of 63998 LinkedIn

Rechter: overeenstemming met bonden niet vereist bij privatiseringen Delft

De voorzieningenrechter oordeelt dat de Ambtenarenwet en ook de CAR geen overeenstemmingsvereiste voorschrijven voor gemeentelijke reorganisaties. Het staat gemeenten vrij om een regeling over het overeenstemmingsvereiste in een lokale verordening op te nemen, aldus de rechter.

Gemeenten zijn op grond van Ambtenarenwet niet verplicht om met ambtenarenbonden tot overeenstemming te komen als ze organisaties of diensten willen privatiseren. Tot deze uitspraak komt de Haagse voorzieningenrechter in een kort geding aangespannen door FNV Overheid en CNV Overheid tegen de gemeente Delft.

Vereiste
De bonden meenden dat er wel degelijk een overeenstemmingsvereiste was. Om te voorkomen dat de gemeente eenzijdig zou overgaan tot de privatisering van een gemeentelijk zwembad, stapten beiden bonden naar de rechter. Die stelde de ambtenarenbonden in zijn vonnis woensdag echter in het ongelijk.

Zwaar weer
De gemeente Delft raakte financieel in zwaar weer door onder meer de aanleg van de spoortunnel, waarvan de kosten hoog zijn opgelopen. Het college van B en W moet daardoor zwaar bezuinigen op voorzieningen. Zo werd eerder dit jaar de Vrije Academie voor de Kunsten (VAK) opgeheven. Werknemers konden in dienst treden bij een andere culturele instelling in Delft.

Eenzijdig
Volgens FNV Overheid en CNV Overheid is deze reorganisatie eenzijdig verlopen. Het voorlopig sociaal plan voor de VAK zou zijn opgesteld zonder dat de bonden  er mee akkoord zijn gegaan. De bonden meenden dat dit in strijd is met de Ambtenarenwet en de Collectieve Arbeidsvoorwaardenregeling (CAR) voor ambtenaren. Ze wilden dat de rechter de lokale overlegverordening van de gemeente Delft buiten werking zou stellen omdat daar geen overeenstemmingsvereiste is opgenomen. 

Nieuwe exploitant
De bonden zijn bang dat de gemeente Delft ook eenzijdig overgaat tot privatisering van het zwembad Kerkpolder, waar twaalf mensen werken. Er zou een nieuwe exploitant voor het zwembad gevonden zijn, maar het personeel zou daar minder gaan verdienen. En ook hun pensioen zou verslechteren.

Toegestaan
De voorzieningenrechter oordeelt nu dat de Ambtenarenwet en ook de CAR geen overeenstemmingsvereiste voorschrijven voor gemeentelijke reorganisaties. Het staat gemeenten vrij om een regeling over het overeenstemmingsvereiste in een lokale verordening op te nemen, aldus de rechter. Maar het hoeft niet. Het was de gemeente Delft derhalve toegestaan om eenzijdig een voorlopig sociaal plan voor de medewerkers van de Vrije Academie voor de Kunsten op te stellen.

Bij kruisje tekenen
De gemeente Delft wees er tijdens het kort geding twee weken geleden op dat de bonden nooit eerder een punt hebben gemaakt van de bestaande overlegverordening. Terwijl daar al twintig jaar geen overeenstemmingsvereiste in is opgenomen. De gemeente Delft kent beide bonden wel een overlegrecht toe, maar dat vinden de bonden te mager. ‘Het moet niet zo zijn dat de bonden alleen maar bij het kruisje mogen tekenen’, zei hun advocaat twee weken geleden tijdens het kort geding. De rechter adviseert de bonden om nu toch maar van het overlegrecht gebruik te maken.

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers