-niveau; een jaar geleden was het aantal MBO-vacatures nog tweemaal zo groot als het aantal HBO-vacatures. Dat is echter in het tweede kwartaal van dit jaar meer dan gehalveerd.

 

Kansen

Een verklaring voor het feit dat juist de hogere niveaus blijven doorgroeien, is volgens de onderzoekers dat gemeenten nu hun kans grijpen om schaarse hoger opgeleiden aan te trekken die elders geen werk hebben en ook voor functies waarvoor ze voorheen alleen MBO-ers konden aantrekken nu kansen zien om toch een HBO-er te werven.

 

Lees meer over arbeidsmarktontwikkelingen in Binnenlands Bestuur nr. 21 van deze week

 

 

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers