of 62284 LinkedIn

Rechter zet streep door ontslag ambtenaar Belastingdienst

Dat heeft de Centrale Raad van Beroep afgelopen vrijdag geoordeeld. De ambtenaar was 34 jaar in dienst bij de Belastingdienst op het moment dat zij werd ontslagen, omdat zij een eindopdracht van een interne Belastingcontrole cursus niet volledig zelf had gemaakt. Haar werd opleidingsfraude verweten als ernstig plichtsverzuim, waarna zij op staande voet werd ontslagen op 20 juli 2016.

Het strafontslag van een ambtenaar bij de Belastingdienst door de staatssecretaris van Financiën is onterecht, disproportioneel en een veel te zware straf voor hetgeen de ambtenaren kan worden verweten.

Dat heeft de Centrale Raad van Beroep afgelopen vrijdag geoordeeld. De ambtenaar was 34 jaar in dienst bij de Belastingdienst op het moment dat zij werd ontslagen, omdat zij een eindopdracht van een interne Belastingcontrole cursus niet volledig zelf had gemaakt. Haar werd opleidingsfraude verweten als ernstig plichtsverzuim, waarna zij op staande voet werd ontslagen op 20 juli 2016. De ambtenaar was toen 30 jaar in dienst en had een onberispelijke staat van dienst. Advocaat mr. Elise van Es vocht het aan. Na 4,5 jaar procederen werd de ambtenaar in het gelijk gesteld.

Slecht werkgeverschap
‘Het is zeer kwalijk dat een ambtenaar wordt ontslagen na 30 jaar dienstverband, omdat zij ongevraagd huiswerk toegezonden kreeg van collega’s die het ook weer naar elkaar doorstuurden. Als dit ruim 15 jaar de cultuur is binnen de Belastingdienst, kan het niet zo zijn dat een ambtenaar die ruim 30 jaar een onberispelijke staat van dienst heeft om die reden van de een op andere dag op staande voet wordt ontslagen. Ik vind dat slecht werkgeverschap’, aldus de reactie van Van Es op de uitspraak van de hoogste rechter.

Strafontslag
De Centrale Raad van Beroep oordeelt dat het strafontslag disproportioneel is. De cursisten mochten informatie uitwisselen en samenwerken, zelfs tijdens de eindopdracht. Collega’s en voormalig cursisten zagen er geen kwaad in om hun gemaakte huiswerkopdrachten naar elkaar door te sturen en met elkaar te delen, zo ging het namelijk altijd. Daarbij weegt de Centrale Raad van beroep ook mee dat de opleiding 15 jaar lang nooit is gewijzigd, zowel de casus als de antwoorden bleven 15 jaar lang hetzelfde. Daarnaast had de ambtenaar dezelfde opleiding in 2002 ook gevolgd en had ze die antwoorden nog liggen die zij in de latere cursus ook gebruikt heeft. De Belastingdienst heeft hierdoor altijd de informatie-uitwisseling toegestaan en ook nimmer opgetreden tegen ambtenaren die huiswerk van elkaar gebruikten.

Kopiëren huiswerk
Het is goed mogelijk dat oud-collega’s ook de opleiding hebben behaald door gebruik te maken van andermans werk. Daar komt nog bij dat de Belastingdienst daar nimmer onderzoek naar heeft gedaan en dat de gevolgen van het kopiëren van huiswerk van anderen eerder veel minder ernstig waren. Tijdens de opleiding zijn anderen erop aangesproken, maar mochten zij de opleiding wel afmaken. Ook werden zij niet ontslagen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door p op
Waarom moest de ambtenaar écht weg, deze vraag blijft bij mij het meest hangen...

Overigens 15 jaar dezelfde cursus, Schrijnend onprofessioneel
Door Ernest Tieman (Projectleider Afvalbeleid) op
Heel vreemd is ook dat deze werknemer kennelijk dezelfde cursus in 2002 al had gevolgd en die 14 jaar later weer moest doen. Met dezelfde stof, vragen en antwoorden!? Dat vind ik nog vreemder en minder professioneel dan dat cursisten elkaars inzichten en oplossingen delen.
Misschien goed om, in plaats van steeds wisselende staatssecretarissen en interim topmanagers, ook eens wat van het oude management weg te sturen.
Door Herry op
Huiswerk door een ánder laten maken? Wat voor kennis doe je daarmee op? Geen wonder, dat er zoveel fout gaat bij de belastingdienst.
Door wim (belastingbetaler) op
Tjonge jonge. En dat allemaal van mijn centen
Door Mark op
En dan hadden we vorig jaar nog de belastinginspecteur die werd ontslagen omdat zijn vrouw een fout had gemaakt in haar aangifte. Zij kwam er zelf achter en corrigeerde het vervolgens op eigen initiatief.
Vreemde werkgever die belastingdienst.
Door Alexander (oud-raadslid, oud-ambtenaar) op
Vraag me af of er nog soortgelijke acties zullen komen tegen ambtenaren die zich bezig hebben gehouden met de toeslagenaffaire. En dan bedoel ik ook met name ambtenaren in het hogere echelon. Deze affaire is toch peanuts daarmee vergeleken.
Door Spijker (n.v.t.) op
Dat er veel mis is/was bij de Belastingdienst is wel duidelijk. Maar zelfs ook nog bij interne belastingcursussen! Hoeveel lijken komen er nog meer uit de kast?
Door controler (belaster) op
Het is slechts krap 4 jaar (i.p.v. 4,5 jaar) procederen. Ze kunnen blijkbaar niet rekenen! Buitendien is de cultuur bij die dienst er sowieso een van breedgedragen disproportionaliteit, dus leuker willen ze het niet maken. Maar wel in 2002 dezelfde cursus gedaan?
Door Karel (gepensioneerd ambtenaar) op
Terechte beslissing. En nu schadevergoeding aanvragen.