Advertentie
carrière / Nieuws

Jongerenvakbond AVV wil inspraak in beleggingen ABP

De jongerenvakbond AVV wil namens de eigen leden en mede-eisers ervoor zorgen dat leden van ambtenarenpensioenfonds ABP inspraak krijgen in de beleggingen van het fonds. Dat is nu niet het geval.

07 september 2021
duurzaam-beleggen-.jpg

De jongerenvakbond AVV wil namens de eigen leden en mede-eisers ervoor zorgen dat leden van ambtenarenpensioenfonds ABP inspraak krijgen in de beleggingen van het fonds. Dat is nu niet het geval.

Campagne

Via een campagne wil AVV aan de cao-tafel terechtkomen om de wens te laten horen. Volgens AVV-voorzitter Martin Pikaart houden ABP en vakbond FNV dat tot nu toe tegen. ABP ligt al enige tijd onder vuur omdat het pensioenfonds, het grootste van Nederland, vasthoudt aan investeringen in vervuilende ondernemingen, zoals bedrijven in de oliesector. Daar heeft het fonds nog miljarden euro's in geïnvesteerd.

 

Protesten

Andere pensioenfondsen zetten wel al stappen om van fossiele investeringen af te komen. Zo meldden pensioenfonds Horeca & Catering en pensioenfonds voor metaalsector ME deze week dat zij geen bezittingen meer hebben in die vervuilende bedrijven. AVV sloot zich eerder dit jaar al aan bij protesten van Extinction Rebellion en Fossielvrij NL tegen ABP. Toen hekelde de bond al het feit dat het pensioenfonds geen concrete toezeggingen wilde doen.

 

Keuzes

ABP zegt in een reactie dat het fonds eind juni al aankondigde het beleggingsbeleid aan te passen. 'Het fonds heeft aangegeven dat het ambitieuzer moet en de uitvoering ervan scherper. Daar wordt nu volop aan gewerkt. En het ABP-bestuur weegt bij het maken van keuzes in het beleggingsbeleid ook de mening van haar deelnemers', aldus een woordvoerder. (ANP)

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Gerben
ABP is inmiddels verre van sociaal. Door niet de mening van alle leden te behartigen maar enkel die roepen en denken dat de wereld doordraait op gebakken lucht.
Thomas Eskes / Gemeenteraadslid
Grappig dat er zoveel verzet is tegen een jongerenvakbond die aan wil schuiven in deze reacties. @Zipje: De FNV (dat mag toch wel de algemene vakbond genoemd worden) is al aangeschoven. In die zin is er dus al inspraak voor alle leden, niet alleen "linkse idealisten". Aan laten schuiven van de AVV (ik kende die club overigens niet voor vandaag) past dus prima in uw reactie. Toch bemerk ik enige weerstand.



@Spijker: Volgens mij wordt het beleggingsbeleid van het ABP juist niet bepaald door de deelnemers. Dat is althans een van mijn kritiekpunten op het pensioensysteem: verplicht fonds, weinig inspraak. Wel kan de FNV via deze weg enige invloed uitoefenen. Dat wil de AVV ook. Lijkt me niet gek dat we vakbonden gelijk behandelen, toch? Uiteraard wel respecterende dat de ene een grotere groep vertegenwoordigt dan de andere.



@Call me@: Dat je het ABP prut vindt is een mening die je mag hebben, ik kan me daar tot op zekere hoogte in vinden. De rest van je reactie hangt van de drogredenen aan elkaar. Iedereen hoort mee te mogen praten, van de Starbucks-verslaafde Amsterdamse hipster tot aan Gerrit op de trekker uit Schubbekutteveen. Dat je meningsverschillen kan hebben lijkt me logisch, maar laten we wel normaal doen tegen elkaar. We willen immers allemaal een goed pensioen. We verschillen alleen soms van mening wat "goed" betekent.



Je hoort vaak dat jongeren te veel korte termijn denken, zich te laat interesseren voor hun pensioen. Dan willen ze een keer aanschuiven bij hun pensioenfonds, is het weer niet goed. Het beleid dat nú gemaakt wordt, hebben jongeren langer baat of last van dan de oudere medewerkers. Wil niet zeggen dat die niet mee zouden mogen praten, maar inspraak voor jongeren lijkt me heel normaal én wenselijk.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Inspraak lijkt mij prima, maar dan ook voor alle leden en niet alleen voor de linkse idealisten.
H. Wiersma / gepens.
Het beleggingsbeleid van het ABP wordt bepaald door de deelnemers en het bestuur van het pensioenfonds en niet door andere (activistische) organisaties. En.......zeker niet door organisaties met een enkel verdwaald lid dat ook nog ambtenaar is..
Big Spender / netto betaler
Eerlijk gezegd vind ik het abp PRUT.

Een ex-politicus aan het hoofd want die weten uit welke ruif het smullen is maar verder prut qua uitbetaalde pensioenen en het behaalde rendement op ons geld.

Maar om voor wat woke wappies uit Amsterdam en omgeving te zwichten spreekt me al helemaal niet aan. Laat hen lekker chillen en latte macchiato drinken maar niet over pensioenen babbelen.

Of geef me mijn poen terug zodat ik zelf mee aan de slag kan gaan.
Advertentie