of 59250 LinkedIn

Plasterk betreurt afhaken FNV bij loonakkoord ambtenaren

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk betreurt het dat de vakbond FNV geen afspraken heeft kunnen maken met de drie kleinere vakorganisaties over een loonakkoord voor ambtenaren

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk betreurt het dat de vakbond FNV geen afspraken heeft kunnen maken met de drie kleinere vakorganisaties over een loonakkoord voor ambtenaren.

Dierbare vakbond

De minister zei dat hij de FNV ziet als een ‘dierbare vakbond’, waarmee hij graag zoveel mogelijk optrekt. Dat bleek echter in de onderhandelingen over een nieuwe cao voor rijksambtenaren niet mogelijk. Het loonakkoord voorziet in een loonsverhoging van ongeveer 5 procent en een eenmalige uitkering van 500 euro voor 600.000 ambtenaren en onderwijzers, die jarenlang op de nullijn hebben gezeten. Op basis van het loonakkoord zijn de afgelopen periode al onderhandelingsakkoorden gesloten voor nieuwe cao's voor rijksambtenaren, defensiepersoneel en medewerkers van de rechterlijke macht.
 

Sigaar uit eigen doos
FNV is geen partij bij het loonakkoord dat de overheid in juli sloot met de drie vakorganisaties. De vakcentrale haakte af bij de onderhandelingen omdat een deel van de in het akkoord geregelde loonsverhoging wordt betaald uit de pot van pensioenfonds ABP. Volgens FNV raakt 'deze sigaar uit eigen doos' de pensioenen van 2,8 miljoen deelnemers van het ambtenarenfonds.
 

Kortste eind
De FNV trok ook in een hoger beroepszaak over het loonakkoord voor ambtenaren aan het kortste eind. Het gerechtshof in Den Haag heeft de eis van de vakcentrale om de afspraken ongeldig te laten verklaren eerder deze week afgewezen. Daarvoor had de voorzieningenrechter de vakbond al in het ongelijk gesteld in een kort geding dat FNV had aangespannen tegen de overheid en drie kleine vakbonden voor overheidspersoneel.

Plasterk meent dat er voor de ambtenaren op korte termijn niets verandert. Ook gepensioneerden hoeven volgens de minister nergens bang voor te zijn. ‘Voor iemand van 25 jaar kan dit akkoord over zestig jaar in het  meest negatieve scenario tot een lagere pensioenopbouw van 10 procent leiden’, aldus de bewindsman.

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Henk op
Oproep: stem niet meer op de pvda! Partij Van Diefstal Andermansgeld
Door Ricus Tiekstra (vakbondslid) op
Dat had Plasterk moeten bedenken toen hij dit onzalige akkoord met de ander bondjes sloot. Je kunt rustig zeggen dat deze ministersperiode gekenschetst kan worden als MISLUKT. Wetenschappers zijn vaak slechte bestuurders. Laten we dat nu maar eens onderkennen.
Door HB op
Plasterk Laat holle frases dan is gevuld raken en ga met de FNV in gesprek. Kan je nog heel veel van leren. Dan moet je wel een open mind hebben en niet een vooringenomen plan dat je met een domme blik uitdraagt.
Door Broadcaster (gemeenteambtenaar) op
Als ik goed geïnformeerd ben raakt dit niet alleen de rijksambtenaren die op deze wijze een loonsverhoging tegemoet kunnen zien maar raakt het ook het pensioen van alle anderen die hun oudedagsvoorziening bij het ABP hebben ondergebracht en die daar helemaal niet tegenover gesteld zien. Deze socialistische minister deelt dus niet alleen een sigaar uit eigen doos uit aan de rijksambtenaren maar geeft hen ook sigaren uit andermans doos. Dat hij hier ongestraft mee wegkomt vind ik onbestaanbaar. FNV hou vol!
Door Flip Spruit op
De zoveelste nietszeggende holle frase van deze man.
Kan die Plasterk nu eens gewoon een poosje zijn kop houden ?
Zelden een neppere minister meegemaakt.
Door Hoekstra (adviseur) op
En ondertussen is het College voor Arbeidszaken onder leiding van Roel Cazemier als werkgever vd gemeenteambtenaren al weer voortvarend en als te dien gebruikelijk gestart met achteruit onderhandelen. Zie de ledenbrief die de VNG aan de gemeenten heeft gestuurd.
Door Criticus (Ambtenaar) op
Wat een vreselijke dief is deze man!

Juridisch gelijk krijgen is wat anders dan inhoudelijk en sociaal gelijk hebben. Wellicht een verkeerde aanpak van de FNV met de verkeerde vraagstelling, maar voor heel veel (gemeente-) ambtenaren wel met het juiste doel voor ogen, namelijk; 'Blijf nou eens van onze pensioenpot af. Het is niet jullie geld, waar je over beslist, maar van ons!!!'