Advertentie
carrière / Nieuws

Twee derde hr-professionals vreest vertrek talent

Twee derde van de Nederlandse hr-professionals binnen de overheid vreest het vertrek van talent uit de organisatie als niet wordt geïnvesteerd in leren en ontwikkelen, laat de Learning & Development Monitor 2022, een jaarlijks onderzoek van Motivaction/Sparkey in opdracht van Studytube zien.

07 december 2021
vertrek.jpg

Twee derde van de Nederlandse hr-professionals binnen de overheid vreest het vertrek van talent uit de organisatie als niet wordt geïnvesteerd in leren en ontwikkelen, laat de Learning & Development Monitor 2022, een jaarlijks onderzoek van Motivaction/Sparkey in opdracht van Studytube zien.

Kennisvlucht voorkomen
In een aantrekkende economie willen organisaties een kennisvlucht voorkomen met behulp van leren en ontwikkelen, omdat een kwart van de ambtenaren leert om hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Uit dezelfde monitor onder in totaal ruim 1700 professionals blijkt dat 67 procent van de ondervraagde hr-professionals werkzaam binnen de overheid het (zeer) eens is met de stelling ‘Als we niet gaan investeren in leren en ontwikkelen, dan lukt het ons niet om het benodigde talent aan te trekken en te behouden.’

Talentontwikkeling
‘Ook hr-professionals binnen de overheid beschouwen leer- en ontwikkelmogelijkheden steeds meer als een cruciaal hulpmiddel om talent vast te houden’, aldus Homam Karimi, CEO van Studytube. De noodzaak is niet veranderd, want in de vorige monitor bedroeg het cijfer nog 66 procent. Het is niet zo verrassend dat 59 procent van de hr-managers bij de overheid ‘het behouden van medewerkers’ in de top 3 van hun belangrijkste leerdoelen zet, met op de derde plek ‘goed werkgeverschap’ (56 procent). Opvallend is dat binnen de overheid er significant meer aandacht is voor talentontwikkeling (58 procent) vergeleken met de totale groep ondervraagde hr-managers (42 procent gemiddeld).

Persoonlijke ontwikkeling
Volgens Karimi klampten werknemers zich vorig jaar uit angst voor werkloosheid nog vast aan hun baan, maar durven ze nu wél uit te kijken naar iets nieuws. Daar willen hr-managers duidelijk op inspelen. Zij laten liever geen talent vertrekken, en bieden medewerkers ontwikkelmogelijkheden die ze nodig hebben om te blijven.’ Dat intern gerichte leerbeleid wordt ondersteund door de ‘L&D-thema’s’ die hr-managers binnen overheidsorganisaties voor 2022 naar voren schuiven. Zo zet 63 procent volop in op de persoonlijke ontwikkeling van medewerkers, gevolgd door talentontwikkeling (49 procent) en duurzame inzetbaarheid (55 procent).

Machtig wapen
Overigens wordt de vrees voor een braindrain ook gevoed door de redenen die leidinggevenden en medewerkers geven om te leren. Hoewel 56 procent zegt dat ze zich bijscholen om hun functie beter te kunnen uitoefenen, geeft 39 procent ook aan dat ze leren ‘om voorbereid te zijn op de toekomst’. Daarnaast kiest 24 procent voor opleidingen ‘om kansen op de arbeidsmarkt te vergroten’. In een veranderende arbeidsmarkt is het voor hr-professionals dus cruciaal om te focussen op L&D, aldus Karimi. ‘Door te investeren in competenties van medewerkers en hen zo een toekomstperspectief te bieden in de organisatie, ontpop je je tot aantrekkelijke werkgever. De war on talent woedt heviger dan ooit, en L&D is een machtig wapen.’

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

lawrence
Dan zou een beter cao toch het beste middel moeten zijn om talenten te behouden. Gemiste kans.
Advertentie