of 59185 LinkedIn

Kandidaten voor Ien Dales Award gezocht

Organisaties in de (semi)overheid kunnen voorlopers op het gebied van integriteit nomineren voor de Ien Dales-integriteitsprijs van het COAP en de Leidse Universiteit.

‘Een beetje integer bestaat niet.’ Het is de bekendste uitspraak van Ien Dales (1931-1994). Als onder meer minister van Binnenlandse Zaken stelde zette zij integriteit bij de overheid hoog op de agenda. Vandaar dat er een tweejaarlijkse integriteitsprijs naar de bewindsvrouw is vernoemd. Voor deze Ien Dales Award kunnen overheidsorganisaties weer kandidaten voordragen bij de organisator van de prijs, instituut CAOP en de Faculteit Governance & Global Affairs Leiden.

Inspiratie 

Ien Dales (PvdA) had een lange carrière in het openbaar bestuur. Al op haar twintigste was ze jeugdwerkleidster en vervolgens klom ze op in het sociaal domein. Uiteindelijk werd ze directeur van de Sociale Dienst in Rotterdam, waarna ze in Den Haag belandde. Daar was ze staatssecretaris onder Den Uyl in het kabinet-Van Agt II. Na een periode als Tweede Kamerlid werd zij burgemeester van Nijmegen. In 1989-1994 minister van Binnenlandse Zaken. In die functie zette zij in op een beleid van 'sociale vernieuwing' en bracht zij samen met Hirsch Ballin een nieuwe Politiewet en antidiscriminatiewetgeving tot stand. Ze stierf op 63-jarige leeftijd in het harnas. Dales was een opvallend politica en een inspiratie voor veel huidige bestuurders.
 
Rolmodel 

Een grote verantwoordelijkheid dus om de prijs aan de juiste persoon uit te reiken. Niet elke ambtenaar of bestuurder komt daarom zomaar in aanmerking voor een nominatie. Zo moet de persoon in kwestie bijzondere verrichtingen hebben gedaan op het gebied van integriteit en goed bestuur. De jury beoordeelt de kandidaten vervolgens met name op vakmanschap, trots, bevlogenheid, en op wat voor manier hij of zij een rolmodel is.

Voordrachten melden 

De award is een bronzen beeldje van Ien Dales en een cheque om te besteden aan de integriteit. De vorige awards zijn toegekend aan personen werkzaam in het Openbaar bestuur van Curaçao en bij UWV, Politie en Defensie. Organisaties kunnen toto 1 september hun goed onderbouwde voordrachten bij het CAOP melden.

November
De jury staat onder leiding van Nelleke Westerhof, vicevoorzitter Bestuur Leerstoelen CAOP. Een individueel gesprek met de organisatie die iemand voordraagt en met de voorgedragen kandidaat kunnen tot de juryprocedure behoren. De uitreiking is op nader te bepalen datum in november 2016 tijdens een bijeenkomst van de gezamenlijke leerstoelen van het CAOP.

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door p op
Van Rey kan helemaal niet,

hij heeft zelf toegeven bij de rechter dat hij niets bijzonders heeft gedaan...
Door Broadcaster op
Je bent me voor geweest Willem. Dat was ook de eerste naam die mij te binnen schoot.
Door Willem op
Het kan niet anders dan dat het gemeentebestuur van Roermond ex-wethouder Van Rey voordraagt.
Door boontje op

Dales, een zwaar overschatte figuur, maar ja Pvda hè..
Door August Biels (gewezen ambtenaar) op
Optimisten!

Relevante Parlementaire Dossiers