of 58952 LinkedIn

José Manshanden Overheidsmanager van het jaar

José Manshanden (midden) krijgt de trofee voor de Overheidsmanager van het Jaar uit handen van juryvoorzitter Ank Bijleveld en minister van onderwijs Jete Bussemaker.
José Manshanden (midden) krijgt de trofee voor de Overheidsmanager van het Jaar uit handen van juryvoorzitter Ank Bijleveld en minister van onderwijs Jete Bussemaker. Foto Serge Ligtenberg

José Manshanden (57) is maandag 23 november  uitgeroepen tot Overheidsmanager van het Jaar 2015. Tijdens een bijeenkomst georganiseerd door de Stichting Overheidsmanagement in de Ridderzaal in Den Haag, werd tevens de Beste Overheidsorganisatie 2015 bekendgemaakt: het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Lef
Lef. Dat is volgens de voorzitter van de  stichting overheidsmanagement Annemarie Jorritsma waar het op aankomt voor de ambtenaar in een snel veranderende samenleving. En dat was dan ook een criterium dat zwaar meewoog in de keuze van de Overheidsmanager van het Jaar 2015. De winnaar, José Manshanden (57), is themadirecteur Sociaal en lid Directieraad van de gemeente Utrecht. Ze  geeft leiding aan complexe decentralisatieoperaties, zoals in de jeugdzorg, de maatschappelijke ondersteuning en participatie.

Boegbeeld
Volgens de jury heeft Manshanden ‘het lef om barrières te doorbeken en risico’s te nemen. Ze is het boegbeeld van het gemeentelijk sociale profiel en heeft ze vroegtijdig sociale wijkteams geïntroduceerd. Ze stuurt innovaties en de samenwerking met partners uit het maatschappelijk veld en andere overheden aan. Door de nadruk te leggen op vernieuwing en anders samenwerken, weet zij de onontkoombare bezuinigingen in het transitieproces te realiseren,’ zo stelt de jury. Verder wordt ze een authentieke en open leider genoemd, die kiest voor een lerende aanpak, die wordt herkend en gewaardeerd.

Andere kandidaten
Andere kandidaten voor de titel Overheidsmanager van het jaar waren Bert Wijbenga van Nieuwenhuizen, voorzitter Raad van Bestuur woningcorporatie Woonbron en Mariël Middendorp, directeur Dienstverlening en Sociaal Domein gemeente Alphen aan den Rijn.

Beste overheidsorganisatie
Tijdens de bijeenkomst in de Ridderzaal in Den Haag werd ook de Overheidsorganisatie van het jaar bekendgemaakt. Het Centraal Bureau voor de Statistiek sleepte deze titel in de wacht. Dat had de organisatie met name te danken aan de omslag die ze de afgelopen jaren heeft gemaakt. Het CBS transformeerde van een naar binnen gekeerd cijferinstituut naar een service- en mediagerichte organisatie, die via alle beschikbare audiovisuele middelen actief haar onderzoeken aan de samenleving beschikbaar stelt. Andere genomineerde organisaties waren afvalverwerker Avri uit Rivierenland en Fiod, de opsporingsdienst van de belastingdienst.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!