Advertentie
carrière / Nieuws

Opbrengst Serious Ambtenaar valt tegen

Afhakende gemeenten en een veel kleinere organisatie hebben gezorgd voor een veel mindere opbrengst voor Serious Ambtenaar, het kerstproject voor Serious Request.

24 december 2015

Zuinige gemeenten en een kleinere organisatie hebben bij Serious Ambtenaar 2015 geleid tot een tegenvallende opbrengst. Vorig jaar organiseerde de gemeente Schiedam het project en bracht een recordbedrag van meer dan 755 duizend euro naar het Glazen Huis. Dit jaar was de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB) de organisator en moest Serious Request het doen met een fors lagere donatie van 450 duizend euro.

Profiteren
Ambtenaren nemen twee vakantiedagen op en gaan met een werkgroep aan de slag met een echt vraagstuk bij een andere overheidsorganisatie. Deze opdrachtgever, vaak een gemeente, doneert vervolgens 5 duizend euro aan Serious Request en zo profiteren drie partijen. De organisatie van Serious Ambtenaar (SA) rouleert elk jaar. Dit is in een notendop het concept.
 
Ambtenaren-cv 

Deze jaarlijkse kerstactie, dit jaar ten bate van kinderen op de vlucht, is na vijf edities populair bij ambtenaren in het hele land. Niet alleen om het goede doel, maar vooral ook om de innovatieve manier van werken die de tegenprestatie met zich meebrengt. Het staat goed op het ambtenaren-cv en biedt een kijkje in de keuken van een andere organisatie. Niet voor niets verdubbelde de opbrengst elk jaar en meldden zich steeds meer vrijwilligers aan. Tot dit jaar. De eindstand was nog steeds indrukwekkend, bijna een half miljoen, maar fors lager dan vorig jaar.

 
Uitzonderlijk goed 

‘De vorige SA-organisator, Schiedam, heeft het destijds uitzonderlijk goed gedaan, legt een woordvoerder van de NVVB uit. ‘Toen we de klus aannamen wisten we ook dat we dat bedrag niet zouden overtreffen. Schiedam had zo’n vier fte beschikbaar voor de organisatie, wij slechts een tot twee. We hebben van tevoren ook geen doelstelling vastgelegd.’

Stagiair
De NVVB, waar dagelijks zo’n tien mensen werkzaam zijn, kon niet meer mensen voor de klus missen. Maar waar voorgaande edities erom draaiden zoveel mogelijk opdrachtgevers binnen te halen, koos de NVVB voor een andere aanpak. ‘Wij hebben de focus gelegd op kwaliteit in plaats van kwantiteit,’ aldus de NVVB. ‘We merkten dat er bij de vorige editie toch wel wat dingen mis waren gegaan waardoor procesbegeleiders en andere vrijwilligers op het laatste moment afhaakten.’

 
Gemeenten haakten af 

Voorgaande jaren stonden gemeenten haast in de rij om een opdracht bij Serious Ambtenaar in te ‘kopen’. Maar dit jaar haakten veel overheden af. De reden is, ironisch genoeg, het vluchtelingenvraagstuk in Nederland. NVVB: ‘We kregen van veel gemeenten te horen dat ze geen geld meer over hadden, ze hadden naar eigen zeggen alles nodig om vluchtelingen in de eigen gemeente onderdak te geven.’

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Frans
Gemeenten hebben geen € 5.000 meer over. Slechte smoes.
JaapvV / adviseur
Elke bijdrage is meegenomen. En de ambtenaren hebben er hard voor gewerkt. Vergelijkingen hebben alleen zin als je iets wil rechtvaardigen. Nergens voor nodig in dit geval. Volgend jaar weer.
JHAGM Sneuf van Toetellaere / bd
Misschien moet het gemeentelijke geld, afkomstig van de burger gebruikt worden voor gemeentelijke taken als onderhoud leefomgeving, zorg en school?
faber
Inderdaad @JHAGM etc. Bijvoorbeeld aan beter onderwijs zodat mensen een opzet als S-A na één keer lezen snappen. Gelet op uw reactie kan dat zeker geen kwaad.
Advertentie