Advertentie
carrière / Nieuws

Gemeente ruimhartig voor mantelzorgende ambtenaar

Veel meer dan andere werkgevers maakt de gemeente het haar medewerkers mogelijk mantelzorg te verlenen. De gemeentelijke werkgever blijkt volgens het onderzoek vaker flexibele werktijden (46 versus 26 procent), thuiswerkmogelijkheden (34 versus 16 procent) en de mogelijkheid tot onbetaald verlof (30 versus 19 procent) aan te bieden dan andere werkgevers. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van Binnenlands Bestuur.

05 november 2015

Veel meer dan andere werkgevers maakt de gemeente het haar medewerkers mogelijk mantelzorg te verlenen. Toch zijn ambtenaren maar matig tevreden.

Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van Binnenlands Bestuur. De gemeentelijke werkgever blijkt volgens het onderzoek vaker flexibele werktijden (46 versus 26 procent), thuiswerkmogelijkheden (34 versus 16 procent) en de mogelijkheid tot onbetaald verlof (30 versus 19 procent) aan te bieden dan andere werkgevers. Ruim één op de tien gemeenteambtenaren staat hulpbehoevende naasten bij.

Mislopen promotie

Dat ambtenaren beter worden gefaciliteerd komt volgens onderzoeker Peter Kanne van I&O Research mede doordat de vaak hoger opgeleide ambtenaar beter thuis is in de materie en wellicht ook assertiever is, waardoor hij het onderwerp vaker aankaart bij zijn of haar collega’s en/of manager. ‘Die kennis en assertiviteit hebben veel ‘gewone’ burgers niet,’ zegt hij, ‘waardoor ze er niet eens naar vragen.’

Of ze durven er niet naar te vragen. Volgens Margreet Woessner van de Stichting Werk&Mantelzorg zijn veel mensen in andere sectoren namelijk bang om bij hun leidinggevende aan te kloppen voor vormen van ondersteuning. ‘Ze vrezen daardoor promotiekansen mis te lopen of dat hun contract niet wordt verlengd’, zegt ze. Die angst – ‘soms onterecht overigens’ – is volgens Woessner één van de redenen dat de publieke sector meer mantelzorgers telt dan de private sector.

Zieke moeder

Uit het onderzoek blijkt de steun die gemeenteambtenaren bij mantelzorgtaken van hun werkgever ontvangen zelfs dubbel zo groot is dan bij de doorsnee werkzame burger. Alphen aan den Rijn is zo’n mantelzorgvriendelijke werkgever. Volgens gemeentesecretaris Pieter Jeroense past het beleid bij de ambitie van de gemeente om beste werkgever te willen zijn.

Het initiatief om als organisatie de mantelzorgende medewerkers tegemoet te komen, kwam van de ondernemingsraad. ‘Wij hoorden van hen dat mantelzorg bij zo veel mensen een item was dat we er iets mee gedaan hebben’, zegt hij. Alleen al het bespreekbaar maken en er aandacht aan schenken door de leidinggevende, geeft de mantelzorger lucht. ‘Bij ons is het normaal om het over je zieke moeder te hebben. Je spreekt een werknemer niet alleen maar aan op het feit dat hij werknemer is’, zegt Jeroense.

Lager ziekteverzuim

Volgens Margreet Woessner is het bestaan van ‘een goede cultuur’ op de werkvloer een niet te onderschatten succesfactor. Als een mantelzorger die ’s ochtends een uur later op zijn of haar werk komt door collega’s met ‘goedemiddag’ wordt begroet, werkt het volgens haar niet. ‘Er moet begrip zijn voor de privésituatie en het vertrouwen dat dat uurtje ’s avonds wel wordt goedgemaakt’, zegt Woessner. Dat vertrouwen betaalt zich volgens haar terug, omdat het leidt tot een lager ziekteverzuim en een grotere betrokkenheid bij de organisatie.

Tandje bij

Ondanks het feit dat mantelzorgende ambtenaren door hun baas meer en beter worden gefaciliteerd, blijken ze daar overigens maar matig tevreden over. Burgers waarderen de ondersteuning door de werkgever veel vaker met ‘heel goed’ dan ambtenaren. Driekwart van de ambtenaren (76 procent) verwacht dat de leidinggevende begripvol reageert. Onder burgers is dat 62 procent. Ondanks de ruimere ondersteuning die ze van hun baas ervaren, vinden ambtenaren dat wat die ondersteuning betreft er nog wel een tandje bij kan.

Lees het volledige artikel in Binnenlands Bestuur nr. 22 van deze week (inlog)

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Sinds wanneer is het werken in een organisatie met flexibele werktijden ruimhartig? Een merkwaardig onderzoek/artikel met weer eens een kop gespeend van elke lading.
Sandra van Rij / ex-ambtenaar Amsterdam
Mijn cheffin had niet zo'n groot begrip. Ik ontving eervol ontslag toen mijn vader na jaren non-hodgkin uitbehandeld was en zorg nodig had naast een dochter, die elke dag met een busje gehaald moest worden. En tot slot weigert ze 10 jaar na dato nog steeds een getuigschrift af te geven over ruim 13 jaar diensttijd.



Dus ik geloof helemaal niks van dit artikel.
ambtenaar / beleidsmedewerker
Het begrip voor het zorgen voor je zieke partner is in het begin groot (mijn jonge vrouw kreeg ineens een dwarslaesie) maar wordt naar verloop van tijd een stuk minder. Mijn vrouw wordt echter nooit meer beter en ik zal dus altijd nog mantelzorg moeten blijven verlenen (soms een keer wat later of soms eerder naar huis omdat het dan slecht gaat).

Dat het gevolgen heeft voor je promotiekansen en dat wanneer er een reorganisatie is je als eerste aan de beurt bent heb ik ervaren (als iemand een stok zoekt om mee te slaan dan vinden ze die ineens voor jou ondanks dat je jarenlang goede beoordelingen hebt gehad, dat je even iets minder functioneert vanwege je situatie komt daarbij goed voor ze uit). Bij mijn nieuwe werkgever praat ik er dus maar nauwelijks over en moet ik mijn vrouw helaas soms een beetje aan haar lot overlaten omdat ik bang ben om weer problemen op mijn werk hierover te krijgen.

Advertentie