Advertentie
carrière / Nieuws

Laagterecord actieve baanzoekers baart zorgen

Het aantal door gemeenten geplaatste vacatures is in het derde kwartaal van dit jaar afgenomen tot ruim achtduizend. Geeft dat enige lucht? Niet bepaald. Het aantal vacatures zal naar verwachting straks gewoon weer verder groeien. En de vijver waaruit gemeenten personeel kunnen putten wordt steeds kleiner, zo blijkt uit.de derde vacaturemonitor 2021 van het A&O fonds Gemeenten.

28 oktober 2021
vacatures---pixabay.jpg
Pixabay

Het aantal door gemeenten geplaatste vacatures is in het derde kwartaal van dit jaar afgenomen tot ruim achtduizend. Geeft dat enige lucht? Niet bepaald. Het aantal vacatures zal naar verwachting straks gewoon weer verder groeien. En de vijver waaruit gemeenten personeel kunnen putten wordt steeds kleiner.

De daling van 9 procent in het aantal door gemeenten geplaatste vacatures ten opzichte van het tweede kwartaal wordt gesignaleerd in de derde vacaturemonitor 2021 van het A&O fonds Gemeenten. Dat komt, zo stellen de onderzoekers, omdat het derde kwartaal vanwege de zomervakantie altijd een zwakker kwartaal is. De grootste dip zat in augustus.

 

Corona

Maar volgens het A&O fonds valt niet uit te sluiten dat het aantal vacatures de komende kwartalen gewoon weer verder zal toenemen. ‘We horen namelijk vanuit gemeenten nog geen geluiden dat er een kentering op korte termijn op de gemeentelijke arbeidsmarkt te verwachten valt.’

En daarmee handhaaft de ontwikkeling van het aantal vacatures binnen de gemeentelijke sector zich op een hoger niveau dan voor de coronapandemie. In vergelijking met een jaar eerder, toen Nederland voorzichtig uit de eerste lockdown kwam, ligt het aantal vacatures binnen de gemeentelijke sector immers nog altijd 61 procent hoger.

 

Bedreiging

Als één van de grootste bedreigingen wordt gezien dat gemeenten mensen tekort gaan komen op de arbeidsmarkt. ‘Het ene vacaturerecord na het andere record sneuvelt op dit moment’, aldus het A&O fonds. En wat extra zorgen baart is dat de vraag naar personeel nog nooit zo groot is geweest en tegelijkertijd het aanbod van actieve baanzoekers een laagterecord heeft bereikt. De onderzoekers wijzen op de laatste cijfers van de Intelligence Group daarover: het aandeel personen dat actief op zoek is naar een baan is verder gedaald van 11,1 naar 10,7 procent. Bovendien is het aandeel mensen dat helemaal niet op zoek is naar (ander) werk ook gestegen.

 

Kapers

Uit diezelfde analyse van de Intelligence Group blijkt dat werkgevers te maken hebben met kapers op de kust. Meer dan één op de drie werkende Nederlanders is af­gelopen kwartaal ten minste één keer benaderd door een andere werkgever of recruiter voor een nieuwe baan. ‘Of mensen wanneer de onzekerheid vanwege corona op de arbeidsmarkt steeds meer op de achtergrond verdwijnt wel een overstap durven te maken, is koffiedik kijken. Het maakt het voor gemeenten nodig om nu al slim op deze krappe arbeidsmarkt te opereren’, aldus het A&O fonds.

Lees het volledige artikel in Binnenlands Bestuur nr. 20 van deze week

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Wie wil er nog gemeenteambtenaar worden. De overheid betaalt in zijn algemeenheid slecht en dat geldt in hoogste mate voor gemeenten. Ambtenaren zijn tweederangs werknemers geworden en degene die voor de gemeenten werken tweederangs ambtenaren.
Joost
@zipje We hebben over het algemeen wel leuk werk, flexibele werktijden en veel verantwoording. Alleen daarvan kun je niet eten.

Jammer dat de VNG de dienst uitmaakt met beknibbeling op salaris, vrije dagen(minimaal) en een afroming van de werkkostenregeling. (voor betaling van de onkosten van de raadsleden).



Paul / projectleider
@Zipje &Berger jullievergeten 1 ding te benoemen, als je nu overstapt (of dreigt over te stappen) valt er opeens wel te onderhandelen :)



Rob
Gemeentes moeten niet zeuren en vooral eens intern kijken naar hun wervingsbeleid. Ik ben een Bedrijfskundige en Projectmanager en heb nu bij diverse gemeenten gesolliciteerd en, ondanks mijn geheel passende profiel, word ik stelselmatig niet eens uitgenodigd onder het mom dat ik geen ervaring binnen de overheid heb. Daar vind ik wel wat van, los dat het hier om een baan voor mij gaat.



1) Ervaring zou een pre, maar geen must moeten zijn. Juist een frisse blik kan zeer waardevol zijn om, met name nogal ingedutte, organisaties vlot te trekken

2) Het is nota bene de overheid zelf, die allerlei campagnes voeren om werklozen aan het werk te krijgen onder het mom: School jezelf om en je vind vanzelf werk.



Dus overheid, je hoeft het niet voor mij te doen, maar doe jezelf een lol en verfris je personeel met mensen van buiten je organisatie en cultuur. Je zult verrast staan wat je binnen kan halen.

Natuurlijk betaalt het bedrijfsleven meer, maar er zijn zat mensen die zonder problemen iets willen inleveren om maar niet alleen voor de diepe zakken van de aandeelhouders en CEO te moeten werken.
Voormalig werkzoekende starter
Helemaal eens met Sabreur. In 2020 heb ik een studie bestuursrecht afgerond en vervolgens ben ik bijna 16 maanden werkloos geweest. Nu heb ik eindelijk een baan. Niet bij de lokale overheid, want daar werd ik keer op keer afgewezen. De reden? Geen (relevante) werkervaring.



Tsja, als gemeentes het vertikken om starters en nieuwelingen een kans te geven, moeten ze niet verbaasd opkijken dat ze met vergrijsd personeel en open vacatures blijven zitten.
Hans / afdelingsmanager
Bij de jongste gepensioneerden zit nog heel veel kennis, kunde, vakmanschap en motivatie. Doe hen nog een zeer royaal aanbod om (nog) langer door te gaan. Want jongere mensen weten al 2 decennia dat je nooit bij een overheid moet gaan werken, tenzij je in die periode je kinderwens wil realiseren; dat was het dan wel, zo'n beetje.
Advertentie