of 59318 LinkedIn

'Niveau gemeenteraad omlaag met te weinig vrouwen'

Er zijn te weinig vrouwelijke raadsleden in Nederland vindt Wanda Dijkstra, kandidaat raadslid in Amersfoort. Reden is dat de vrouwen zich verantwoordelijk voelen voor huishouden, gezin en werk.

Slechts een kwart van de gemeenteraadsleden is vrouw. En dat is niet goed voor de politiek  zegt voormalig PvdA-afdelingsvoorzitter Wanda Dijkstra. Ze wil dat er snel een nieuw leger van vrouwelijke volksvertegenwoordigers bij komt want volgens haar gaat het niveau van de gemeenteraad met te weinig vrouwen omlaag. Zij hoopt dat een inspiratieavond in de raadszaal nieuwe vrouwelijke raadsleden gaat opleveren.

100 procent man
Bij de recente presentatie van het college van Amersfoort kwam Wanda op het idee om vrouwen te inspireren en te werven. 'Niet alleen bestaat driekwart van de gemeenteraad uit mannen, het voltallige college van zeven personen bleek man te zijn. Vrouwen zijn gewoon nodig, je moet volksvertegenwoordiging niet alleen aan mannen overlaten,'  vindt Dijkstra. Ze hield daarom een speciale bijeenkomst waar geïnteresseerde vrouwen werden voorgelicht en workshops konden doen.

 
Vrouwen in openbaar bestuur 

Volgens het onderzoek 'Staat van het Bestuur 2012' telt Nederland momenteel 9.175 raadsleden. De gemiddelde leeftijd (anno 2012) is 53,1 jaar. Hoe groter de gemeente, hoe lager de gemiddelde leeftijd. Iets meer dan een op de vier raadsleden (26,5 procent) is vrouw. Iets meer dan een op de vijf burgemeesters is vrouw (21%), maar de verschillen per provincies zijn groot. Zeeland telt bijvoorbeeld geen enkele vrouwelijke burgemeester, in Flevoland is eenderde van de burgemeesters vrouw. In de twaalf provincies zijn 566 statenleden met een gemiddelde leeftijd van 50 jaar actief. Met een percentage van 34,5 % zijn vrouwen in de provinciale politiek beter vertegenwoordigd dan in het lokale bestuur.Bijna een op de drie gedeputeerden is vrouw (29,3%). Nederland telt slechts twee vrouwelijke CdK’s: in Zeeland en in Overijssel.

 
Niveau omlaag 

Dijkstra: 'Er is wel veel belangstelling voor politiek. Maar je ziet dat vrouwen dan vaak aan de zijlijn  blijven staan. Dat is jammer, want op deze manier worden besluiten alleen maar vanuit het mannelijke perspectief genomen. Uit veel onderzoek blijkt ook dat organisaties beter functioneren met een gevarieerde samenstelling. Het is een statistisch verhaal, maar wanneer je minder dan de helft aan vrouwelijke raadsleden in de raad hebt, gaat het niveau naar beneden. De plekken waar vrouwen hadden moeten zitten, worden namelijk ingenomen door mannen die minder goed dan de ontbrekende vrouwen zijn. Ook worden vrouwen vaak onevenredig hoog op de lijst geplaatst die misschien helemaal niet het beste zijn.'

 

Traditionele rolverdeling
Volgens Wanda heeft de afwezigheid van vrouwen nog vaak te maken met traditionele rolverdeling in het gezin. ‘Het is heel opvallend dat vrouwen meteen met bezwaren komen. Ze weten niet hoe ze het moeten combineren met hun werk en met hun gezin. Terwijl mannen uit gewoon meteen zeggen: Leuk! En laten vervolgens alles uit hun handen vallen. Misschien moeten vrouwen dat ook eens gaan doen.’


Raadsvergoeding

Als het aan haar ligt is er nog een laatste emancipatiehorde te nemen. ‘Vrouwen moeten thuis de strijd aangaan. Als het goed is kan een relatie dat wel hebben. Bovendien zijn raadsvergoedingen zodanig dat je een stuk minder zou kunnen werken bij je reguliere baan.’ Zelf geeft ze overigens het goede voorbeeld, ze heeft zichzelf kandidaat gesteld voor de gemeenteraad.

 

 

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door ander raadslid op
hier sluiten wij ons geheel bij aan --
------------------------------------------------------------------------------
TOP! Dat zal de ambtelijke top prettig vinden! Want hoe meer vrouwen aan boord, des te minder tegenstand over de inhoud in de beslissingsfase van het ambtelijke voorstel. Raadsleden hebben tenminste inhoudelijke deskundigheid nodig om vast te kunnen stellen of de voorgestelde werkwijze, de getallen (er wordt nergens zoveel gerommeld als met de getallen) en de ambtelijke aanpak deugt. Pas daarna komt de vraag vrouw/man aan de orde. Al met al dus een slechte aanvliegroute van de PVDA in deze. Een vlotte vriendelijke babbel is één ding, maar inhoudelijke kennis over bijv. het betreffende RO dossier op zeg HBO- Ir niveau is toch ook niet onbelangrijk. Een kleine 40 gemeenteraadsleden moeten steeds opboksen tegen meer dan 800 ambtenaren. Daarom moet KWALITEIT altijd bovenaan staan. M/V komt ver daarna.
Door Sylvia.Broekmeulen (Raadslid en hoofd bewonerszaken) op
Grappig dat al die negatieve reacties van mannen zijn. Voelt u zich soms benadeeld? Over welk niveau zou Wanda Dijkstra het hebben?
Door Alice (Beleidsmaker) op
De voorspelbare reacties van onderstaande bange mannelijke bijna-babyboomers bewijzen maar weer eens de stelling. Het idee dat hun eega achter de pannen vandaan komt of uit hun parttime baantje stapt! Dames, misschien toch niet eens zo'n gek idee, de gemeenteraad. Al was het alleen maar om de denkbeelden van dit soort meneren te compenseren....
Door michel schellekens op
blijkt uit onderzoek dat de meestse lezers van BB ook mannen zijn op middelbare leeftijd. Of betreft dat onderzoek alleen lezers die online reageren?
Door Bertus (kritikaster) op
Is Dijkstra misschien een pseudoniem van Dijksma? De ongelooflijke domheid komt in ieder geval overeen!!
Door Cor (Verbaasde Lezer) op
Hoeveel vrouwen hebben zich nu daadwerkelijk opgegeven om in de raad actief te worden naar aanleiding van die avond?

Waaruit blijkt dat het niveau omlaag zou gaan als er geen vrouwen in een raad zitten, graag een herleidbare onderbouwing van deze stelling.

Door vdBos (Inwoner Amersfoort) op
Onder het mom van emancipatie de laatste horde nemen en de strijd aangaan. Alleen die zin al doet me de rillen over de rug lopen.
Het dwangmatig geneuzel van deze groep dames komt me mijlenver de neus uit en ik zou de dames willen adviseren om eerst maar eens langs een psycholoog te gaan voor de cursus; "je zin niet krijgen....en wat nu? "
Door Johan de Wit (Controller) op
Vraag me af waar deze mevrouw haar gegevens vandaan haalt die WEL op feiten zijn gebaseerd.
Wat een populistisch gewauwel. Duidelijk Naaikransjes-niveau, waar zij volgens mij ook thuishoort. Politiek wel slim want hierdoor speelt zij zichzelf in de kijker en zullen veel vrouwen op haar stemmen, zichzelf niet verder afvragend of deze mevrouw wel ter zake kundig is als raadslid, die zich kennelijk drukker maakt om meer vrouwen in de gemeentepolitiek dan ter zake kundige mensen
Door Lammert op
De hemel behoede ons voor vrouwen in verantwoordelijk functies. Neem zo'n Ank Bijleveld, CdK in Overijssel. Een nepotisme van het zuiverste water. Regelt voor seksegenoten leuke baantjes, zelf bij afwezigheid van noodzakelijke competenties. Kijk maar naar de invulling van het burgemeesterschap in Hof van Twente.
Door man op
We gaan vrouwelijke gezelligheidsverenigingen toch niet verwarren met het inhoudelijk besturen van een stad? Neem nu Wanda haar gemeente Amersfoort. Daar zijn de financiële problemen gigantisch. Het uitbreidingsgebied Vathorst ligt nu al voor ruim 90 miljoen achter op haar begroting. Mogen van Wanda hier straks vrouwen zonder inhoudelijke centen kennis over gaan beslissen? Is de PartijvdArbeid nu echt de weg kwijt?