Advertentie
carrière / Nieuws

Rocker leert Overijssel democratie

De kloof dichten tussen burger en overheid? Daar heb je een revolutionair voor nodig. Iemand die buiten de gebaande paden denkt, een ‘do-it-yourself’-mentaliteit heeft én het hart op de juiste plek. De provincie Overijssel zocht een ambtenaar die het establishment van het openbaar bestuur kon wakker schudden en de democratie wilde hervormen. 

07 april 2020
rock---shutterstock-139363592.jpg

Maar hoe vind je die? Voormalig dichter, platenboer en dvd-uitgever en geboren Hagenees Ferenc van Damme zocht na de nodige sores een vaste baan en typte op een vacaturesite de volgende woorden in: grenzen oprekken, innovatie en revolutie.

Waar kwam hij uit? Juist, ambtenaar bij de provincie Overijssel. ‘Toen ik mezelf bij elkaar had geraapt, woonde ik ineens in Zwolle. Als ambtenaar. Niets staat verder af van de jongen die ik was’, vertelt hij in een vermakelijk interview in De Stentor. Met tien anderen vormt hij nu Studio Vers Bestuur met de opdracht om, inderdaad, de kloof te dichten tussen overheid en burger. Dé burger bestaat alleen als veronderstelling, weet hij.

Punkgedachte
Van Damme toert nu ‘als een rocker langs gemeenten en dorpsraden’. Allemaal willen ze zijn democratische punkgedachte horen, schrijft De Stentor. Volgens Van Damme willen mensen direct democratische impact voelen. Nota bene Staphorst was de eerste gemeente die het verhaal snapte, vertelt hij. ‘Echt waar.’ Bewoners mochten zelf bepalen wat op een bepaalde locatie mocht komen. Honderden kwamen naar de beslissingsavond. In Ommen begint een soortgelijk traject. Zijn fantasie? ‘Laat mensen per kwartaal stemmen op lokale thema’s.’

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie