Advertentie
carrière / Nieuws

Haagse ex-wethouder ontkent 'subsidiegesjoemel'

De corruptieaffaire in het Haagse stadhuis gaat niet alleen over het regelen van nachtvergunningen tegen betaling, waar de gewezen wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui van worden verdacht, maar ook om gesjoemel met subsidiegeld. Volgens het Openbaar Ministerie regelde Guernaoui een subsidie waar een bevriend zalencentrum profijt van had. Maar Guernaoui zegt dat hij niks verkeerd heeft gedaan.

22 januari 2020
Wethouders-de-Mos-en-Guernaoui---Den-Haag.jpg

De corruptieaffaire in het Haagse stadhuis gaat niet alleen over het regelen van nachtvergunningen tegen betaling, waar de gewezen wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui van worden verdacht, maar ook om gesjoemel met subsidiegeld. Volgens het Openbaar Ministerie regelde Guernaoui een subsidie waar een bevriend zalencentrum profijt van had. Maar Guernaoui zegt dat hij niks verkeerd heeft gedaan.

Onderzoek
Dat schrijft het AD op basis van stukken van het OM die de krant heeft ingezien. De Haagse Groep de Mos-wethouders Guernaoui en De Mos moesten in oktober opstappen, nadat de rijksrecherche invallen had gedaan op het stadhuis en bij hen thuis in het kader van een groot corruptieonderzoek. Dat richt zich onder andere op het tegen betaling verstrekken van nachtvergunningen aan het bevriende zalencentrum Opera.

Subsidie voor Turkse vereniging

Nu blijkt dat justitie Guernaoui ervan verdenkt een subsidie voor een Turkse vereniging te hebben geregeld, terwijl een groot deel van dat geld opnieuw ten goede kwam van het zalencentrum dat wordt gerund door de broers A., die weer intimi en donateurs van Groep de Mos zijn. De krant citeert uit telefoontapverslagen uit november 2019, waarin Guernaoui aan Erding A., salesmanager van Opera, belooft dat er 9000 euro integratiesubsidie zal worden overgemaakt aan de Turkse vereniging. De voorzitter daarvan had geklaagd bij A. over getreuzel: ‘Ik dacht dat wij daar onze man hadden?’ Daarop trekt Erding aan de bel bij wethouder Guernaoui. Die zegt volgens het tapverslag: ‘Maandag ga ik zeggen dat ze 9000 krijgen voor Newroz-viering (Perzisch Nieuwjaar)’ De zaalhuur is ruim 6000 euro en komt weer rechtstreeks ten goede van het zalencentrum Opera.

'Ambtenaren gaven positief advies'
Maar in dezelfde krant ontkent Guernaoui dat hij geld heeft ontvangen. Hij wijst erop dat de Turkse vereniging al jaren subsidie krijgt, sinds 2012 al bijna twee ton, en zij daarmee al sinds 2007 Perzisch Nieuwjaar in Opera vieren. ‘Ambtenaren hebben een positief advies gegeven over de subsidies, dat heb ik overgenomen. In februari is er 8.500 euro toegekend voor een activiteit, en in maart 9.000 euro voor Newroz. Dat is ruim 5.000 minder dan aangevraagd, en 3.000 euro minder dan vorig jaar.’

'Verdenking is onzin'
Guernaoui doet in de krant voor het eerst zijn inhoudelijke verhaal over de corruptieverdenking. Hij moest tien weken wachten over meer duidelijkheid over de verdenking. Op 1 oktober was de inval van de Rijksrecherche, na aandringen van Guernaoui’s advocaat viel eind december dan het proces-verbaal van verdenking, met daarin verslagen van twee afgeluisterde telefoongesprekken, op de mat. Guernaoui noemt de verdenking ‘onzin’ en heeft de ambtelijke adviezen naar het OM gemaild. ‘Alles is via de Koninklijke manier gegaan.’

Afluisteren
Uit de stukken de Guernaoui heeft ontvangen blijkt dat Justitie in het najaar van 2018 vermoedde dat Erding A. ‘mogelijk samen’ met zijn partner Nino Davituliani (Groep de Mos-raadslid) vergunningen kon regelen op het stadhuis tegen betaling van 15.000 euro. Daarop is de telefoon van Erding A. van half oktober 2018 tot half april 2019 afgetapt. De telefoon van zijn broer Atilla is afgeluisterd van januari 2019 tot begin mei 2019. In twee gesprekken duikt Guernaoui, die zelf niet is getapt, op. De advocaat van raadslid Davituliani en de partij Groep de Mos zegt tegen het AD dat in het onderzoek een ‘informant’ voorkomt, maar het Openbaar Ministerie kan daarover geen mededelingen doen.

'Mijn naam zuiveren'
‘Ik heb niks verkeerds gedaan, er is niks aan de hand. Ik praat met iedereen, ik ben geen wethouder die alleen in het stadhuis gaat zitten’, zegt Guernaoui in het interview tegen het AD. En: ‘Ik zit bij niemand in de zak, niemand heeft de macht over mij, toen niet, nu niet. Ik bèn niet gebruikt.’ Hij noemt zich ‘slachtoffer van valse beschuldigingen’. Guernaoui zegt dat hij nu bijna vier maanden later nog geen duidelijkheid heeft. ‘Ze moeten vaart maken, seponeren, mijn naam zuiveren.’

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bernard
Vergunningen worden toch aangevraagd en beoordeeld door ambtenaren en vervolgens wordt door het college of in mandaat van het college een besluit genomen. De rechter moet een en ander maar beoordelen. Maar de kans op een vuile streek van de gevestigde orde ondersteund door de lakeien van de mainstream media lijkt mij een waarschijnlijk scenario. Andere geluiden worden gesmoord, desnoods met smerige trucs. Kijk ook naar de uitsluiting van Leefbaar in Rotterdam of het op onrechtmatige wijze proberen een wettig gekozen president in de US te wippen door de (Anti) Democraten.
Chris
@Ben, Waar baseer je het op dat deze situatie een "waarschijnlijk scenario lijkt van de gevestigde orde ondersteund door de lakeien van de mainstream media"? Los van de op zichzelf staande voorbeelden die je daarna noemt.
Krijn van Stenis
Inderdaad Ben, deze zaak stinkt en niet zo'n klein beetje ook. Wat nu bekend is, hebben de beide tot terugtreden gedwongen wethouders in Den Haag weinig anders gedaan dan wat elders in gemeenten ook heel gebruikelijk is. Waarom zou een wethouder geen toezegging mogen doen over een subsidie, zeker als die al 7 jaar op rij is verleend. Om dan met veel vertoon van geweld de betreffende wethouders van zijn bed te lichten, is totaal buitenproportioneel.



Maar de VVD zag de bui al hangen: Haar burgemeester moest vertrekken vanwege incompetentie en dan een volksfiguur als Richard de Mos als loco? We hebben bij de zaak tegen Geert Wilders gezien dat de VVD hele korte lijntjes heeft met het Openbaar Ministerie.
Bernard
Nou het kwam allemaal wel heel goed uit, bijna tegelijkertijd moest burgemester Krikke verdwijnen en een zaak tegen beide wethouders hoefde helemaal niet te betekenen dat de coalitie opgeblazen hoefde te worden aangezien Groep De Mos tijdelijk gedurende het onderzoek interim wethouders had kunnen aanleveren en men zo de afloop van de strafzaak had kunnen afwachten. De andere partijen uit de coalitie waren wel erg gretig om groep De Mos te dumpen. En mijn vermoeden is dat het OM bij partijen buiten de gevestigde orde net iets meer zijn best doet om iets te vinden. Kijk ook naar de vervolging van Geert Wilders vanwege de 'minder minder minder'uitspraak. Dat mag natuurlijk maar voorgedrukte aangifteformulieren klinkt wel als uitlokking. En uitspraken van Rob Oudkerk over k.. Marokkaantjes en Samson over etnisch monopilie en Spekman over 'vernederen van Marokkanen die niet willen deugen' waren vergelijkbaar maar werden geseponeerd. Let wel; als ergens een PvDA wethouder of raadslid corrupt blijkt te zijn betekent dat naar mijn mening ook niet dat je maar de stekker uit een coalitie met de PvdA hoeft te trekken.
Gerben
Enkelbandje?
H. Wiersma / gepens.
Het lijken (vooralsnog) meer pogingen om Groep de Mos in een kwaad daglicht te stellen. In ieder geval tot het tegendeel bewezen is.

Waar zal toch die opdracht aan het OM vandaan komen? En waar blijft het resultaat van hun onderzoek? Waarom blijft deze zaak zo lang in de lucht hangen? Toch niet tot na de verkiezingen? En welke politieke partij zal hier vragen over (durven) stellen?
Advertentie