of 64204 LinkedIn

Rehwinkel verrekent nieuw inkomen met wachtgeld

Voormalig burgemeester van Groningen, Peter Rehwinkel, heeft een bedrijf opgezet. Hij gaat internationale overheden adviseren hoe ze zich moeten voorbereiden op potentiële rampen en calamiteiten.

Oud-burgemeester van Groningen Peter Rehwinkel is een bedrijf begonnen. Hij gaat overheden en bedrijven trainen om zich goed op crises voor te bereiden. Het goede nieuws voor Groningen is dat het wachtgeld volgens hem kan worden afgebouwd: 'Zoals wettelijk voorgeschreven verreken ik de verdiensten met mijn wachtgeld’, aldus Rehwinkel vanuit zijn verblijfplaats Barcelona.

Vrijwilligersbaan, recht op wachtgeld

Hij zegde vorig jaar zijn baan als burgemeester op om in Barcelona bij een organisatie voor lokale overheden onderzoek te gaan doen naar rampenbestrijding. Dit bleek een vrijwilligersbaan, dus hij bleef recht op wachtgeld houden. De eerste drie maanden zag hij hier van af, maar toen hij in die tijd geen betaalde baan had gevonden besloot hij toch gebruik te maken van de regeling.


Afkeuring

Omdat Rehwinkel uit eigen beweging ontslag nam was er algemene afkeuring over de vrijwilligersbaan in Barcelona, gefinancierd met Gronings wachtgeld. De kwestie liep zo hoog op dat Manon Fokke van zijn eigen partij (PvdA) kamervragen stelde. Minister Plasterk oordeelde dat Rehwinkel gewoon sollicitatieplicht had, waarop Rehwinkel toezegde dit te zullen naleven.

 

International Disaster and Crisismanagement

Maar nu de site van zijn eigen bedrijf sinds enkele dagen officieel in de lucht is, komt er ‘zo snel mogelijk’ een einde aan de uitkering, zo liet Rehwinkel telefonisch weten. Onder de naam ‘International Disaster and Crisis Management’ traint hij bedrijven en overheden hoe te voorkomen dat ‘een crisis ook werkelijk uitgroeit tot een ramp.’ Ook biedt hij recruitment- en adviesdiensten aan.

 

Profiel: ervaren crisismanager

Het bedrijf is officieel ingeschreven in Nederland, maar Rehwinkel verricht  het werk vanuit zijn appartement in Barcelona. ‘Dit is toch de internationale hub voor crisismanagement, hier zitten de belangrijke organisaties op dat gebied’. De oud-burgemeester en voormalig parlementslid profileert zich op de site als een ervaren crisismanager. Hij schermt met een indrukwekkende hoeveelheid contacten in de internationale rampenwereld en zegt ‘als burgemeester zijn verantwoordelijkheid tijdens (dreigende) calamiteiten niet uit de weg te zijn gegaan’.


Verevening met wachtgeld

Hoeveel opdrachtgevers hij heeft, wilde Rehwinkel niet zeggen. Het is volgens hem niet bon ton om daar over te praten. ‘Ik ben al enkele maanden actief, ik bereid trainingen voor. Dat is maatwerk, dus dat doe ik in opdracht, er is werk genoeg’. Daarmee hoopt hij ‘op termijn’ voldoende te verdienen om zijn wachtgeld te kunnen opzeggen.


Opstarten

‘Nu al vereven ik mijn verdiensten met Groningen. Wat ik verdien wordt op een gegeven moment afgetrokken van het wachtgeld’, zegt Rehwinkel. Wanneer hij quitte speelt met het wachtgeld durft de oud-burgemeester niet te voorspellen. ‘Ik heb moeten investeren en ben nog aan het opstarten, maar krijg zeer goede reacties.’
 

Nederlandse reacties soms wat zuur

Ook positieve reacties uit Nederland? ‘Dat wisselt, daar zit ook wel wat zuur tussen. Ik heb besloten me daar niet aan te storen, ik wil vooruit kijken en mijn expertise als crisismanager delen met bedrijven en overheden. Iedereen mag daarvan vinden wat hij vindt’. 

