of 64120 LinkedIn

Maandelijks 1000 ambtenaren ‘stil’ met pensioen

Bijna 2000 ambtenaren gingen tijdens coronatijd met stille trom met pensioen, blijkt uit cijfers van pensioenfonds ABP. Geen receptie, geen omhelzingen, geen laatste afscheid van de collega’s, maar naar ze zwaaien en toasten naar het beeldscherm. Hoeveel ‘coronapensionado’s’ volgen er nog?

Bijna 2000 ambtenaren gingen tijdens coronatijd met stille trom met pensioen, blijkt uit cijfers van pensioenfonds ABP. Geen receptie, geen omhelzingen, geen laatste afscheid van de collega’s, maar naar ze zwaaien en toasten naar het beeldscherm. Hoeveel ‘coronapensionado’s’ volgen er nog?

Cijfers ABP
Volgens het ABP is 1000 per maand is een goede inschatting om aan te houden. ‘Dit zal uiteraard per maand iets fluctueren.’ Het daadwerkelijk aantal toekenningen ligt overigens veel hoger. De 1000 per maand is een specifieke selectie. ‘Weet dat we op jaarbasis meer toekenningen doen (circa 55.000), maar een groot deel van deze deelnemers gaat niet ‘stil’ als ambtenaar met pensioen. De deelnemer is in het verleden ambtenaar geweest en werkt inmiddels niet meer of in een andere sector. Dit zijn dus mensen die in het verleden deelnemer bij ABP waren en pensioen bij ons hebben opgebouwd en die krijgen dus ook een toekenning vanuit ons.’

Bloemetje
Niettemin wilde het ABP de bijna 2000 ambtenaren die wel ‘stil’ vertrokken een hart onder de riem steken en bezocht een aantal van hen met een bloemetje. ‘Het bevalt op zich prima, die vrijheid, maar het is op een rare stille manier gebeurd’, reageert een ambtenaar die 27 jaar voor de provincie Noord-Brabant werkte en eind mei met pensioen ging. Hij ontving kaarten, videoboodschappen en kleine groepjes mensen. Een andere ambtenaar kreeg een lintje, nadat een van haar collega’s een heel aardig briefje had geschreven aan de burgemeester. Een derde ambtenaar werkte 44 jaar voor het Kadaster en vertrok met stille trom. ‘Het was coronatijd, dus dan kun je niets organiseren.’

Heavy metal
Met stille trom vertrekken paste niet bij Tinus Kanters. De evenementorganisator van de gemeente Eindhoven stond aan de wieg van heavy metalfestival Dynamo Open Air. Zijn pensionering, na 19 jaar dienst, viel net na het ingaan van de versoepelingen, zodat zijn vrienden en collega’s alsnog een gezellig afscheidsfeest konden organiseren voor de ‘markantste ambtenaar van Eindhoven’. Dat ging in stijl met bier, bitterballen en muziek, valt te zien op dit filmpje van het ABP. Een totaal verraste Kanters met zijn volle witte baard en lange witte haren stond er even van te kijken, maar vond het geweldig.

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Karel op
Ieder nadeel heeft een voordeel: het bespaart het nodige aan uitgaven voor de werkgever. Daar hebben ze in deze corona-tijd toch al een tekort!

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers