of 64707 LinkedIn

Iedereen er wat bij, behalve de ambtenaren

Jan Hut van vakcentrale CMHF
Jan Hut van vakcentrale CMHF

‘Mooi dat de premier en de minister van Financiën de werkgevers oproepen om de lonen te verhogen. En nu moeten ze daar zelf ook naar handelen’. Dat is de reactie van zowel het CNV als vakbond CMHF op de miljoenennota als het gaat om de plannen voor werknemers uit de publieke sector. Hierin valt op dat er telkens gesproken wordt over economische voorspoed, maar ambtenaren merken daar voorlopig weinig van, vinden de vakbondsbestuurders Patrick Fey (CNV) en Jan Hut (CMHF).

Achterlopen op markt

‘Ambtenaren hebben een fikse periode van nullijnen achter de rug’, benadrukt Jan Hut van de Centrale van middelbare en hogere functionarissen bij de overheid (CMHF). ‘Die zijn nog lang niet ingelopen. Als je kijkt naar de loonontwikkelingen dan lopen we achter op de markt’. Dat vindt ook Patrick Fey: ‘Geen woorden maar daden, ook voor ambtenaren zou ik zeggen. Als je als kabinet de werkgevers oproept om de lonen te verhogen moet je dat zelf ook doen, anders ben je volstrekt ongeloofwaardig’.

 
Loonbod 1 procent

Hij verwijst daarmee impliciet naar de cao-onderhandelingen van het Rijk en Defensie. Die besprekingen liggen al een tijd stil, nadat de werkgevers een loonbod deden van 1 procent. ‘We willen op zijn minst koopkrachtverbetering, en met dit bod zit dat er niet eens in’, aldus een teleurgestelde Fey. ‘Maar met deze nieuwe informatie, het streven naar koopkrachtherstel zitten we klaar voor nieuwe gesprekken’.

 

'Dienstverlenender'
In de begroting van Binnenlandse Zaken was dus niets te lezen over mogelijke loonsverhoging voor ambtenaren. Wel over meer aandacht voor het ambtelijk vakmanschap en het streven naar meer doorstroming van overheidspersoneel en dat ze flexibeler worden ingezet. De minister hoopt dat de overheid mede hierdoor efficiënter wordt en ‘dienstverlenender’ kan werken.


Regeerakkoord
De miljoenennota van het demissionair kabinet was beleidsarm. Definitieve plannen zullen pas duidelijk worden in het toekomstige regeerakkoord. Jan Hut (CMHF) verheugt zich daar niet op. ‘Ik ben bang dat we daar niet blij van gaan worden. Er zal wel weer gehamerd worden op efficiency en mobiliteit, maar dat moet ergens vandaan komen. Ondertussen wordt de werkdruk steeds hoger’, zegt hij. ‘Ambtenaren moeten meer werk doen met minder mensen, en daar staat niets tegenover. Het komt er eigenlijk gewoon op neer dat er voor werkend Nederland heel wat in het vat lijkt te zitten. Behalve voor de hoger opgeleide ambtenaar’.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Henk op
Niemand wil bij de gemeente werken. Wel sneu voor de mensen die daar hun tijd moeten / willen volmaken.
Slechte CAO. slechte arbeidsomstandigheden, politiek slangenkuil, slecht management, geen secundaire arbeidsvoorwaarden. In het beste geval mag je naar de overheidsbeurs met een treinkaartje 2e klas en moet je de hele weg staan..... Top allemaal.. Geef mij dus maar een iphone, ipad, volvo lease bak, optieregeling en volledig 13e maand. En als we een feestje hebben is het prima: in ziggo, ahoy of de laatste keer in london
Door Realist (verbindend strateeg met lef) op
@Alex
Klik eens op vacatures, kan je lachen.
Door Alex op
@realist: wat is er gebakken lucht? De mensen die onderhoud van het openbaar groen en speeltuintjes regelen? De mensen die bij sociale zaken mensen aan het werk of aan een uitkering helpen? De mensen die gehandicapten aan een voorziening helpen? De mensen die zorgen dat er wegenonderhoud plaatsvindt? De mensen die zorgen dat de riolering werkt? Dat de dijken stevig genoeg zijn? Dat de schoolgebouwen niet lekken? Dat de bruggen niet instorten? Dat er nieuwe wijken en bedrijventerreinen kunnen komen? Dat er markten gehouden kunnen worden? Dat de verlichting op straat en de verkeerslichten werken? Dat er bibliotheken zijn? Dat uw buurman niet zomaar een flat naast uw huis bouwt? Dat het huisvuil opgehaald wordt? Dat uw overleden dierbaren begraven kunnen worden? Dat de sloten niet vol botulisme zitten? Dat de stad niet vol foutgeparkeerde auto's staat?
Door Alex (Alex) op
Jammer dat CNV en CMHF zich vooral weer druk maken om rijk en defensie. Ze hebben eerst wel de gemeenten met een waardeloze CAO opgezadeld. Gemeenten lopen al lang fors achter op rijk en waterschappen, zowel qua CAO als qua inschaling. Probleem lost zichzelf overigens op: de gemeente bij ons loopt zeer hard leeg. De ouderen met pensioen, de jongeren en middelbaren stappen massaal naar adviesbureaus en beter betalende overheden over. Vacatures blijkbaar al niet meer in te vullen te zijn, dus steeds meer inhuur die wel goed betaald krijgt. En ondertussen krijgen de medewerkers alle verantwoordelijkheid, leiddinggevenden gaan eruit, zelfsturend is de zoveelste bezuiniging op personeel na de -20% van de afgelopen jaren (anders had zelfsturend misschiennog wel een mooie ontwikkeling kunnen zijn). Goed gedaan, vakbonden! Goed gedaan, politiek! Goed gedaan, gemeentesecretaris! Ik blijf zelf ook niet tot mijn 67e bij de overheid.
Door Gerben op
Zie Rotterdam. "Kom terug" Sorry.
Geen payroll of zpp in vaste dienst.
Ze komen niet; sorry Abou ze verdienen nu!
Door Peter-Paul (RUD) op
Trend die al jaren geleden is ingezet, ABP affaire, nullijnen, trendvolgers, meer doen met minder mensen, afschaffen ambtenarenstatus, langer werken.
De professionalisering is bij ons rond het jaar 2000 ingezet, de stereotype vooroordelen zijn in onze organisatie in ieder geval niet meer herkenbaar. Waar is de waardering voor de ambtenaar? Wie wil er straks nog werken bij de overheid?
Door Henk op
Door de VVD , CDA en D66 is de overheid volledig failliet. Om nu te repareren ( belastingdienst, defensie, politie, gemeente, onderwijs etc) zijn honderden mijarden nodig. Leve het liberalisme en de privatisering!

Door Jos op
De politiek is al lang bezig het werken voor een overheid volstrekt onaantrekkelijk te maken. Enerzijds door de manier waarop ze met het salaris omgaan, anderzijds door vooral, als werkgever, toe te laten dat publieke medewerkers tot pispaaltjes zijn verworden van de "brave burgers" van Nederland. In de praktijk zal het binnenkort zo zijn dat gemeenten, provincies en rijk niet meer in hun personeelsbehoefte kunnen voorzien. Een prachtige gelegenheid voor de politiek om dan niet alleen het personeelsbestand in te krimpen maar ook taken te schrappen en te stoppen met het voortdurende verzinnen van nieuwe dingen die dat gekrompen ambtenarenapparaat met hoge spoed weer moer realiseren. (BTW, dat inkrimpen geldt volgens mij alleen voor gemeenten en provincies en, ondanks de decentralisaties, niet voor het rijk.
Door Jos op
Ach Petra, je bent nog aardig voor @realist. Typisch weer zo'n social media junk die het niet kan nalaten op diverse fora mensen te schofferen. Ook al zijn de opvattingen die hij poneert regelrecht en makkelijk aantoonbare nonsens. Heer Realist voelt zich anoniem een hele pief maar heeft helaas eigenlijk inhoudelijk niets te melden.
Door Petra (Ambtenaar) op
@Realist: hiermee zegt u in feite dat we zonder ambtenaren kunnen. Zou mooi zijn als dat zo is (ik vind wel een andere job) maar ik vraag me af of iedereen het leuk vindt om in een anarchistische bende te leven. Zelfregulering is gezien de kwaliteit van de huidige burgerparticipatie niet snel te verwachten en uitbesteden aan de markt gaat oneindig veel meer kosten en zal m.i. ook niet leiden tot een kwalitatief betere set voorzieningen/regelgeving/et cetera.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers