Iedereen er wat bij, behalve de ambtenaren

‘Mooi dat de premier en de minister van Financiën de werkgevers oproepen om de lonen te verhogen. En nu moeten ze daar zelf ook naar handelen’. Dat is de reactie van zowel het CNV als vakbond CMHF op de miljoenennota als het gaat om de plannen voor werknemers uit de publieke sector. Hierin valt op dat er telkens gesproken wordt over economische voorspoed, maar ambtenaren merken daar voorlopig weinig van, vinden de vakbondsbestuurders Patrick Fey (CNV) en Jan Hut (CMHF).
Achterlopen op markt
‘Ambtenaren hebben een fikse periode van nullijnen achter de rug’, benadrukt Jan Hut van de Centrale van middelbare en hogere functionarissen bij de overheid (CMHF). ‘Die zijn nog lang niet ingelopen. Als je kijkt naar de loonontwikkelingen dan lopen we achter op de markt’. Dat vindt ook Patrick Fey: ‘Geen woorden maar daden, ook voor ambtenaren zou ik zeggen. Als je als kabinet de werkgevers oproept om de lonen te verhogen moet je dat zelf ook doen, anders ben je volstrekt ongeloofwaardig’.
Loonbod 1 procent
Hij verwijst daarmee impliciet naar de cao-onderhandelingen van het Rijk en Defensie. Die besprekingen liggen al een tijd stil, nadat de werkgevers een loonbod deden van 1 procent. ‘We willen op zijn minst koopkrachtverbetering, en met dit bod zit dat er niet eens in’, aldus een teleurgestelde Fey. ‘Maar met deze nieuwe informatie, het streven naar koopkrachtherstel zitten we klaar voor nieuwe gesprekken’.
'Dienstverlenender'
In de begroting van Binnenlandse Zaken was dus niets te lezen over mogelijke loonsverhoging voor ambtenaren. Wel over meer aandacht voor het ambtelijk vakmanschap en het streven naar meer doorstroming van overheidspersoneel en dat ze flexibeler worden ingezet. De minister hoopt dat de overheid mede hierdoor efficiënter wordt en ‘dienstverlenender’ kan werken.
Regeerakkoord
De miljoenennota van het demissionair kabinet was beleidsarm. Definitieve plannen zullen pas duidelijk worden in het toekomstige regeerakkoord. Jan Hut (CMHF) verheugt zich daar niet op. ‘Ik ben bang dat we daar niet blij van gaan worden. Er zal wel weer gehamerd worden op efficiency en mobiliteit, maar dat moet ergens vandaan komen. Ondertussen wordt de werkdruk steeds hoger’, zegt hij. ‘Ambtenaren moeten meer werk doen met minder mensen, en daar staat niets tegenover. Het komt er eigenlijk gewoon op neer dat er voor werkend Nederland heel wat in het vat lijkt te zitten. Behalve voor de hoger opgeleide ambtenaar’.
Reactie op dit bericht
Slechte CAO. slechte arbeidsomstandigheden, politiek slangenkuil, slecht management, geen secundaire arbeidsvoorwaarden. In het beste geval mag je naar de overheidsbeurs met een treinkaartje 2e klas en moet je de hele weg staan..... Top allemaal.. Geef mij dus maar een iphone, ipad, volvo lease bak, optieregeling en volledig 13e maand. En als we een feestje hebben is het prima: in ziggo, ahoy of de laatste keer in london
Klik eens op vacatures, kan je lachen.
Geen payroll of zpp in vaste dienst.
Ze komen niet; sorry Abou ze verdienen nu!
De professionalisering is bij ons rond het jaar 2000 ingezet, de stereotype vooroordelen zijn in onze organisatie in ieder geval niet meer herkenbaar. Waar is de waardering voor de ambtenaar? Wie wil er straks nog werken bij de overheid?