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Pipadekloon (Voorlichter) op
Die mensen die onder een pseudoniem reageren werken bij de gemeente Groningen en durven niet met hun echte naam te reageren.Maar daarom mogen zij wel een mening hebben over de crises manager Rehwinkel,die nu lekker labschwantst van de taxpoet.Inderdaad is het laf om onder pseudoniem te reageren.
Door Güero Canelo op
Willem dus ook een pseudoniem, waar gaat dat heen..
Hoe dan ook, Rehwinkel zien we niet meer terug in het openbaar bestuur, zelfs niet bij de PvdA. Succes met je carrière.
Door R. M. Dalmijn op
Inderdaad bij de naam Erik maakt het niet uit dat de achternaam ontbreekt. Even door Google , Bing en een handje sociale media en hij is boven water. Met 2.387.633 hits was het wel even werk. Maar dan heb je ook wat. Succesvol de HAVO afgerond in Amersfoort met een mooi punt voor Duits, zelfs beter dan zijn slimme oudste zus die kort daarop naar Amsterdam vertrok om te gaan studeren. Erik ging in het Arsenaal van mijnheer Bouvrie de verkoop ondersteunen vanwege zijn elegante omgangsvormen en commerciele succes in wit. Daar op de dijk was ook de eerste van , naar later zou blijken vele, confrontaties met de nog jeugdige burgervader Dr Rehwinkel. Pardoes van de dijk gereden en geen woord van excuus slechts een meewarige blik uit den hoge werd zijn deel; dat vormt. De Naardense Kroniek kon zich vanaf dat moment verheugen in een niet aflatende stroom ingezonden brieven en emails van Marieke ( een alias van Erik). De relatie verbeterde er niet enorm door en Burgemeester nam gedwongen de wijk naar Groningen. Wat gaat daar nog boven tenslotte. Wel was er inmiddels enige troost van Isabel , de oudste zus van Erik die de studie Spaans met succes had weten af te ronden en inmiddels stage liep in Barcelona. Bewogen door het lot van Dr Rehwinkel die alle dromen zag vervliegen nodigde zij hem uit aldaar een adviesbureau op te richten. En zo geschiedde. Het wachtgeld, hem aangeboden door alle burgers van Nederland middels wet en regelgeving (ook wel democratie genoemd) houdt hem gaande met af en toe eendrankje opmde Ramblaz voor Isabel. Niet leuk voor Erik die als part time ambtenaar van de sectie omgevingsvergunningen Nijkerkerveen droomt van een uitdagende baan in de advieswereld waar zijn van oorsprong ontspannen , hoffelijke en opgewekte persoonlijkheid weer ruimte krijgt en zijn brein frisse lucht. Erik veel succes , schrijf nog eens een stukje. groetjes aan Willem (ook een pseudoniem) en Marieke
Door Fritz op
Beste Albert,
Dat klinkt allemaal wel heel plausibel, daar waar u spreekt over afbreukrisico en dergelijke, maar laat ik eerst eens beginnen met het standpunt dat niemand met het mes op de keel gedwongen wordt om in het openbaar bestuur te gaan werken. Daarnaast wordt een dergelijke baan, op z'n zachtst gezegd, niet echt slecht betaald wordt, maar daarnaast acht ik het 'afbreukrisico' nu niet bepaald hoger dan dat van een ondernemer/ZZP'er of iemand met een 0-urencontract. In de huidige tijd lijkt bijna niemand nog zeker van zijn of haar baan. Toch zie ik ondernemers, ZZP'ers, 0-urencontracters, niet vrijwillig hun baan opzeggen om vervolgens met wachtgeld te gaan. Ik zie ze evenmin een eigen bedrijf starten waarbij het inkomen aangevuld wordt via het wachtgeld (over concurrentievervalsing gesproken). Feit is gewoon dat de politiek zichzelf gunsten heeft toebedeeld die niemand anders in deze samenleving geniet. Dat lokt negatieve reacties uit; dat veroorzaakt een kloof tussen politiek en burger; dat maakt dat men politici er van beticht zakkenvullers te zijn. Het is overigens diezelfde politiek die er een baantjescarrousel op nahoudt, waardoor de meesten toch wel weer ergens een dikbelegde boterham kunnen binnenhalen. Nee, zolang de politiek haar positie misbruikt om de eigen kaste voordelen te gunnen die zij andere burgers niet gunnen (en dat steeds schaamtelozer doet), zal de afkeer van de politiek alleen maar groter worden.
Door Arnold op
Het is niet van deze tijd, dat een bestuurder, op eigen verzoek (dus vrijwillig) werkloos wordt en dit dan via de APPA afwentelt op de staat.
Dat bedrijfje wordt waarschijnlijk niets...... Vanuit Spanje.... Ja ja
Ik vermoed dat er nog geen kwartje is gekort op zijn wachtgeld. Maar dat is natuurlijk slechts een vermoeden.
Door Pieter (schipper) op
Helema met deze Erik eens, het gaat om de feiten!!
Door Erik op
@R.M. Dalmijn
Anonimi? Dat weet u zeker?
Dus u zegt dat Marieke geen Marieke heet? Willem geen Willem etc. etc.?

Wie zegt mij dat u R.M. Dalmijn heet?
Kortom, het gaat om de inhoud van een bericht, niet onder welke naam je het uitspreekt.
Wat maakt dat nou uit?

Reageer inhoudelijk als u het ergens niet mee eens bent en onderbouw het, maar ga niet de verhevene uithangen.

Meneer Rehwinkel heeft ons allen voor de gek gehouden met zijn zelf verzonnen baantje in Spanje.
De organisatie (UCLG te Barcelona) heeft duidelijk laten weten dat dhr. Rehwinkel nooit en te nimmer voor de organisatie werkzaamheden heeft verricht.

Ook niet vrijwillig.

Kortom, hij heeft ons flink voorgelogen. Maar gaat u gerust de "anonimi" van repliek dienen. We betalen wel belastinggeld voor zijn welverdiende (kuch) wachtgeld. Wat uberhaupt al een regeling is die je niet kunt verkopen aan de burgers, maar dat terzijde.
Door R. M. Dalmijn op
Allemaal fijnbesnaarde reacties van anonimi. Begint een beetje op Geenstijl en Elsevier te lijken. Overigens staat bij een aantal de spellingscontrole niet aan.
Door Roffel op
Rehwinkel is een non-valer. Net als Van Aarsten bv. PvdA of VVD, etmaaltje. Allemaal niets uit. Regentenpartijen, met bestuurders die uitsluitend voor zichzelf bezig zijn.
Rehwinkel: "Ik heb besloten niet te storen aan wat anderen vinden" ofwel: Iedereen kan het heen en weer krijgen.
Van Arsten: "ik ben diep geraakt". Ofwel: hoe durft men kritiek op mij te hebben.
De arrogantie die beiden uitstralen. Het zijn gewoon een stelletje hufters.
Door Marieke (klantmanager) op
@ing
Er is een verschil tussen ambtenaren en politici.
Ambtenaren (in dienst van de gemeente) krijgen na ontslag gewoon WW en bij vrijwillig ontslag niets, politici hebben recht op wachtgeld.
Dus graag niet verwarren.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers