of 64120 LinkedIn

Oudere ambtenaar heeft plan B nodig

Oudere ambtenaren moeten zelf bedenken hoe ze hun carrière willen afbouwen en desnoods gebruik willen maken van verrijkt doorwerken, oftewel demotie.

Wacht als 55-plusser niet dat ene gesprek af waarbij je jongere leidinggevende subtiel laat merken dat er eigenlijk geen plaats meer voor je is in het team. Maak zelf alvast een plan waarbij je desnoods een stapje terugdoet in functie en salaris, maar wel de touwtjes in handen houdt, bepleiten deskundigen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat een meerderheid van oudere werknemers wel wat voelt voor verrijkt doorwerken, beter bekend als de minder stimulerende term demotie.

Arbeidsconflict

Wat zijn de kansen voor een laat-vijftiger of zestiger op de arbeidsmarkt? Nu vrijwel alle overheidsorganisaties de kaasschaaf hanteren, sneuvelen de veteranen vaak als eerste. Ze zijn immers duur, moeilijk te veranderen en lopen vaak wat achter als het gaat om innovatieve oplossingen. Regelmatig lopen functioneringsgesprekken met de oudere ambtenaren uit op een arbeidsconflict, met woede en frustratie als gevolg. Onnodig en verkwisting van geld en vooral ook van waardevolle kwaliteiten, vindt Gerard Kerkhof, loopbaanbegeleider bij personeelsmobiliteitsbureau POSG. Zijn specifieke doelgroep bestaat uit vijftigers en zestigers bij de overheid en hij ziet dagelijks hoe het beter kan voor alle partijen.

Biologische klok

‘Mijn ervaring is wanneer ik de oudere managers aan mijn tafel krijg, zij helemaal niet zo negatief zijn over de optie om een stapje terug te doen,’ vertelt de loopbaanbegeleider.  ‘Natuurlijk is het aanvankelijk vaak gevoelig, soms zelfs een kwestie van gezichtsverlies. Maar als werkgevers daar op een respectvolle manier mee omgaan dan blijken de werknemers best open te staan voor een beetje minder. Het is ook een kwestie van de ‘interne biologische klok.’ De top van de loopbaan is al bereikt rond hun vijftigste. Kracht en energie nemen af. In plaats daarvan komt er veel meer behoefte aan het overdragen van kennis, reflectie, beschikbaar stellen van expertise. Als dat gesprek kan worden gevoerd, dan blijkt er veel meer mogelijk te zijn dan alleen maar in de vechthouding te staan.’

Taboe
De cijfers bevestigen deze veronderstelling. Alhoewel demotie, de tegenhanger van promotie, te maken heeft met een taboe is de realiteit anders is. Uit onderzoek onder 45-plussers blijkt dat de veelbesproken terugval in functie namelijk helemaal niet zo gevreesd. Volgens het demografisch onderzoeksinstituut NIDI bleek dat een meerderheid zich kan voorstellen dat men kiest voor demotie. Ook loopbaanbegeleider Gerard Kerkhof adviseert om het heft in eigen handen te nemen. ‘Zoals die algemeen directeur die op een zekere leeftijd aan het managementteam aangaf een andere rol voor zichzelf in de organisatie te zien. Hij wilde niet langer de eindverantwoordelijke zijn en heeft dit op een tactische manier bespreekbaar gemaakt,’ vertelt Kerkhof. ‘Vervolgens heeft hij een stap terug gedaan, maar droeg zijn steentje inhoudelijk nog wel degelijk bij. De voormalige directeur heeft een thema opgepakt waar binnen de organisatie nog een slag mee gemaakt moest worden en dit tot een goed einde gebracht. Hiermee is de waarde van zijn kennis en kunde voor de organisatie bewaard gebleven.’

Statusverlies 

De afgelopen decennia is er binnen de overheidsorganisaties veel veranderd en de vernieuwingen gaan nog steeds als een razende door. ‘Je moet je misschien ook afvragen of je nog wel mee wilt met een hele nieuwe cyclus van ontwikkelingen,’ stelt Kerkhof. ‘Het afnemen van de mentale en fysieke druk zijn grote voordelen van een tandje minder werken.’ Maar uiteraard zijn er ook nadelen, buiten de juridische en financiële consequenties van demotie. ‘Het ligt heel erg aan de communicatie binnen een organisatie, maar een teruggang in functie kàn als een zwakte worden gezien,’ vertelt de loopbaanbegeleider. ‘Ook als je een baan hebt met veel verantwoordelijkheden en een sterke externe uitstraling is het lastig om te vertellen dat je geen directeur meer bent maar ‘slechts’ programmamanager of beleidsadviseur. Dat is voor diegene én vaak ook hun partner toch een kwestie van statusverlies.’

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Chauvin Toile op
Een artikel van een redacteur die onwetend is en niet kritisch. Onwetend omdat de diskwalificaties van ouderen ook wetenschappelijk al lang naar de prullenbak zijn verwezen. Niet kritisch omdat ze de promo-praat van een belanghebbende loopbaanadviseur zonder commentaar optekent.
Door Ruud Veltkamp (ambtenaar) op
Onze regering wil dat wij tot 67 jarige leeftijd (dus 8 jaar langer t.o.v. Vut in het verleden) doorwerken omdat wij langer gezonder en vitaler zijn toch? . Dan zou er toch geen sprake van demotie beleid moeten zijn? Waarom dan toch die kreten zoals Moeilijk te veranderen , Achter lopen enz. Dus er is blijkbaar meer aan de hand: Toch niet zo vitaal meer op 66 jarige leeftijd bijvoorbeeld?
Door Jantje op
En ook ik vind het een kul artikel. Waarom hebben wij ouderen een plan B nodig? En is dat plan een afservering? Op een dergelijke lompe manier ben ik nog niet eerder afgeserveerd. Jongere en oudere medewerkers kunnen uitstekend samenwerken en juist door van verschillende generaties mensen in een team te hebben kom je tot beter werk. Want je betrekt de kennis en ervaring van de oudere collega bij de nieuwe ontwikkelingen die jongeren vaak weten. Maar ook dit is niet altijd waar, want ook de oudere is vaak op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en ook een jongere collega kan ervaring hebben die gebruikt kan worden. Kortom: iedereen is evenveel waard in een team en laat dat alsjeblieft ook zo doorwerken. Of geef ons inderdaad een goede regeling zodat we kunnen stoppen met werken.
Door Opmerker op
Was ik nog maar 55.....maar nu kan ik fijn naar de dierentuin!
Door Janneke op
Helemaal mee eens met de reacties. Ik ben 56, kinderen gaan bijna de deur uit, ik kan nog bergen werk verzetten. Ik heb helemaal geen zin een stapje terug te doen, niet financieel en niet in functie. Heb dat de afgelopen jaren al gedaan ivm zorg voor kinderen.
Misschien kan de loopbaanbegeleider zelf een stapje terugdoen?
Door Ambtenaar 3.0 (ICT ondersteuner) op
De heer Kerkhof heeft in zijn enthousiasme voor demotie blijkbaar over het hoofd gezien dat al sinds jaar en dag periodiek functionerings- en beoordelingsgesprekken worden gevoerd met iedere medewerker. Of je nu 25, 45 of 55 bent, mocht je "duur, moeilijk te veranderen en uitgeblust" zijn, dan is er altijd individueel maatwerk mogelijk. Maar maatregelen op basis van leeftijdsfase scheppen nogal een precedent, whats next? Jonge ouders, zwangere collega's, late adolescenten...allemaal maar demoveren omdat zij wel eens minder productief zouden kunnen zijn? Nee, als het dan echt zo slecht gesteld is met de 55-plusser, voer dan gewoon de VUT weer in, en zeur niet over het prijskaartje...
Door Arie Bos op
Tja, dit artikel gaat alleen maar over managers. De schrijver vergeet gemakshalve maar even dat de potentiële klappen niet in dat segment vallen maar in de lagen daaronder. En los van dat alles, hoe je het noemt boeit me niet, het is en blijft demotie.
Door myconius op
De vooroordelen van de loopbaanbegeleider Kerkhof kunnen alleen maar betekenen dat hij volstrekt ongeschikt is voor zijn werk. En dan maakt het weinig meer uit hoe oud/jong hij is.

Maar met dit soort adviezen is het geen wonder dat de overheid soms niet meer serieus genomen wordt.

Door Jhr. van Avezathe en Zottegem (kritische burger) op
Zum Kotzen zouden de Duitsers zeggen ! Daar heb je weer zo'n uit de overheidspot vretende adviseur die er niet voor terug deinst om zich grof en discriminerend uit te laten over ouderen ! Schrijf zo'n artikel over vluchtelingen of Noord- Afrikanen, maar dat doen ze niet, want daar valt niets aan te verdienen en je loopt bovendien het risico op een rechtszaak.
Door Geraldine (HRM beleidsadviseur) op
Schandalig dat Binnenlands Bestuur zo'n discriminerend stuk publiceert.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers